Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Υπουργείο Εξωφρενικών

-Με τα διαδικαστικά παιγνιδάκια του κ. Νίμιτς, να δείτε που στο τέλος διάφοροι... κουτοπόνηροι στη Β. Σοφίας θα θέλουν να μας πείσουν ότι πρέπει να πανηγυρίσουμε επειδή ο κ. Νίμιτς αφήνει τους Σκοπιανούς να κατοχυρώσουν τη «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα και επειδή θα απευθύνει... φιλική σύσταση στις 120 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να δεχθούν το νέο όνομα..
Δηλαδή μια μορφή της διπλής ονομασίας. Η γνωστή, δηλαδή, συνταγή του Χότζα. Αλλά η ατυχία τους είναι ότι θα κριθούν με βάση τις δικές τους δηλώσεις (τουλάχιστον αυτές του κ. Καραμανλή), όπου όλα είναι ξεκάθαρα: λύση με σύνθετο όνομα γεωγραφικού προσδιορισμού, που θα ισχύει έναντι όλων (η θέση αυτή δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε συστάσεις…).

- Στο Σκοπιανό σάς είχαμε προειδοποιήσει ότι «τρώγοντας, ανοίγει η όρεξη» του κ. Γκρούεφσκι.

Βλέποντας ότι η Αθήνα έσπευσε να αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης την πρόταση Νίμιτς, που προβλέπει μορφή διπλής ονομασίας, αναμενόμενο ήταν ότι θα επανερχόταν στη γνωστή θέση του για καθαρή διπλή ονομασία. Δηλαδή, το νέο όνομα να αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα και για όλες τις άλλες χρήσεις να παραμείνει το συνταγματικό όνομα. Ξεκινώντας από εκεί, ο κ. Γκρούεφσκι ελπίζει ότι θα καταφέρει τουλάχιστον η νέα ονομασία, εάν και όποτε συμφωνηθεί άντε να ισχύσει και για μερικούς διεθνείς οργανισμούς, οπότε θα κατοχυρωθεί πλήρως το «Δημοκρατία της Μακεδονίας»…

- Πολυδιαφημίστηκε η παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Το θέμα προκαλεί μείζονα ερωτήματα: Μέχρι τώρα δηλαδή δεν είχε υπάρξει ενημέρωση και παρέμβαση προς την κατεύθυνση των Βρυξελλών; Η αναφορά των συμπερασμάτων του ΣΥΓΕΣ ότι «σημειώθηκαν οι ανησυχίες της κυπριακής και ελληνικής πλευράς για τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο» μάλλον συνιστά πενιχρό αποτέλεσμα και δυσκολεύει την προσπάθεια αποτελεσματικής διασύνδεσης της τουρκικής στάσης με την ευρωπαϊκή πορεία της.

Και κυρίως: Η Αθήνα έχει αποφασίσει εάν πράγματι έχει διάθεση να συγκρουστεί με τη σουηδική προεδρία και τις χώρες που στηρίζουν την Τουρκία, απαιτώντας πλήρη συμμόρφωση της χώρας αυτής με τις υποχρεώσεις της; Διαφορετικά, όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα και ο πρώτος που το γνωρίζει δεν είναι άλλος από την ίδια την Τουρκία.

-Σημαντική για τους διπλωματικούς η τροπολογία που πέρασε στη Βουλή με την οποία το επίδομα αλλοδαπής θεωρείται πλέον αποζημίωση και έτσι δεν θα υπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα. Η ΕΔΥ έδειξε ότι και την αξιοπρέπεια των διπλωματών υπερασπίστηκε, αλλά και ένα πάγιο αίτημα έφερε σε φάση υλοποίησης.

Οι διπλωματικοί πάντως πλήρωσαν και αυτοί την έκτακτη εισφορά καθώς το επίδομα αλλοδαπής υπολογίστηκε κανονικότατα στα εισοδήματα του περασμένου έτους.

- Πάντως, αν δεν τους τα πάρουν με άλλον τρόπο, φαίνεται ότι κινδυνεύει τουλάχιστον η πληρωμή των διδάκτρων για τα ιδιωτικά σχολεία των παιδιών των διπλωματών που υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία. Δεν είναι τυχαίο ούτε συμπτωματικό το ότι η πολιτική ηγεσία θεωρεί απολύτως «ακατανόητη» την πληρωμή των διδάκτρων και φρόντισε να ενημερώσει για τη θέση αυτή τους ίδιους τους διπλωμάτες..

- Μαθαίνουμε ότι οι διπλωμάτες έμειναν… άφωνοι πάντως όταν άκουσαν την κ. Μπακογιάννη να απαντά στο αίτημά τους για μη φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής με το επιχείρημα ότι και η… ίδια επιβαρύνθηκε με έκτακτη εισφορά…

-Ο Γ. Σαββαΐδης πήρε, όπως αναμενόταν, παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Ο κ. Σαββαΐδης έχει αναλάβει τους μεγάλους φακέλους του υπουργείου Εξωτερικών. Αντίκλητος της Ελλάδας στη Χάγη για την προσφυγή των Σκοπίων (η ελληνική απάντηση θα δοθεί τον επόμενο Ιανουάριο), χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, έχει εποπτεία των συνομιλιών με την Αίγυπτο για την υφαλοκρηπίδα, έχει λόγο για τα ΝΑΤΟϊκά ζητήματα, ενώ η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η παρουσία του, λόγω και της νέας περιόδου υψηλής έντασης στο Αιγαίο. Τουλάχιστον στις κεντρικές επιλογές στα ελληνοτουρκικά όμως οι εισηγήσεις του ελάχιστα εισακούονται. Απλώς καλείται εκ των υστέρων να κάνει τους τεχνοκρατικούς χειρισμούς…

- Γενικός πρόξενος στο Λονδίνο τοποθετήθηκε ο Μ. Πανταζόπουλος από τη Διεύθυνση Προσωπικού, ενώ το Ανώτατο Υπηρεσιακό προήγαγε σε πληρεξούσιους υπουργούς Β΄ τους Δ. Χατζόπουλο, Μ. Παπαδογιωργάκη, Ελ. Κουβαριτάκη, Αικ. Λούπα, Ελ. Σουρανή, Δ. Κυβετό,

Ι. Ραπτάκη και τον Δ. Τουλούπα.

- Όταν πέρυσι το νορβηγικό σκάφος που είχε νοικιάσει για πετρελαϊκές έρευνες η Τουρκία στην περιοχή του Καστελλόριζου χρειάσθηκε, υποτίθεται, δυο τρεις ημέρες για να μαζέψει τα καλώδια του, το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωνε ότι όλα έβαιναν καλώς και ότι απλώς ήταν τεχνικό το πρόβλημα. Τώρα αποδεικνύεται και με την επίσημη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι οι έρευνες για λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ έγιναν κανονικότατα στην περιοχή του Καστελόριζου. Με λίγα λόγια: Άφησαν πέρυσι τους Τούρκους να κάνουν τις έρευνές τους στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου, ώστε να μη χρειασθεί να αντιδράσουν, και απλώς εφηύραν τη μέθοδο του χονδροειδούς ψέματος (της καθυστερημένης ανάσυρσης των καλωδίων λόγω… τεχνικού προβλήματος) για να εμφανισθούν μάλιστα σχεδόν ως ήρωες, που έδιωξαν το νορβηγικό σκάφος!

Αυτό που δεν καταλαβαίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (και το πληρώνει δυστυχώς η εξωτερική πολιτική της χώρας) είναι ότι με το να κουκουλώνουν τα προβλήματα μπερδεύουν μεν για λίγο την κοινή γνώμη, αλλά τελικώς αποθρασύνουν περαιτέρω την Άγκυρα…

-Μαθαίνουμε για προβλήματα στη χορήγηση θεωρήσεων σε Σέρβους του Κοσόβου. Ας ελπίσουμε ότι δεν αληθεύει η πληροφορία ότι η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι δεν δίνει θεωρήσεις εισόδου σε Σέρβους του Κοσόβου και τους παραπέμπει στο γραφείο συνδέσμου στην Πρίστινα, όπου όμως απαιτείται ουσιαστικά να εμφανισθούν με διαβατήριο Κοσόβου. Και εμείς που νομίζαμε ότι δεν αναγνωρίζουμε ούτε ντε φάκτο το Κόσοβο…




- Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, ύστερα από επισκέψεις στην Ευρώπη, περιόδευσε αυτή την εβδομάδα στα Βαλκάνια και ταξίδεψε στον Λίβανο. Το γεγονός ότι στην Τουρκία η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν παίρνει… σχολικές (σε ό,τι αφορά τη διάρκεια) διακοπές, ίσως προσφέρει μια εξήγηση και για τη διαφορά σε επίπεδο αποτελεσματικότητας με την ελληνική εξωτερική πολιτική..

- Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η κ. Μπακογιάννη και το σύστημα της στο υπουργείο Εξωτερικών έδειξαν τέτοια μνησικακία και τιμώρησαν με μετάθεση στα άκρα της γης νέο διπλωμάτη που συμμετείχε στο ΔΣ της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ), με τον οποίο συγκρούσθηκε στην πρόσφατη υπόθεση με το τηλεγράφημα για τον φυγά της υπόθεσης Ζήμενς Χρ. Καραβέλα. (Η μετάθεση ακυρώθηκε τελευταία στιγμή, κατόπιν παρέμβασης της συνδικαλιστικής οργάνωσης των διπλωματών).
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης