Ράπισμα για την Ελλάδα το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ
«Εκκρεμής διμερής διαφορά»...
Επίσπευση της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ ζητά σε αναντιστοιχία με την Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβάλλοντας το θέμα της ονομασίας ως εκκρεμή διμερή διαφορά που δεν πρέπει να παρακωλύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Καταψήφισαν την έκθεση Μέγιερ για την ΠΓΔΜ σύσσωμοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Ικανοποίηση στα Σκόπια...
Η έκθεση προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το 2008, την οποία εισηγήθηκε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Έρικ Μέγιερ, υιοθετήθηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια του...Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφους 478 υπέρ, 92 κατά και 42 αποχές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από το Συμβούλιο να ορίσει εντός του 2009 ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Παράλληλα, καλεί την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, ούτως ώστε να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για την συμμετοχή της ΠΓΔΜ ως μέλους σε διεθνείς οργανισμούς.
Στην έκθεση το ζήτημα της ονομασίας «λαμβάνεται υπόψη» ως μία βασική εκκρεμότητα για την οποία θα πρέπει να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, ωστόσο η Ευρωβουλή θεωρεί ότι «παρόμοιες εκκρεμείς διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
* Απαλείφθηκε μέρος παραγράφου με την οποία ζητείτο από την Ελλάδα «να πάψει να χρησιμοποιεί το βέτο της ενταντίον της ΠΓΔΜ και να στηρίξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Συμπερασματικά, μέσω της έκθεσης Μέγιερ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή του προς την ευρωπαϊκή προοτπική της ΠΓΔΜ και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός θεμελιώδους σημασίας για τη σταθερότητα, τη συμφιλίωση και το ειρηνικό μέλλον της περιοχής».
Ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων δεν προτείνεται (ζητείται όμως να οριστεί εντός του 2009), καθώς η Κομισιόν αναμένει να διαπιστώσει κατά πόσο θα είναι δημοκρατική η διεξαγωγή των προεδρικών και τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου.
Εκείνο, πάντως, που κατέστη σαφές με την ευκαιρία της έκθεσης προόδου της ΠΓΔΜ είναι ότι διστακτικά, αλλά σταθερά, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η θέση ότι «τα διμερή θέματα δεν πρέπει να εμποδίζουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μίας χώρας».
Η Ολομέλεια εξέφρασε την ελπίδα ότι ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις παρά την πρόσφατη προσφυγή της πρώτης στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Προειδοποίησε δε ότι, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει επί μακρόν η ένταξη της ΠΓΔΜ.
Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τις προσπάθειες που κάνει η ΠΓΔΜ για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ. Εξέφρασε, όμως, την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι, τρία χρόνια μετά την αναγνώρισή της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Κατά την άποψη των ευρωβουλευτών, «θα πρέπει να τεθεί τέρμα σε αυτή την μη βιώσιμη κατάσταση που λειτουργεί αποθαρρυντικά για την χώρα και ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής».
Στοχοποίηση της Ελλάδας - Αναντιστοιχία με Κομισιόν
Την έκθεση Μέγιερ καταψήφισαν σύσσωμοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρινε ότι το τελικό κείμενο δεν συμβαδίζει με την διακηρυγμένη και τεκμηριωμένη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμοδίου Επιτρόπου Όλι Ρεν «ότι η γειτονική χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Επίσης η προτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επισπεύσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν καν καταρτιστεί διαπραγματευτικό πλαίσιο και ενταξιακή εταιρική σχέση, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με την εκπλήρωση των θεμελιωδών υποχρεώσεων της ΠΓΔΜ έναντι της ΕΕ, είναι απαράδεκτη και αποστέλλει το λάθος μήνυμα στα Σκόπια.
Επιπλέον οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θεώρησαν λανθασμένη τη διατύπωση του τελικού κειμένου που υπονοεί ότι το θέμα της ονομασίας αποτελεί εκκρεμή διμερή διαφορά που δεν πρέπει να επηρεάζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η έκθεση Μέγιερ είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως αποτέλεσμα παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μόνη υπαίτια για την καθυστέρηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι «ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε σαφώς ότι η χώρα δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων, η έκθεση του ΕΚ στοχοποιεί αποκλειστικά την ελληνική πλευρά».
Οι ευρωβουλευτές καταλήγουν λέγοντας ότι «οι διμερείς σχέσεις είναι σημαντικές, αλλά σε καμιά περίπτωση η διαφορά για το όνομα δεν είναι η αιτία για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης αναφέρει από πλευράς του ότι δεν υιοθετήθηκαν οι τροπολογίες που είχαν στόχο μία περισσότερο ισορροπημένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά το θέμα των σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Υπενθυμίζει ότι στο ψήφισμα που είχε υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο στις 23 Απριλίου του 2008 σχετικά με την έκθεση προόδου για το 2007, είχαν γίνει δεκτές τροπολογίες οι οποίες αποτύπωναν πιο ισορροπημένα την πραγματικότητα και τις ευαισθησίες και
θέσεις της ελληνικής πλευράς, με συντονισμένες προσπάθειες των Ελλήνων ευρωβουλευτών.
Ικανοποίηση στα Σκόπια
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ χαιρέτισε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος για την έκθεση προόδου 2008.
Ο εκ των αντιπρόεδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Ίβιτσα Μπότσεφσκι, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει να οριστεί μέχρι το τέλος του 2009, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και να καταργηθεί το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της χώρας.
Ο Ίβιτσα Μπότσεφσκι προσέθεσε ότι η ψήφιση της έκθεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί μία «μικρή διπλωματική νίκη» για την ΠΓΔΜ, καθώς όπως σημείωσε, «στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να εμποδίζουν την διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών στις ευρωπαϊκές δομές».
Την ψήφιση της έκθεσης χαιρέτισαν σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.
«Ένεση» στήριξης στην ΠΓΔΜ από τον Μέγιερ
Ο εισηγητής της έκθεσης προόδου Έρικ Μέγιερ δήλωσε από το Στρασβούργο ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι «διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ γιατί μέχρι την ένταξή της, που δεν προβλέπεται πριν από το 2017 ή ακόμη το 2020, θα μπορέσει να προετοιμασθεί, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό για την εξεύρεση λύσης στο διμερές ζήτημα».
«Η κυβέρνηση της 'Μακεδονίας' και το Κοινοβούλιο έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, ότι εάν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος, υπάρχει περίπτωση να ασκήσει βέτο η Ελλάδα και να εμποδίσει την ένταξή της. Γι' αυτό λέω, ας ανοίξουν όλα τα κεφάλαια, ας αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις να μην καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, επιμένω όμως ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να
καταλήξουν σε συμφωνία όσο το δυνατό πιο γρήγορα» ανέφερε.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα του ονόματος, ο Έρικ Μέγιερ συνέχισε λέγοντας: «Οι Σλάβοι που ζούν σε αυτή την περιοχή αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες τουλάχιστον από τις αρχές του 19ου αιώνα και η Μακεδονία ονομάζετο έτσι ως περιοχή της
Γιουγκοσλαβίας. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό της όπως θέλει».
Αναγνώρισε στη συνέχεια οτι «έχουν γίνει πολλές προκλητικές πράξεις» στην ΠΓΔΜ, όπως αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου, σε «Μέγας Αλέξανδρος» και του βασικού αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στην Ελλάδα. Όλα αυτά, είπε, «είναι πολύ σημαντικά για την ελληνική ιστορία, υπάρχει, όμως, διεκδίκηση από τους Σλάβους στη Βόρεια Μακεδονία».
Κατά την άποψη του Ολλανδού ευρωβουλευτή «και στις δύο χώρες φαίνεται ότι ο ένας περιμένει από τον άλλο να κάνει μία σημαντική παραχώρηση. Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες διαφωνεί με τις παραχωρήσεις αυτές, δηλαδή το πρόβλημα υφίσταται και στις δύο πλευρές».
Ο εισηγητής κατέληξε λέγοντας: «Κατανοώ τα πράγματα και από τις δύο πλευρές. Τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όμως, δεν επιθυμούν τη συνέχιση αυτού του προβλήματος και θέλουν να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου