Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Στο "φως" η Αρχαία Ελίκη

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει αρχαιότητες από την ίδρυση της πόλης στη μυκηναϊκή περίοδο αλλά και λείψανα του παλαιότερου οικισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι ανασκαφές της Αρχαίας Ελίκης, της πρώτης πρωτεύουσας της Αχαϊας, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι ανασκαφές έχουν «φιλοξενηθεί» σε ξένα δημοσιογραφικά δίκτυα, όπως το BBC, το οποίο αφιέρωσε 50 λεπτά για την ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης.

Ενας από τους χώρους των ανασκαφών.
Ενας από τους χώρους των ανασκαφών.

Τον χώρο των ανασκαφών επισκέφτηκε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σπύρος Σπυρίδων, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο του Διακοπτού Παναγιώτη Βασιλείου, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει γεωγραφικά η Ελίκη.

Η αρχαιολόγος Ντ. Κατσωνοπούλου επιδεικνύει στον γ.γ. Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, Σπ. Σπυρίδων (κέντρο) και στον δήμαρχο Διακοφτού, Π. Βασιλείου (δεξιά), μεγάλο αποθηκευτικό πίθο που χρονολογείται από τ
Η αρχαιολόγος Ντ. Κατσωνοπούλου επιδεικνύει στον γ.γ. Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, Σπ. Σπυρίδων (κέντρο) και στον δήμαρχο Διακοφτού, Π. Βασιλείου (δεξιά), μεγάλο αποθηκευτικό πίθο που χρονολογείται από το 2500 π.Χ.

Ο κ. Σπυρίδων ξεναγήθηκε στις κυριότερες τοποθεσίες των ανασκαφών και στο εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων από την επικεφαλής αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου. Η κ. Κατσωνοπούλου διεξάγει σχετικές εργασίες στην περιοχή από το 1988, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται ανασκαφές ταυτόχρονα σε τέσσερις θέσεις, σε μία ζώνη αρκετών χιλιομέτρων μεταξύ των ποταμών Σελινούντα και Κερυνίτη. Στα Νικολαίικα και στον Ριζόμυλο Διακοπτού έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες από την ίδρυση της Αρχαίας Ελίκης στη μυκηναϊκή περίοδο έως την καταστροφή της τον 4ο αιώνα π.Χ. και λείψανα της ακόμα παλαιότερης πόλης της 3ης χιλιετίας π.Χ. που σώζεται ανέπαφη σε βάθος 3-5 μέτρα.

Επίσης ανασκαφές πραγματοποιούνται στην Ελίκη Διακοπτού και στα Βαλιμίτικα Αιγίου, όπου έχει ανακαλυφθεί οικισμός και τάφοι των χρόνων ανασύστασης της Αχαϊκής Συμπολιτείας, με μεγάλο κτιριακό συγκρότημα αρχαίων βαφείων, μοναδικό εύρημα στο είδος του σε όλη τη λεκάνη της Δυτικής Μεσογείου.

Από την Εποχή του Χαλκού
Σύμφωνα με την επικεφαλής αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου, «τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις έρευνες αποδεικνύουν ότι η περιοχή της Αρχαίας Ελίκης άκμασε ήδη από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Συνέχισε να πρωταγωνιστεί στη Μυκηναϊκή και Γεωμετρική περίοδο μέχρι τους Αρχαϊκούς - Κλασικούς χρόνους. Τον 4ο αιώνα ανασυντάσσεται και παρουσιάζει νέα ακμή στους πρώιμους Ελληνιστικούς χρόνους 3ος-2ος αιώνας, με συνέχεια ζωής και έως το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου».

Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις ανασκαφές τονίζοντας ότι «ο τόπος που βρισκόμαστε, η Αιγιαλεία, με την εύφορη γη και την προστατευμένη από επιδρομές τοποθεσία, ευνόησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη δημιουργία μεγάλων πολιτικών και οικονομικών κέντρων, στα οποία περιλαμβάνονταν 7 από τις 12 μεγάλες πόλεις της Αχαϊας.

Το σημαντικότερο από τα κέντρα αυτά ήταν η Αρχαία Ελίκη, που δέσποζε στην Αχαϊα μέχρι τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., οπότε υπέστη βαρύ πλήγμα από καταστροφικό σεισμό, ο οποίος εικάζεται ότι δημιούργησε και τσουνάμι, με αποτέλεσμα τη μερική καταβύθιση της πόλης και τη σταδιακή δημιουργία ενός μύθου αντίστοιχου της χαμένης Ατλαντίδας.

Οι ανασκαφές που διεξάγονται εδώ κατά την τελευταία εικοσαετία, πιστοποιούν ότι η περιοχή κατοικούνταν τουλάχιστον από το 2500 π.Χ., δηλαδή από την Πρωτοελλαδική περίοδο, ενώ συνέχισε να κατοικείται και μετά την καταστροφή».

Τα μέχρι τώρα ανασκαφικά ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να τα επισκεφθούν οι πολίτες. Ηδη για τον σκοπό αυτόν έχει υποβληθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση μελέτη διαμόρφωσης επισκέψιμου χώρου στο σημαντικό αρχαίο κτίριο βαφής υφασμάτων που έχει αποκαλυφθεί στην περιοχή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο συμμετέχουν εθελοντικά δεκάδες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από γνωστά ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων τα Πανεπιστήμια Οξφόρδης, Κοπεγχάγης, Οσλο, Νέας Υόρκης, Μόντρεαλ και Σίδνεϊ.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης