Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Σκηνικό Ιμίων στη Ρω από τους Τούρκους



Στην κυβέρνηση μιλούν για επιχείρηση «κατασκευής» συνθηκών «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο


«Συναγερμός» σήμανε στην κυβέρνηση χθες το απόγευμα, όταν σε κυβερνητικά στελέχη ξύπνησαν μνήμες από τα Ιμια. Η διαπίστωση ότι στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδεται ως πρώτη είδηση ότι συνελήφθησαν (αν και αργά το βράδυ το ανασκεύασαν) τούρκοι δημοσιογράφοι κοντά στο νησί της Ρω κινητοποίησε την κυβέρνηση. Τα κόκκινα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Μία ημέρα μετά την προβολή βίντεο από το ιδιωτικό τουρκικό κανάλι ΤD που αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στη Ρω, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα περίεργο και «ύποπτο» για κάποιους περιστατικό. Η εμμονή της τουρκικής πλευράς να θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» με τη συνδρομή και δημοσιογράφων και να δημιουργεί ζήτημα εκ του μη όντος προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για το τι κρύβεται πίσω από την κινητικότητα της γειτονικής χώρας.

Σε μια ημέρα έντονων διεργασιών στην Τουρκία, όπου έγινε αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ναυτικού και της Αεροπορίας, αλλά και στη διοίκηση της 1ης Στρατιάς, με έδρα την Κωνσταντινούπολη και περιοχή ευθύνης την Ανατολική Θράκη ως τα σύνορα με την Ελλάδα, η τουρκική δραστηριότητα στη Ρω προσέθεσε ένα ακόμη κομμάτι σε ένα εκρηκτικό παζλ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε επίσημα ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος κ. Θ. Ρεντζεπέρης στις 17.35 εντοπίστηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της Ρω τουρκικό τουριστικό σκάφος.

«Πραγματοποιήθηκε ο συνήθης αστυνομικός έλεγχος του σκάφους, που έφερε το όνομα “ΡΟΝΥ”, στο οποίο επέβαιναν εκτός του κυβερνήτητέσσερα άτομα, όλοι τούρκοι υπήκοοι, τα οποία κατά δήλωσή τουςείχαν την ιδιότητα του δημοσιογράφουτου τηλεοπτικού σταθμού ΙΗΑ. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αφού τους συστήθηκε η άμεση αποχώρηση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος απέπλευσε περί ώρα 18.10» δήλωσε ο κ. Ρεντζεπέρης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τούρκοι δημοσιογράφοι είχαν κάμερες ανά χείρας και η ελληνική πλευρά εκτίμησε ότι θα επιχειρούσαν να δημιουργήσουν ζήτημα. Μετά την αποχώρησή τους από το ελληνικό έδαφος, αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, θέλοντας προφανώς να διαμορφώσουν συνθήκες έντασης, ισχυρίστηκαν ότι οι τούρκοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, επιχείρημα που εξ αρχής απέρριψε η ελληνική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για το συμβάν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος ήταν σε ανοικτή γραμμή με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αν. Παπαληγούρα, τον υφυπουργό κ. Π. Καμμένο, ενώ σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου ήταν και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης , που σύμφωνα με πληροφορίες παρέμεινε και προχθές στο Πεντάγωνο ως αργά το βράδυ.

Σ την κυβέρνηση, που παρακολουθούν με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, αλλά και προβληματισμό την επιχείρηση «κατασκευής» συνθηκών «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο από «κύκλους» της Τουρκίας, κερδίζει έδαφος η άποψη περί σχεδιασμένης προσπάθειας των Τούρκων να αυξήσουν τις «γκρίζες ζώνες» και τις περιοχές αμφισβήτησης.

«Αυτά τα θέματα είναι λυμένα από τις συμβάσεις και τις διεθνείς συνθήκες. Η Ρω, όπως και άλλα νησιά, είναι σημεία της ελληνικής επικράτειας και όπου υπάρχουν φυλάκια είναι πλήρως επανδρωμένα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι είναι πίσω από τα τελευταία επεισόδια. Απάντηση μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί, αν και κάποιοι μιλάνε για τον ανταγωνισμό- για χάρη της τηλεθέασηςτων τουρκικών ΜΜΕ που με τη στάση τους πολώνουν την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας και άλλοι για «θερμοκέφαλους»- με επιρροές από το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο- που επιθυμούν θερμό επεισόδιο.

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη» λένε από την κυβέρνηση που σε καμία περίπτωση, όπως μεταδίδεται, δεν θα κάνει η ελληνική πλευρά βιαστικές κινήσεις για να δώσει άλλοθι στην τουρκική επιχειρηματολογία. Παράλληλα επιμένουν ότι υπάρχει «εγρήγορση» και όπου χρειαστεί θα σταλούν ενδεχομένως και ενισχύσεις, αν και επιχειρούν τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών να κρατήσουν χαμηλά το θέμα.

Ηανησυχία είναι έκδηλη και το διαπιστώνει κανείς στις συνομιλίες του με κορυφαίους υπουργούς που δεν αρέσκονται στην εκλογολογία και δεν είναι εγκλωβισμένοι στην εσωκομματική και ενδοκυβερνητική εσωστρέφεια. Μάλιστα υπάρχει ο φόβος σε κυβερνητικούς αλλά και σε στρατιωτικούς παράγοντες ότι η στρατηγική της Αγκυρας στο Αιγαίο με τις κλιμακούμενες προκλήσεις δεν αποκλείεται να έχει στόχο ένα νέο «θερμό επεισόδιο», ακόμη και εντός του Αυγούστου.

Κ αι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, η Τουρκία επιθυμεί να κάνει επίδειξη δύναμης εν όψει της αξιολόγησής της από την ΕΕ, αλλά και να αντιμετωπίσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση και επ΄ αυτού επικαλούνται τις κινήσεις, τις δηλώσεις και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Και όλα αυτά ενώ ηΑγκυρα προγραμματίζει γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη προανήγγειλε προ ημερών την κατάθεση νομοσχεδίου για την έναρξη ερευνών πετρελαίου στο Αιγαίο.

Η φωτογραφία της «Σαμπάχ»
Κεντρική είδηση στον δικτυακό τόπο της εφημερίδας «Σαμπάχ» αποτέλεσε το θέμα με τους τούρκους δημοσιογράφους στη Ρω.

Ενας από τους τρεις τούρκους δημοσιογράφους, πιθανώς εκείνος της «Σαμπάχ», ο Μπεκίρ Ονέρ Σαν, φωτογραφήθηκε με την τουρκική σημαία έχοντας για φόντο το νησί της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της Κυράς της Ρω. Η εφημερίδα μετέδωσε την είδηση υπό τον τίτλο «Δεύτερη κρίση Ιμίων, σύλληψη τούρκων δημοσιογράφων από την Ελλάδα».
Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης