Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

«Νικηφοράκια» αντί της άσκησης Νικηφόρος

Αντιδράσεις για την επιχειρούμενη ματαίωση της άσκησης της Ε.Φ. Οι μικρής κλίμακας ασκήσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις μεγάλες ασκήσεις, παρατηρούν στρατιωτικοί και πολιτικοί κύκλοι, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι συνεχείς ματαιώσεις της «Νικηφόρος» αποδυναμώνουν την Εθνική Φρουρά και η διεξαγωγή τους δεν μπορεί να εξομοιώνεται με τις παράνομες ασκήσεις του Αττίλα.

ΟΜΗΡΟΥ
Κυριαρχικό δικαίωμα του κράτους τα στρατιωτικά γυμνάσια

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ματαιώσει μονομερώς τη διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς και στη θέση της θα διεξαχθούν ασκήσεις μικρής κλίμακας. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση, αλλά η οριστική τοποθέτηση της κυβέρνησης θα γίνει προσεχώς από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η σκέψη της κυβέρνησης για τη ματαίωση της άσκησης «Νικηφόρος» έχει ως φόντο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες, κατά το μήνα Οκτώβριο οπόταν προγραμματίζεται η άσκηση, θα βρίσκονται σε ακόμα πιο κρίσιμη φάση. Επισημαίνεται ότι την ίδια τακτική εφάρμοσε και πέρσι η κυβέρνηση, η οποία και πάλι μονομερώς προχώρησε στη ματαίωση της άσκησης «Νικηφόρος».
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», διατύπωσε την πάγια θέση του ως προς την πολιτική τής μη διεξαγωγής των στρατιωτικών ασκήσεων. Στρατιωτικοί κύκλοι, επίσης, εκφράζουν την απογοήτευσή τους όχι μόνο για τη ματαίωση της άσκησης της Εθνικής Φρουράς, αλλά και τη γενικότερη πολιτική στα θέματα άμυνας.


Γ. Ομήρου: Δεν αποτελούν πρόκληση

«Η θέση μου είναι ότι οι ασκήσεις της Ε.Φ., μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, είναι σύμφυτο στοιχείο της αναγκαίας και συνεχούς εκπαίδευσης συνόλου του δυναμικού της Εθνικής Φρουράς - αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών, εφέδρων και εθνοφυλάκων» δήλωσε στη «Σημερινή» ο Γιαννάκης Ομήρου.
Η πραγματοποίηση αυτών των ασκήσεων, συνέχισε, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν πρόκειται ούτε περί επιθετικών ενεργειών ούτε περί πρόκλησης οποιασδήποτε μορφής. Από την άλλη, επισήμανε ο Γιαννάκης Ομήρου, οι όποιες ασκήσεις διενεργούνται από τις κατοχικές δυνάμεις στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον εναέριο χώρο της ή και στο έδαφός της το οποίο βρίσκεται υπό κατοχήν, δεν μπορεί να εξομοιώνεται με τις ασκήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μικρής κλίμακας ασκήσεις
Αντί της άσκησης «Νικηφόρος» η Εθνική Φρουρά προσανατολίζεται, όπως και παλαιότερα, να πραγματοποιήσει μικρής κλίμακας ασκήσεις στο επίπεδο των μικροτέρων διοικήσεων και όχι του ΓΕΕΦ, οι οποίες, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι υποκαθιστούν τη μεγάλης κλίμακας άσκηση «Νικηφόρος».
Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι, με τις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις ασκείται η Διοίκηση σε ανώτερο επίπεδο και ως εκ τούτου θεωρείται σοβαρό μειονέκτημα η μη διεξαγωγή της άσκησης «Νικηφόρος». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις η Εθνική Φρουρά προβαίνει σε μια πλήρη εξέταση των δυνατοτήτων της και αποκτά εμπειρίες ως προς το συντονισμό της Διοίκησης σε επιτελικό επίπεδο. Είναι άλλο να διευθύνεις μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση από πλευράς επιχειρήσεων διοικητικής μέριμνας και συντονισμού και άλλο να διευθύνεις μικρής κλίμακας επιχειρήσεις.

Οι αναβολές άρχισαν από το 2000
Η τακτική της αναβολής και στην ουσία ματαιώσεως της άσκησης «Νικηφόρος» άρχισε από το 2000 οπόταν βρισκόταν υπό εξέλιξη το σχέδιο Ανάν. Είχε προηγηθεί η κατάργηση της σύζευξης των ασκήσεων Ελλάδας και Κύπρου, «Νικηφόρος» και «Τοξότης» αντιστοίχως, και ακολούθησε η κατάργηση και της άσκησης «Νικηφόρος». Η τελευταία φορά που διεξήχθη η άσκηση «Νικηφόρος» ήταν το 2006, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από σειρά ματαιώσεων προηγούμενων ασκήσεων.

Η διαπραγματευτική ισχύς συνώνυμη της στρατιωτικής
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες παρατηρούν ότι με τη μη διεξαγωγή της άσκησης «Νικηφόρος» μειώνουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, η οποία δέχεται αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις. Όσο μειώνεται η αμυντική θωράκιση, όπως παρατηρούν, τόσο μειώνεται και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και του λαού γενικότερα. Και όσο το ηθικό είναι χαμηλό τόσο μειώνονται και οι αντιστάσεις του λαού, ο οποίος προετοιμάζεται με τον τρόπο αυτό να αποδεχθεί μιαν απαράδεκτη και επαχθή λύση του Κυπριακού.
Επίσης, οι στρατιωτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι όσο η Εθνική Φρουρά και το αξιόμαχό της ενισχύεται τόσο ενισχύεται και η διαπραγματευτική δύναμη του Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι το στρατιωτικό σκέλος είναι άμεσα συνυφασμένο με το διπλωματικό. Επίσης, όσο η αμυντική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδυναμώνεται, τόσο αποθρασύνεται η τουρκική αδιαλλαξία. Η πολιτική του εξευμενισμού της Τουρκίας είναι αποδεδειγμένο ότι ποσώς αποδίδει· αντιθέτως, οι απαράδεκτες αξιώσεις της αυξάνονται αντί να λιγοστεύουν, όπως αναμένουν οι θιασώτες μιας τέτοιας πολιτικής.
Εξάλλου, η στρατιωτική απειλή από την Τουρκία δεν έχει καθόλου μεταβληθεί, καθώς δεν έχει μεταβληθεί κανένα στοιχείο που τη συνθέτει από το 1974. Δεν έχει, επίσης, μεταβληθεί η στρατηγική για έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία και απόδειξη τούτου αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (1ης Ιουλίου 2009), η οποία εξακολουθεί να μιλά για συνεταιρισμό δύο ισότιμων κρατών και διατήρηση των συνθηκών εγγυήσεως της Τουρκίας.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης