Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Το τουρκικό ΥΠΕΞ για ελληνοτουρκικά και Ρω

Έκκληση στον Τύπο Ελλάδας και Τουρκίας «να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και κατά τρόπο που δεν θα οδηγεί σε προκλήσεις, ειδικότερα όταν πληροφορείται όλες τις λεπτομέρειες του θέματος», απηύθυνε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στη νήσο Ρω.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, o κ. Οζούγκεργκιν τόνισε επίσης πως «η Τουρκία δεν έχει καμία μυστική ατζέντα για το Αιγαίο».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο εκπρόσωπoς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την τελευταία δεκαετία», ενώ έκανε λόγο για «μεγάλες διαφορές σε σχέση με το επεισόδιο, γύρω από τη βραχονησίδα Ίμια, πριν από 14 χρόνια».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νομικές διεκδικήσεις της μιας πλευράς γίνονται αποδεκτές από την άλλη και το αντίστροφο», πρόσθεσε.

«Τα ελληνικά νησιά, που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, διέπονται από καθεστώς αποστρατικοποίησης. Παρακολουθούμε το θέμα στενά», υποστήριξε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Ο κ. Οζούγκεργκιν σημείωσε επίσης πως «πιστεύουμε ότι με τη συνέχιση των καλών σχέσεων με την Ελλάδα τα προβλήματα θα λυθούν. Πρέπει να λυθούν. Δεν πρόκειται για ανεπίλυτα θέματα. Αν υπάρχει καλή πρόθεση, μπορούν να ξεπεραστούν».

Σε ερώτηση περί συγκεκριμένων διόδων που προσφέρονται για επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών, ο Τούρκος εκπρόσωπος μίλησε για προσφυγή σε τρίτους, στην περίπτωση, που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, υποστήριξε πως «το 2008, οι αεροπορικές δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο αυξηθήκαν κατά 26%, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε αύξηση από την πλευρά της Τουρκίας» και πως «οι πτήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι δεκαπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της Τουρκίας».

«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι η χρήση του δικαιώματος ελεύθερης πτήσης της κάθε χώρας, ακόμη και των τρίτων χωρών, στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η δραστηριότητα αυτή δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας. Δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας», κατέληξε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην επικείμενη επίσκεψη στην Τουρκία της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, επεσήμανε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία και σημείωσε ότι «η επίσκεψη αναμένεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης