Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Εμφανίστηκε αδιάβαστος

ΡΑΣΜΟΥΝΣΕΝ: ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΜΗ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, φάνηκε να μην έχει πλήρη εικόνα ή γνώση του προβλήματος στη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, αποδίδοντας τη δυσλειτουργία «στα διμερή προβλήματα Ελλάδας - Τουρκίας» και όχι στο πραγματικό πρόβλημα από το 2004, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και δεν δέχεται την Κύπρο ως ισότιμο κράτος-μέλος στη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.

Τον έπιασε αγκαζέ, του το είπε «στο αυτί», αλλά ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουνσεν επιμένει πως το πρόβλημα είναι διμερές και ελληνοτουρκικό Τον έπιασε αγκαζέ, του το είπε «στο αυτί», αλλά ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουνσεν επιμένει πως το πρόβλημα είναι διμερές και ελληνοτουρκικό Ο κ. Ράσμουσεν, παρά την αναλυτική ενημέρωση που είχε κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και με τον πρωθυπουργό, επέμενε ακατέβατα στις δηλώσεις του στη δική του μη πραγματική και ίσως επικίνδυνη αντίληψη των πραγμάτων: «Ελπίζω» είπε, «κατά τη διάρκεια της θητείας μου να δούμε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ δύο πολύ σημαντικών συμμάχων: την Τουρκία και την Ελλάδα. Αν και αφορούν διμερή θέματα, οι συνέπειες αυτών των εντάσεων γίνονται αισθητές μακριά, και κυρίως στις σχέσεις Ε.Ε. - ΝΑΤΟ».

Το ίδιο ακριβώς είχε υπστηρίξει ο κ. Ράσμουσεν και στις συνεντεύξεις του πριν από τις επισκέψεις του σε Αθήνα και Αγκυρα: «Ολοι ξέρουμε ότι οι ανεπίλυτες διμερείς διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις και τη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ» (συνέντευξη στην «Καθημερινή»).

Είναι άξιο απορίας γιατί ο κ. Ράσμουσεν επιχειρεί να μπλέξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας και αποφεύγει συστηματικώς να κατονομάσει την ουσία της δυσλειτουργίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ε.Ε. Με την πρωτοφανή αυτή στάση του ο νέος γ. γραμματέας αφήνει περιθώρια να υποθέσει κανείς ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα Αθήνας - Αγκυρας, παραμερίζοντας ηθελημένα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην Αθήνα δεν υπήρξε μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση σ' αυτή τη στάση του κ. Ράσμουσεν, πλην ανεπίσημων σχολιασμών διπλωματικών κύκλων, ότι ο κ. Ράσμουσεν μάλλον «δεν έχει πλήρη εικόνα για τα προβλήματα Κύπρου - Τουρκίας στη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ».

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία ήρθαν μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, με ανώνυμες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ράσμουσεν απέφυγε να κατονομάσει το κυπριακό πρόβλημα που είναι η βασική πηγή ανησυχίας της Τουρκίας απέναντι στην αμυντική συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αρνείται από το 2004 και εντεύθεν να δεχθεί την παρουσία της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. στην αμυντική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, σε επιχειρήσεις της Ε.Ε., οι οποίες θέλουν να κάνουν χρήση μέσων και υποδομών του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνιμες προστριβές και καθυστερήσεις.

Κατά τις συναντήσεις τους στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας προσπάθησαν να εξηγήσουν λεπτομερώς το πρόβλημα Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, ενώ έκαναν λεπτομερείς αναφορές στην προκλητική τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο με τις συνεχείς υπερπτήσεις.

Ο κ. Ράσμουσεν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες επέμεινε στο υπουργείο Αμυνας να υπάρξουν αυτοσυγκράτηση και χαμηλοί τόνοι στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, «οδηγία» που μάλλον θα εφαρμοστεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Ο κ. Ράσμουσεν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή σε δυνάμεις και μέσα (επιθετικά ελικόπτερα) στο Αφγανιστάν για να λάβει όμως την ίδια -και αρνητική- απάντηση απ' όλους τους συνομιλητές του. Οπως ανέφερε μάλιστα ο πρωθυπουργός Καραμανλής, η Ελλάδα εκπληρώνει με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις της προς τη Συμμαχία και τη διεθνή κοινότητα. Κατ' ιδίαν τονίστηκε εκ νέου στον κ. Ράσμουσεν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει επιπλέον δυνάμεις και μέσα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και του κύματος λαθρομεταναστών που αντιμετωπίζει. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης