Μετά τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ενώπιον της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης στις 7 Απριλίου 2009 το βαθύ στρατιωτικό κράτος με την ανοχή των ΗΠΑ φαίνεται πως στήνει μια νέα στρατιωτική επιχείριση αμφισβήτησης τμημάτων της Ελληνικής επικράτειας και δημιουργίας νέων "γκρίζων ζωνών". Αυτό προκύπτει μέσα από εκτενή αναλυτικά ρεπορτάζ με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και στον Ελληνικό Τύπο. Για τους Αμερικανούς και αυτή η νέα επιχειρίση που φαίνεται να προετοιμάζεται εδώ και καιρό με σειρά μικρό επεισοδίων στο Αιγαίο, δεν θα είναι άλλη μια υπόθεση ρουτίνας που θα καταχωνιασθεί σε μια έκθεση στο Κογκρέσο όπως η υπόθεση των Ιμίων του 1996 που σήμερα αποκαλύπτει το Greek American News Agency. Διαβάστε λοιπόν πως είδαν οι Αμερικανοί ειδικοί αναλυτές το θερμό στρατιωτικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων τον Ιανουάρο του 1996 στην έκθεση που αποκαλύπτουμε σήμερα προς το Κογκρέσο λίγο πριν την καταγραφή ενός ακόμα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δυστυχώς βλέπουμε να έρχεται τους προσεχείς μήνες...
Του Ευριπίδη Μπίλλη*
Όπως μπορείτε να δείτε στην εφημερίδα ο Κόσμος Του Επενδυτή της 26/04/2009, όλα δείχνουν ότι η τουρκία ετοιμάζεται για να κατάλάβει με θερμό καταδρομικό επεισόδιο, τα νησιά μας, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, τους Φούρνους και την Ψέριμο. Στο στόχαστρό της επίσης είναι τα νησιά μας Στρογγύλη και Ρω. Αυτά επισημαίνουν στο δημοσίευμα αυτό, οι γνωστοί δημοσιογράφοι, Σταύρος Λυγερός και Αριστείδης Οικονόμου.
Παρόμοια είχαν επισημανθεί και τον Ιανουάριο από την εφημερίδα τα Νέα χωρίς να δοθεί σχεδόν καμμία σημασία. Το αντίθετο και τότε και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια καθησυχασμού και απόκρυψης της κρίσιμης κατάστασης από τον Ελληνικό λαό, χωρίς σχεδόν καμμία επισήμανση της κρίσιμης αυτής κατάστασης, πχ από την τηλεόραση, που περίπου εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχει σχεδόν ως μόνον και καθημερινό θέμα της υπαρκτά ή όχι σκάνδαλα και τις καθημερινές δημοσκοπήσεις πόσο προηγείται το ένα κόμμα από το άλλο.
Η κατάσταση τείνει να επαληθεύσει το <<Λίγα στρέμματα γής λιγότερα για να κοιμόμαστε ήσυχοι>> του σχετικού.
Η γενικότερη κατάσταση (Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη, Σκόπια), εύχομαι να σφάλω, θυμίζει την κατάσταση του Βυζαντίου πριν από την πτώση του και είναι αποτέλεσμα της χαραχθείσας έναντι της τουρκίας Ελληνικής πολιτικής, από το ΕΛΙΑΜΕΠ του εξ Αμερικής προερχόμενου (δεν έχω πρόχειρη την ακριβή του Αμερικανική υπηρεσιακή προέλευση που όμως την γνωρίζω με στοιχεία) Καθηγητή Κουλουμπή και λοιπών αστέρων.
Την γελοίαν αυτήν πολιτική, που φαίνεται ότι διετάχθη η πολιτική ηγεσία της χώρας μας να τηρεί και τηρεί πειθήνια (θα υποστηρίζουμε την ευρωπαίκή προοπτική της τουρκίας χωρίς να απαιτούμε τίποτε, ούτε άρση του casus belli, ούτε των παράνομων απαιτήσεων της για το Αιγαίο και την ελληνική Θράκη, ούτε άρση της κατοχής της Κύπρου, κτλ, και σε 10 χρόνια όταν θα επίκειται η ένταξη της τουρκίας στην ΕΕ θα την υποχρεώσουμε να γίνει καλό παιδί) διακήρυξε πρόσφατα στην Κύπρο ότι συνεχίζει να τηρεί και ο Πρωθυπουργούς Καραμανλής γιατί όπως είπε <<δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μέρα αναλόγως των περιστάσεων την χαραχθείσα πολιτική μας που εξάλλου τηρούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ>>.
Στον κατωτέρω χάρτη εμφαίνονται οι (καταρχήν) επιδιώξεις της <<φίλης μας, κουμπάρας μας, και συνδιασκεδάζουσας μαζί μας με ζεϊμπέκικα>> τουρκίας. Ο χάρτης περιλαμβάνει ολόκληρη την των κυρίων Χριστόφια και Καραμανλή Κύπρο. Δεδομένου όμως ότι όλα δείχνουν ότι στην Κύπρο ο λαός είναι ενήμερος και επαγρυπνεί (αντίθετα με το τον ελλαδικό Ελληνικό λαό που τον έχουν βάλει σε βαθύ σκότος) υπάρχει ελπίδα σωτηρίας.
Έτσι ελπίζουμε να μην έχουμε στο μέλλον φαινόμενα, ως την πίεση του Έλληνα ΥΠΕΞ Μολυβιάτη, ναι Μολυβιάτη, να υπερψηφίσουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το σχέδιο ΑΝΑΝ (το εψήφισαν όλοι και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πλην μόνον του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ζαχαράκη που παρήκουσε τον Μολυβιάτη), ως τη ψηφοφορία των ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των Σκοπίων, κτλ
Πέραν κάθε πολιτικής σκοπιμότητας παρατηρώ ότι δεν πρέπει επίσης να παρουσιαστούν φαινόμενα όπου και τα τρία τότε κόμματα της χώρας (πλην ΚΚΕ) να υποστηρίζουν σχέδια ως το σχέδιο ΑΝΑΝ,κτλ. Ούτε απόψεις ως αυτές της τέως Προέδρου της Ελληνικής Βουλής που μέσα στο οίστρο της για την παγκοσμιοποίηση της Νέας Τάξης, προσφωνώντας τον Πρόεδρο Παπούλια κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, του είχε πεί περίπου ότι <<χάριν του γενικώτερου συμφέροντος θα πρέπει να δεχθούμε περιορισμό της εδαφικής μας ακεραιότητας>> (δεν ξέρω ακριβώς ποια περίπτωση εννοούσε).
Στο πλαίσιο των υπερκομματικών αυτών παρατηρήσεων που δυσκολεύομαι να τις χαρακτηρίσω, ελπίζω επίσης η εμπειρία να όπλισε και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην επαναλάβει ότι περιγράφεται κατωτέρω. (Διαβάστε το. Αξίζει τον κόπο).
Διαφορετικά ως χώρα θα είμαστε άξιοι της τύχης που μας επιφυλάσσουν. Ή μήπως είμαστε;
Ο θεός της Ελλάδας και της Ελληνικής (προς το παρόν) Κύπρου να βάλει το χέρι του.
*Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Μιχαλακοπούλου 155, ΤΚ11527 Αθήνα,
ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"
και εδώ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΥΤΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ που δεν μάθαμε ποτέ ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία...
Μερικά στρέμματα γης λιγότερα....
Πολλές φορές έχω μιλήσει για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και άλλες τόσες για την ... «στρατευμένη» δημοσιογραφία.
Σε αυτή την δημοσιογραφία που συνήθως ακολουθεί τους εκάστοτε υπουργούς ή πρωθυπουργούς στο εξωτερικό , μεταφέροντας με τη πένα τους μια ... ψευδή ευωδία αντί της αληθούς και αφόρητης δυσοσμίας.
Παραθέτω ένα απόσπασμα από άρθρο του Θωμά Σάρα με τίτλο «Μακεδονικό: η επανάσταση της κοινής λογικής» που δημοσιεύτηκε πριν δυο μήνες στην επιθεώρηση «Πατρίδες» του Καναδά.
Γράφει ο δημοσιογράφος:
«Μήνες αργότερα την ίδια χρονιά (1999), πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά η ετήσια σύνοδος της πολιτικής ηγεσίας των μελών του ΝΑΤΟ.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, Υπουργός Άμυνας, επικεφαλής μιας μικρής αντιπροσωπείας και ένα σχετικά μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων από την Αθήνα.
Όταν έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου ακολούθησε η συνέντευξη τύπου της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ της οποίας προΐστατο ο Υπουργός Άμυνας Δαβίδ Κοχέν, με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και εκπροσώπους του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πολιτικός τόνισε ότι οι εργασίες πήγαν πολύ καλά και ότι ο ίδιος ήταν πραγματικά ενθουσιασμένος για την συνεργασία και κατανόηση που επέδειξαν όλα τα μέλη.
Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια των ερωτήσεων βρήκα την ευκαιρία και ρώτησα τον ομιλητή πως είναι δυνατόν να μιλά για "συνεργασία και κατανόηση", ενώ την ίδια ώρα οι ειδήσεις ανέφεραν ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς επίσης ότι μόλις πρόσφατα οι δύο χώρες μέλη της συμμαχίας, ήλθαν τόσο κοντά στο πόλεμο εξ αιτίας ορισμένων ελληνικών νησιών που διεκδικούσε η "σύμμαχος της Ελλάδας, Τουρκία. "
"Έχεις δίκιο, " συμφώνησε με τα λόγια μου ο Αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, "εδώ έχουμε πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που πιστεύω ότι τελικά είμαστε στο σημείο επίλυσης του, καθώς η Ελληνική πλευρά αποδέχεται ορισμένους συμβιβασμούς ικανοποίησης αιτημάτων της Τουρκίας, παραιτουμένη για τον σκοπό αυτόν δικαιωμάτων της προς όφελος της εδραίωσης της ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτή είναι μια υποχρέωση που ανέλαβε η ελληνική πλευρά και πιστεύω ότι σύντομα το θέμα αυτό θα έχει τακτοποιηθεί. "
Κατά σύμπτωση μερικές εβδομάδες αργότερα επισκέφθηκε το Τορόντο ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, Γιώργος Παπανδρέου.
Με την ευκαιρία εκείνης της επίσκεψης, οργανώθηκε συνέντευξη τύπου του Υπουργού προς τους φορείς των ομογενειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Τορόντο.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε πάνω στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να ονομάσει τους μουσουλμάνους της Θράκης ως ...,Τούρκους.
Ζήτησε δε την κατανόηση των αποδήμων ομογενών οι οποίοι έχουν τις δικές τους εμπειρίες πάνω στο ....πολύ-πολιτισμό.
Όταν κάποια στιγμή μου δόθηκε ο λόγος ανάφερα στον Υπουργό τους ισχυρισμούς των Αμερικανών υπευθύνων και τον ρώτησα εάν πραγματικά συμφωνεί μαζί τους.
"Για του λόγου του αληθές", τόνισα, "επικαλούμαι και την μαρτυρία του Πρέσβη σας στο Τορόντο ο οποίος ήταν παρόν και άκουσε αυτά που ειπώθηκαν", και του έδειξα τον παρακαθήμενό του Γιάννη Θωμόγλου, Πρέσβη της Ελλάδας στην Οτάβα.
Ο υπουργός αφού με άκουσε, απάντησε: " Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας. "
Έμεινα με το στόμα ανοικτό από την απάντηση του Υπουργού.
Σύμφωνα με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες ρώτησα τον Υπουργό εάν είχε ενημερωθεί συμφωνούσε μαζί του ο Ελληνικός λαός στον οποίο ανήκε η ....υπό διαπραγμάτευση γη. και
Δυστυχώς ο τελευταίος δεν απάντησε καθώς έγινε παρεμβολή από τον γραμματέα τύπου του υπουργού και μου ζητήθηκε να αρκεστώ μόνο σε μία ερώτηση, "προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία ερωτήσεων και στους υπόλοιπους δημοσιογράφους"...........»
Αυτά γράφει μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος δίνοντας ημερομηνίες, τόπο και ονόματα.
Είπατε τίποτα ; Τα ακούσατε ή τα διαβάσατε ποτέ αυτά από τους ελλαδίτες δημοσιογράφουςσυνόδευαν την αποστολή και παρευρίσκονταν στην συνέντευξη τύπου; που
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου