Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Παρελάσεις με δανεικά ανταλλακτικά

Προβληματικό το αξιόμαχο σε καίρια όπλα, ενώ δρομολογούνται και νέοι εξοπλισμοί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

Ήταν Μάρτιος του 2007 όταν οι γερανοί άρχισαν να κατεβάζουν από πλοία στην Ελευσίνα 12 ολοκαίνουργια επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι. Το τιμολόγιο που τα συνόδευε έγραφε αξία 660 εκατ. δολάρια.

Την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή 2 ολόκληρα χρόνια μετά, ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης υπέγραψε την τελευταία 4η τροποποίηση και τα 12 Απάτσι αποκτούν επιτέλους ελληνική... υπηκοότητα. Ύστερα από δύο χρόνια κλεισμένα σε αποθήκες στα Μέγαρα μάλλον το... δικαιούνται αυτοδικαίως!

Αν σκαλίσει κανείς λίγο τη μνήμη του, εύκολα θα διαπιστώσει ότι τα 12 Απάτσι δεν είναι τα μόνα καινούργια όπλα που μένουν αποθηκευμένα ή αναξιοποίητα με διάφορες δικαιολογίες. Όπως πολλές είναι και οι κατηγορίες όπλων που τμήμα τους μένει αναξιοποίητο λόγω ελλείψεων ανταλλακτικών ή πυρομαχικών. Οι ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων ανησυχούν, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν. Η επίσημη εξήγηση για τα πρώτα είναι συνήθως η ύπαρξη «τεχνικών προβλημάτων». Για τα δεύτερα, λένε ότι φταίει ο νέος νόμος περί προμηθειών. Ωστόσο, οι υποψιασμένοι είναι βέβαιοι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πραγματικοί λόγοι είναι οι περιορισμοί (πλαφόν) στις εκταμιεύσεις, τοπιθανόν όχι τυχαία- δυσκίνητο τεχνικό εφοδιαστικό και νομικό σύστημα, οι διαχειριστικές αδυναμίες και η πολιτική βούληση. Ο κυριότερος όμως είναι η «δημιουργική λογιστική», δηλαδή το τρικ στα δημοσιονομικά με το οποίο μεθοδεύονται έτσι οι παραλαβές όπλων κατ΄ έτος ώστε να κρατείται χαμηλά το έλλειμμα. Όπως είναι γνωστό, με βάση τις οδηγίες της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat), μετά τη γαλάζια απογραφή το κόστος της κάθε αγοράς όπλων εγγράφεται στο έλλειμμα κάθε χώρας κατά το έτος παραλαβής του υλικού. Αν οι παραλαβές γίνονταν στη φυσιολογική ώρα, τότε το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το τεθέν όριο. Πριν έγερνε, τώρα κάνει... θόρυβο!
Έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί νέους εξοπλισμούς ύψους πολλών δισ. ευρώ (την περασμένη εβδομάδα βγήκε στον αέρα διεθνής διαγωνισμός για 5+1 αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, ύψους 249 εκατ. ευρώ), στη Γαλλία είναι έτοιμα για αποστολή στην Ελλάδα τα 6 πρώτα από τα 20 μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90. Στο Κίελο της Γερμανίας βρίσκεται το υποβρύχιο «Παπανικολής» που έγερνε, μετά... ίσιωσε και τώρα κάνει... θόρυβο. Παρόμοια τακτική είχε τηρηθεί για τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 και τα μαχητικά Μιράζ 2000-5, τα τανκς Leopard 2 Ηell κ.ο.κ. Με το «κράτημα της μπάλας», η κατανομή των εγγραφών στο έλλειμμα γίνεται με ρέγουλα και η κυβέρνηση είναι ήσυχη.

Αλλά και σε μια σειρά καίριων όπλων όπως τα μαχητικά αεροσκάφη, οι διαθεσιμότητες δεν είναι αυτές που θα έκαναν τους αρμόδιους να εφησυχάζουν- το αντίθετο! Σε ανάλογο βαθμό αυτό ισχύει και για τα πολεμικά πλοία, ορισμένα από τα οποία κρατούνται σε οριακή διαθεσιμότητα με δανεικά ανταλλακτικά από άλλα ή σχεδιάζεται ο κανιβαλισμός για να βρεθούν ανταλλακτικά για τα εναπομείναντα. Το ίδιο, κατά την αντιπολίτευση, ισχύει και για τα τανκς, εκ των οποίων μάλιστα τα Leo 2 είναι σχεδόν άσφαιρα. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τις προάλλες ότι άρχισε η διάθεση στολών και αρβυλών από τα... πολεμικά αποθέματα!

«Δημιουργική λογιστική»
Οι Κέρβεροι τήρησης των οικονομικών του «Πενταγώνου» κ. Επαμεινώνδας Καλίρης και η αναπληρώτριά του κ. Αγγελική Πανάγαινα υποστηρίζουν ότι δεν ισχύουν τα περί «δημιουργικής λογιστικής» και πως οι παραλαβές γίνονται όταν οι αρμόδιες επιτροπές αξιωματικών δώσουν το πράσινο φως ότι είναι όλα ΟΚ. Επίσης, οι οικονομικοί εγκέφαλοι του υπουργείου Άμυνας ρίχνουν ευθύνες για τις καθυστερήσεις στις ατελείς, όπως λένε, συμβάσεις επί ΠΑΣΟΚ. Παραδέχονται βεβαίως τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως και το πρόσφατο ψαλίδι 10%. Για να είμαστε ακριβείς, από τα εμφανιζόμενα προβλήματα κάποια είναι και υπαρκτά και σοβαρά (π.χ. η αρχική κλίση του υποβρυχίου, οι ρωγμές στα τανκς κ.ά.), ωστόσο ειδικοί λένε ότι ο χρόνος με το πηγαινέλα για τη λύση τους είναι υπερβολικός και η καθυστέρηση πολλές φορές τεχνητή.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε με τη Μόσχα συμφωνία υποστήριξης των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών ΤΟR-Μ1, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Για τα επίσης ρωσικά χόβερκραφτ Ζubr του ΓΕΝ η αντίστοιχη σύμβαση αργεί, με αποτέλεσμα τα μισά να μένουν στην ακρογιαλιά...


Φθηνές δικαιολογίες

Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι φθηνές δικαιολογίες και ότι με εξορθολογισμό των δαπανών και αλλαγή της δομής θα βρίσκονταν χρήματα και δεν θα έμεναν αναξιοποίητα καινούργια όπλα από έλλειψη ανταλλακτικών και πυρομαχικών. Για την ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση μερικών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων από ελλείψεις ανταλλακτικών είναι ενήμερος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα τις προάλλες ο κ. Γ. Παπανδρέου σε κλειστή σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις ελλείψεις ανταλλακτικών. Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Άμυνας κ. Βάσω Παπανδρέου έχει αναδείξει το θέμα αυτό πολλές φορές στη Βουλή, ενώ πρόσφατα αποκάλυψε ότι την ώρα που δρομολογείται η αγορά 17 ελικοπτέρων Super Ρuma έρευναςδιάσωσης ναυαγών μένουν στα αζήτητα σε βάση του ΓΕΝ 6 ελικόπτερα έρευνας - διάσωσης του Λιμενικού που αγοράστηκαν το 2004, ενώ χρησιμοποιούνται ελάχιστα από την Πυροσβεστική δύο Super Ρuma που δώρισαν ιδιώτες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης