Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Θέμα αντισυνταγματικότητας στο μνημόνιο με το ΝΑΤΟ

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας του Μνημονίου Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης για την παροχή δυνατότητας άσκησης επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, έθεσαν χθες στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο περί κινδύνου εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν θέμα αναρμοδιότητας του θερινού τμήματος να κυρώσει το εν λόγω Μνημόνιο Κατανόησης και ζήτησαν να μη διεξαχθεί η συζήτηση μέχρι να αποφανθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αν θα πρέπει να κυρωθεί η Σύμβαση από την Ολομέλεια του σώματος.

Κατηγόρησαν μάλιστα τη κυβέρνηση ότι επιδεικνύει ενδοτικότητα στο θέμα της εθνικής κυριαρχίας καθώς το Μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα στο ΝΑΤΟ να διεξάγει επιχειρήσεις στο ελληνικό έδαφος δίχως περιορισμούς.

Στην αντίπερα όχθη ο υφυπουργός Άμυνας, Κώστας Τασούλας, διαβεβαίωσε, ότι δεν εκχωρείται σε καμία περίπτωση εθνική κυριαρχία καθώς σε κάθε περίπτωση απαιτείται η άδεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Το Μνημόνιο είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία διαδικαστικής φύσεως».

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης