Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Καμιά θυσία δεν πάει χαμένη

Ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού μιλά για την ηρωική πράξη του γιου του

Tη βάρβαρη εκτέλεση του ήρωα Σολωμού είδαν δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, καθώς κατεγράφη από την τηλεοπτική κάμερα. Επρόκειτο για μια συγκλονιστική στιγμή της πρόσφατης Ιστορίας μας. Λίγες ημέρες προηγουμένως είχε λιντσαριστεί μέχρι θανάτου από τους Τούρκους, σε αντικατοχική διαδήλωση στη Δερύνεια, ο ξάδερφος του Σολωμού, Τάσος Ισαάκ.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ

Το Σχέδιο Ανάν πρόσφερε την Κύπρο στους Τούρκους

Tη βάρβαρη εκτέλεση του ήρωα Σολωμού είδαν δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, καθώς κατεγράφη από την τηλεοπτική κάμερα. Επρόκειτο για μία συγκλονιστική στιγμή της πρόσφατης Ιστορίας μας, που όσοι πραγματικοί Έλληνες την είδαν, δεν θα την ξεχάσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Λίγες ημέρες προηγουμένως είχε λιντσαριστεί μέχρι θανάτου από τους Τούρκους, σε αντικατοχική διαδήλωση στη Δερύνεια, ο ξάδερφος του Σολωμού, Τάσος Ισαάκ, μια σκηνή που επίσης κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Φέτος συμπληρώνονται 13 ακριβώς χρόνια από τη βάρβαρη εκτέλεση του ήρωα Σολωμού. Με την ευκαιρία της επετείου αναδημοσιεύουμε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική εφημερίδα "Ελεύθερος Κόσμος" ο πατέρας του ήρωα, Σπύρος Σολωμού. Στη συνέντευξη αυτή, ο πατέρας του ήρωα αποκάλυψε ποια εντολή είχε δώσει τότε ο Σημίτης στην οικογένειά του, για να μην ενοχλούνται οι Τούρκοι.

Καμιά θυσία δεν πάει χαμένη
- Ο Σολωμός δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου 1996. Μετά από τόσα χρόνια, κύριε Σπύρο, εσείς ως πατέρας, βλέπετε ότι η θυσία του παιδιού σας πήγε χαμένη;
- Είναι δύσκολο να απαντήσω, να σου εξηγήσω πώς αισθάνομαι. Σαν πατέρας ήθελα να τον έχω εδώ. Αλλά αφού το έκανε, το έκανε. Τώρα, αν πήγε χαμένη η θυσία, εγώ πιστεύω ότι καμιά θυσία δεν πάει χαμένη. Οι θυσίες πάνε χαμένες όταν τις ξεχάσουμε.

- Δηλαδή η Κύπρος κέρδισε τίποτα από τις θυσίες του Σολωμού Σολωμού και του Τάσου Ισαάκ;
- Αυτό είναι θέμα αυτών που διοικούν την Κύπρο και που χειρίζονται τα θέματα. Εγώ νομίζω πως κάτι προσέφερε.

Το Σχέδιο Ανάν πρόσφερε την Κύπρο στους Τούρκους

- Ποια η γνώμη σας για το Σχέδιο Ανάν;
- Το Σχέδιο Ανάν προνοεί ότι η Τουρκία θα γίνει κύριος ολόκληρης της Κύπρου. Της παραχωρεί επεμβατικά δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί. Δηλαδή, το Σχέδιο Ανάν μάς ζητούσε να σφραγίσουμε με την υπογραφή μας, να εγκρίνουμε όσα έπραξε η Τουρκία μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Αυτό ζητούσε από εμάς τους Κυπρίους το Σχέδιο Ανάν.

Οι Κύπριοι θα μείνουμε πάντα Έλληνες

- Όπως έχουν εξελιχθεί σήμερα τα πράγματα, με την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε., ποια βλέπετε ότι μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού;
- Μπορεί να επιτευχθεί πολύ καλή και σωστή λύση, αν οι διοικούντες σκεφθούν σοβαρά και υποστηρίξουν στα σοβαρά τα δίκαια του κυπριακού λαού.

- Την εκλογή του κ. Χριστόφια με το ΑΚΕΛ στην προεδρία της Κύπρου πώς την βλέπετε;
- Ο κ. Χριστόφιας, όπως ο ίδιος εδήλωσε, θα υποστηρίξει το "Όχι" για να τσιμεντώσει το "Ναι". Δεν ξέρω αν ο στόχος της υποψηφιότητάς του είναι αυτός. Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ας ελπίσουμε ότι εννοεί αυτό που είπε.

- Εδώ στην Ελλάδα, έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι πάνε να φτιάξουν «κυπριακή συνείδηση» στην Κύπρο, με την έννοια να πεισθούν οι Κύπριοι ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους Έλληνες. Υπάρχει όντως τέτοια προσπάθεια;
- Σ' αυτό το νησί, ό,τι και να κάνουν, η καρδιά μας θα είναι πάντα ελληνική. Όποια λύση κι αν δώσουν στο Κυπριακό, εμείς θα αισθανόμαστε πάντα Έλληνες. Κι αν δεν είναι η σωστή λύση, πάντα θα υπάρχει κυπριακό πρόβλημα. Πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και να αφήσουν Έλληνες και Τούρκους ν' αποφασίσουν μόνοι τους για την τύχη του τόπου τους. Τότε μόνο θα λυθεί το Κυπριακό. Όσο υπάρχουν οι επεμβάσεις έξωθεν, ούτε σωστή κυπριακή συνείδηση μπορεί να δημιουργηθεί, ούτε λύση του κυπριακού να βρεθεί.

Η τιμή από τον Άρη

- Για τον Άρη που σας τίμησε, τι έχετε να πείτε;
- Ο Άρης μάς συμπαραστέκεται από το 1996-97, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς, στην Κωνσταντινούπολη, και αφιέρωσε εκείνο το τρόπαιο στη μνήμη του Σολωμού και του Ισαάκ. Είχανε μάλιστα έλθει τότε στην Κύπρο. Το 2001 οι άνθρωποι του Άρη ήλθαν πάλι στην Κύπρο και έκαναν τρισάγιο. Είναι ένα σωματείο, που βλέπω ότι θυμάται και δεν ξεχνά τους αγώνες και τις θυσίες του κυπριακού λαού.


Εντολή Σημίτη: «Καθίστε στ' αβγά σας»

- Όλοι θυμόμαστε ότι, επί Σημίτη, είχε έλθει ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος και έγινε νονός της μικρής κόρης του Τάσου Ισαάκ. Έκτοτε, έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τη βαφτισιμιά του ο κ. Πάγκαλος;
- Πριν σας απαντήσω στη συγκεκριμένη ερώτηση, πρέπει να σας πω ότι τότε η κυβέρνηση Σημίτη είχε στείλει στην οικογένειά μας ένα πολύ αυστηρό μήνυμα: Ότι δεν πρέπει να φωνάζουμε εναντίον των Τούρκων, ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκδηλώσεις και να ζητάμε δυναμικά την αποχώρηση των Τούρκων από το νησί και λοιπά. Αυτό το μήνυμα μας είχε στείλει τότε ο Σημίτης.
Όσο για τον Πάγκαλο, δεν ξέρω αν ενδιαφέρθηκε από τότε για την τύχη της βαφτισιμιάς του. Είχε έλθει εδώ στην Κύπρο ως ανάδοχος εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, δεν είχε έλθει ως άτομο. Αν και έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Ισαάκ, δεν ξέρω αν έδειξε ενδιαφέρον, δεν θέλω να το σχολιάσω... Δεν μ' αρέσει να ρωτάω για τέτοια λεπτά οικογενειακά θέματα, αν ήλθε ο Πάγκαλος, αν έστειλε δώρο η Βουλή των Ελλήνων και άλλα τέτοια.

(Από τον «Ελεύθερο Κόσμο»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης