Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Κρίση στο Αιγαίο θέλει η Αγκυρα;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Τούρκοι δημοσιογράφοι που απλώς παίζουν παιχνίδια πολιτικής αλητείας για χάρη της τηλεθέασης και της αύξησης της κυκλοφορίας των εφημερίδων όπου εργάζονται ή Τούρκοι δημοσιογράφοι - συνεργάτες των στρατιωτικών ή μυστικών υπηρεσιών της χώρας τους σε διατεταγμένη υπηρεσία πρόκλησης έντασης στις ελληνοτουρικές σχέσεις;

Το ερώτημα αυτό τίθεται εξ αντικειμένου μετά τις νέες προκλήσεις στο νησάκι της Ρω, στο Καστελόριζο, στις οποίες πρωταγωνίστησαν δημοσιογράφοι που αποβιβάστηκαν εκεί για να στήσουν τουρκικές σημαίες και απομακρύνθηκαν από άνδρες του ελληνικού Λιμενικού.

Δεν νομίζουμε ότι η Αγκυρα θέλει να προκαλέσει αυτήν τη στιγμή κρίση ανάλογη εκείνης στα Ιμια, αλλά φυσικά κανένας Ελληνας δεν έχει ξεχάσει ότι στη μεθόδευση της κρίσης στα Ιμια οι Τούρκοι στρατοκράτες χρησιμοποίησαν ως διατεταγμένα όργανα δημοσιογράφους σε επιχειρησιακή αποστολή, όχι απλώς ως όργανα προπαγάνδας.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο τρόπος που ενεργεί η τουρκική ηγεσία το τελευταίο διάστημα καθιστά όλο και πιο πιθανή την εκδήλωση κάποιας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν και οι στρατοκράτες έχουν προφανώς εκτιμήσει ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν πρόκειται να τολμήσουν να αντιδράσουν αποφασιστικά όσο μεγάλες και όσο πολλές σε όλα τα μέτωπα και να είναι οι τουρκικές προκλήσεις. Η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης της ΝΔ στα ελληνοτουρκικά δικαιολογεί απολύτως αυτήν την τουρκική εκτίμηση.

Οταν η υπουργός Εξωτερικών ακόμη και την ώρα που τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποιούν εικονικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένα ελληνικά νησιά δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα είναι ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», λογικό είναι η Αγκυρα να οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι τρομοκρατημένη και προσπαθεί να «καλοπιάσει» την Τουρκία κάνοντας τέτοιες δηλώσεις.

Το κλίμα αλαζονείας που επικρατεί αυτήν την εποχή στην τουρκική ηγεσία λόγω της αναβάθμισης της γειτονικής χώρας στη στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα απέναντι στον ισλαμικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή κάθε άλλο παρά βοηθά την Αγκυρα να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που εγκυμονεί η τακτική της απέναντι στην Ελλάδα.

Οσο πληθαίνουν οι προκλήσεις τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κάποιες αυτοματοποιημένες στρατιωτικές αντιδράσεις να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις πριν προφτάσουν να παρέμβουν κατασταλτικά οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι, άλλωστε, ενδέχεται να απειληθούν με καταστροφικό πολιτικό κόστος, αν υποχωρήσουν θεαματικά σε επεισόδιο εν εξελίξει. Ούτε συνιστά σώφρονα πολιτική εκ μέρους της Αγκυρας όσο και αν θεωρεί δεδομένη την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης Καραμανλή να διογκώνει με την πολιτική της το μίσος του ελληνικού λαού εναντίον της Τουρκίας και να το εκτοξεύει σε ύψη αντίστοιχα με εκείνα της εποχής των κρίσεων του 1976 με το «Χόρα», του 1987 με το «Σισμίκ» και του 1996 με τα Ιμια.

Κάποια στιγμή το μίσος αυτό θα βρει και πολιτική έκφραση και σίγουρα δεν έχει να κερδίσει τίποτα η γειτονική χώρα από μια τέτοια εξέλιξη των διαθέσεων των Ελλήνων.

Ισως, μάλιστα, να μην είναι και τόσο δεδομένη η υποχωρητική στάση του Ελληνα πρωθυπουργού όσο τη φαντάζεται η Τουρκία. Οχι από λόγους... πατριωτικής έξαρσης, αλλά εξαιτίας κυνικών πολιτικών υπολογισμών. Μια ελληνοτουρκική κρίση, που οφείλεται αποκλειστικά στην προκλητικότητα της Αγκυρας που εξοργίζει τον ελληνικό λαό, αποτελεί ίσως τον μοναδικό παράγοντα που υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα ήταν ικανός να αναστρέψει εν τινι μέτρω τις αρνητικές διαθέσεις της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος απέναντι στη ΝΔ!

Αλλη ελπίδα εκλογικής επιβίωσης δεν φαίνεται να έχει πλέον ο Κ. Καραμανλής. Γιατί να μη σηκώσει λοιπόν το γάντι, αν του το πετάξει ο Ερντογάν;

ΛΟΓΩ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Δύσκολη η πορεία προς τον Δεκέμβρη

Εντελώς λανθασμένη αποδείχτηκε η εκτίμηση ότι η Τουρκία θα συμπεριφερόταν «πολιτισμένα» και «ευρωπαϊκά» εν όψει της κρίσης της ενταξιακής της πορείας προς την ΕΕ τον Δεκέμβριο. Συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Είναι πληγωμένη και ταπεινωμένη η Αγκυρα από την περιφρόνηση που δείχνουν απέναντί της τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία, που απορρίπτουν πλέον ανοιχτά την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Δεν αποκλείεται ακόμη και να προτιμάει μια ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο για να την παρουσιάσει στον τουρκικό λαό ως δήθεν αιτία της προσωρινής εμπλοκής της ένταξής της, παρά να ομολογήσει ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν θεωρούν την Τουρκία ευρωπαϊκή χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης