Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Στρατός ή επαναπροσεγγιστικό κολέγιο;

Τα αποθημένα που κρύβει κάποιος μέσα του ως κατάλοιπα άλλων παρωχημένων εποχών και απολυταρχικών προσεγγίσεων, αναπόφευκτα θα εμφανιστούν στην πορεία του χρόνου και ιδιαίτερα μέσα από τις ανάλογες συνθήκες που δημιουργεί η εξουσία, ως τρόπος έκφρασης και επιβολής. Κάπως έτσι θα μπορούσε να αιτιολογήσει κάποιος, αλλά όχι και να αποδεχτεί τις απόλυτες και δικτατορικές προσεγγίσεις και εκφράσεις των κυβερνώντων, οι οποίοι προσπαθούν να κρύψουν την αδυναμία αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης και στοχοθέτησης του Κυπριακού, πίσω από συνθήματα που αναφωνούν ομάδες εφήβων σε αντικατοχικά συλλαλητήρια.
Η χειρότερη, όμως, αποθράσυνση της Κυβέρνησης έχει προκύψει κατ’ επανάληψη πρόσφατα, με στόχο την ίδια την Εθνική Φρουρά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η φυγοστρατία αποτελεί έντονο στοιχείο αμφισβήτησής της. Βέβαια δεν θα ήταν αδόκιμο να στοιχειοθετηθεί το επιχείρημα πως, η υποβάθμιση της Εθνικής Φρουράς διευκολύνει τον περιορισμό των αντιδράσεων και των ανάλογων αντιστάσεων, κάνει πιο εύκολη την αποδοχή και τη νομιμοποίηση της παραμονής των εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εκ περιτροπής προεδρία και την αποκάλυψη της πραγματικής διάστασης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν.
Είναι αλήθεια πως οι κυβερνώντες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να κρατούν τα προσχήματα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε δει και βιώσει τη λαγνεία της επαναπροσέγγισης σε πολλά επίπεδα και εκφάνσεις της κοινωνικής και άλλης ζωής του τόπου. Στο στρατό, όμως, δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ανάλογη στάση και προσέγγιση, ιδιαίτερα από τα επίσημα χείλη του ίδιου του Υπουργού Άμυνας.
Δεν θα ήταν υπερβολή να αναπτύξουμε το επιχείρημα πως ανάλογες προσεγγίσεις προωθούν, αλλά και επικροτούν τη φυγοστρατία, καθώς ξεγυμνώνουν το στράτευμα από ιδανικά και οράματα. Μέσα από μια ανάλογη με αυτή του Υπουργού προσέγγιση, τα όπλα θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους στρατιώτες, καθώς θα μπορούσαν να σκοτώσουν τους Τούρκους εισβολείς, ενώ το έμβλημα των Δυνάμεων Καταδρομών για παράδειγμα, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, καθώς το σπαθί είναι όργανο επιθετικό και επικίνδυνο. Ομοίως, το σύνθημα «Ο τολμών νικά» θα πρέπει να πάψει να υφίσταται, καθώς παραπέμπει σε επιθετική διάθεση και εν δυνάμει σε εθνικιστικές νοοτροπίες.
Πραγματικά, ο Θεός να βάλει το χέρι του με αυτούς που έχουμε μπλέξει.
Η αμφισβήτηση του στρατού αποτελεί αμφισβήτηση της κρατικής οντότητας και, αλίμονο εάν προσπαθήσουμε να μεταθέσουμε τις δικές μας αδυναμίες και παραλείψεις, σε μια χούφτα νέων με οράματα και ιδανικά. Αυτούς δηλαδή που αποφασίζουν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, έτοιμοι να σεβαστούν την ιεραρχία, αλλά και να αγωνιστούν για απελευθέρωση της ημικατεχόμενής τους πατρίδας, η οποία, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, κατέχεται από την Τουρκία, οι εθνοτικώς προερχόμενοι από την οποία, ονομάζονται Τούρκοι. Για άρση της κατοχής, δημιουργήθηκε ορθώς, το ενιαίο αμυντικό δόγμα, το οποίο λειτούργησε για αρκετά χρόνια, αμφισβήτησε όμως με δηλώσεις του πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας, για να πάρει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη χαρακτηριστική φράση «εν καθαρό σαν το σιόνι». Τελικά σε αυτό τον τόπο ποιοι εκφράζονται με συνθήματα ή ακόμα ποιοι δικαιούνται να εκφράζονται με αυτό τον τρόπο;
Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν, στο στρατό όπου καλούνται οι νέοι διαχρονικά να υπηρετήσουν την πατρίδα και να την προστατεύσουν από τον κατοχικό στρατό, να εκφράζουν συνθήματα που υποβοηθούν στην εμπέδωση του στόχου για τον οποίο υπηρετούν και τους ανεβάζουν το φρόνιμα και το ηθικό;
Εάν η αναφώνηση υβριστικών συνθημάτων εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια χούφτα νέων, θεωρήθηκε ως αμφισβήτηση των θεσμών και υποβάθμιση του ίδιου του Προέδρου, τότε η καταρράκωση της στρατιωτικής ιεραρχίας από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας ως τι θα πρέπει να θεωρηθεί? Μήπως ως «αναίμακτο πραξικόπημα»; Αυτή η προσέγγιση τίθεται για προβληματισμό. Υπό αυτές τις περιστάσεις και με αυτά τα δεδομένα, οτιδήποτε άλλο εκφραστεί θα είναι πλεονασμός. Απλώς θα πούμε αυτό: Αιδώς και ντροπή και αίσχος, εάν η παρούσα Κυβέρνηση στοχεύει, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, να καταστήσει την Εθνική Φρουρά από στρατιωτικό σώμα, σε επαναπροσεγγιστικό κολέγιο.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης