Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Ετοιμάζουν και χειρότερα στα Δωδεκάνησα οι Τούρκοι




ΜΕΡΟΣ ΕΥΡΥΤΕΡΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ


Αιχμή του δόρατος τα περί μειονότητος σε Ρόδο - Κω

ΟΧΙ μόνο δεν θα κάμουν πίσω οι τούρκοι πασάδες στο θέμα του Καστελλόριζου (και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του Νοτιοανατολικού Αιγαίου) αλλά και πρόκειται να κλιμακώσουν παραπέρα την επιθετική τους πολιτική, με προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών επί πολλών επιπέδων.

Όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα, δεν ήσαν καθόλου τυχαία. Υπήρξαν αντιθέτως μέρος καλομελετημένου σχεδιασμού και η πρώτη φάση της τακτικής για δημιουργία ζητημάτων. Την οποία και θ' ακολουθήσει θέμα τουρκικής μειονότητος (!) στα Δωδεκάνησα και κυρίως στη Ρόδο και την Κω. Κάτι που ήδη έχει προμεθοδευθεί και θα εκδηλωθεί με ανάλογη δυναμική.

Σύμφωνα με αναλυτικές εκθέσεις της διπλωματικής μας αποστολής στην Άγκυρα [τις οποίες ενισχύουν και άλλες ανάλογες από κέντρα ισχύος (κυρίως από Ουάσινγκτον)] η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία πολιτικής κυρίως εντάσεως και πρόκληση τριβών, ώστε να σύρει την Αθήνα σε διάλογο. Κάτι που θα λειτουργήσει και ως αντιπερισπασμός σε ό,τι επιχειρείται στο κεντρικό Αιγαίο, όπου με τις απλώς ρητορικές αντιδράσεις της Αθήνας, η Άγκυρα συνεχίζει τις παραβιάσεις, σε βαθμό άμεσης αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σ' αυτήν την εθνική γεωγραφία.

Η εκτίμηση και ανωτέρων διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών είναι -όπως συνάγεται και από εξομολογητικές δηλώσεις κάποιων από αυτούς στο «ΠΑΡΟΝ»- ότι: Εάν η αντίδραση συνεχίσει να κινείται σ' αυτά τα επίπεδα χαλαρότητος και αναποφασιστικής τακτικής, η Άγκυρα θα αποτολμήσει σύντομα το επόμενο βήμα για τετελεσμένα. Όχι με όρους στρατιωτικών ενεργειών, αλλά με απευθείας αμφισβήτηση συγκεκριμένων νησίδων του αρχιπελάγους, δημιουργώντας κατάσταση ελεγχομένης κρίσεως.

Ήδη, λόγω αδυναμίας αναχαιτίσεως των τουρκικών ενεργειών -αφού οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου και όχι πλέον απλές παραβάσεις του FIR κλιμακώνονται και θεωρούνται ζητήματα ρουτίνας!- το ανατολικό σύνορο της Ελλάδος έχει καταστεί διάτρητο. Πολύ περισσότερο μάλιστα, που καμιά συμμαχική δύναμη δεν παρεμβαίνει και δεν τοποθετείται, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή αποδοχή των τουρκικών αμφισβητήσεων. Με στάση επιτηδείων ουδετέρων, ενθαρρύνεται άμεσα η πειρατική τακτική και οι επιδρομικές πρακτικές της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή.

Όσον αφορά την «τουρκική μειονότητα» της Δωδεκανήσου, δεν διαφεύγουν της προσοχής επαφές που πραγματοποιούν κάποιοι παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητος στη Ρόδο, με Τούρκους οι οποίοι καταπλέουν στο νησί με ιδιωτικά πλεούμενα ως τουρίστες. Και το τελευταίο διάστημα, η διακίνηση στην περιοχή είναι αυξημένη, λόγω και θέρους.

Δεν πρέπει να διαφεύγουν επίσης της προσοχής, αυτά που το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως στις τουρκικές εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, υπό τύπον άρθρων κι επιστολών. Πολλές από τις οποίες κάμνουν λόγο ακόμη και για προσαρτήσεις κάποιων νησιών (της Ρόδου και του Καστελλόριζου συμπεριλαμβανομένων)!

Κάτι που επαναφέρει σε πρώτο πλάνο, παλιές δηλώσεις του Ντεμιρέλ, ως προέδρου της γείτονος, που έλεγε συχνά ότι: Το μεγαλύτερο σφάλμα της χώρας του ήταν η αποφυγή προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου αμέσως μετά τον πόλεμο ή και κατά τη δεκαετία του '60, οπόταν και είχε γίνει λόγος γι' ανταλλάγματα όσον αφορά το Κυπριακό.
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης