Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Αγγλικές αλχημείες

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Mε βρετανικές ταχυδακτυλουργίες αφαιρούνται από την έκθεση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών παράγραφοι που δεν είναι αρεστοί στην Τουρκία.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, από την έκθεση αφαιρείται ολόκληρη η παράγραφος που αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση Όραμς. Αφαιρείται, επίσης, από τη δεύτερη παράγραφο, η οποία αναφέρεται στην ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων σχέσεων, που θα μειώσουν το αίσθημα απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, η φράση «δεν συνιστά αναγνώριση».
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, είναι πρωτοφανές να γίνονται αλλαγές σε έκθεση που έχει μοιραστεί, έστω και ανεπίσημα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο κάτι ανάλογο είχε γίνει πέρσι τον Ιούνιο, πάλι με έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Το κείμενο της έκθεσης μοιράστηκε ανεπίσημα το βράδυ της Παρασκευής στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένετο να κυκλοφορήσει επίσημα χθες.
Το πρώτο προσχέδιο του ψηφίσματος ετοίμασε η Βρετανία και κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το περσινό. Χαιρετίζει, μεταξύ άλλων, την πρόοδο(;) στις συνομιλίες, καταβάλλονται ωστόσο προσπάθειες για περαιτέρω βελτιώσεις στα σημεία που αναφέρονται στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Το ΚΥΠΕ μιλά για έντονες πιέσεις που ασκούνται στη Γραμματεία, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για αναδιάρθρωση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Η έκθεση της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης, με θέμα την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κυκλοφόρησε με ημερομηνία 25 Μαΐου, όχι μόνο εισηγείται να περικοπούν 875.000 δολάρια από τον προϋπολογισμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ 2009-2010, αλλά αρνείται να συμφωνήσει με την πρόσληψη 3 ανωτέρων πολιτικών συμβούλων, που ήθελε ο Γ.Γ. Παράλληλα ζητά από το Γ.Γ. να προχωρήσει η μελέτη της αναδιάρθρωσης της Δύναμης το συντομότερο.


Επικρίνουν ΔΗΚΟ-ΕΥΡΩΚΟ

ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ επέκριναν τις βρετανικές αλχημείες κατά της Κύπρου και ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Φώτης Φωτίου έσπευσε να επαναλάβει το χαρακτηρισμό «κακός δαίμονας», τον οποίο χρησιμοποίησε κατά της Βρετανίας, πριν από μερικά χρόνια, ο Δημήτρης Χριστόφιας. «Η Βρετανία επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, ότι αποτελεί τον κακό δαίμονα της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Φωτίου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι τον τελευταίο καιρό καταβάλλει συστηματικές και μεθοδικές προσπάθειες στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διευκολύνει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στο Κυπριακό.
Όπως είπε, «με τις πλάτες της Βρετανίας» η Άγκυρα επιχειρεί αλλοίωση του σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά τρόπο που να απαλειφθούν ανεπιθύμητες, για την Τουρκία, αναφορές. «Εξάλλου, στους κόλπους της Ε.Ε. η Βρετανία έχει αναλάβει ρόλο προστάτη της Τουρκίας αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε την έκθεση του Γ.Γ. σαν σοβαρή οπισθοδρόμηση. «Δυστυχώς», είπε, «θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι δεν είναι ικανοποιητική η έκθεση, ιδιαίτερα η αφαίρεση των δύο παραγράφων και το σημείο ειδικά της αναφοράς για ενέργειες και δραστηριότητες για μη αναγνώριση».
Ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι από τις πληροφορίες που έχει από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες του ότι θα αξιοποιηθεί ο απευθείας διάλογος για να εξουδετερωθεί οποιαδήποτε πίεση πάνω στην Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ανοίξει τα λιμάνια της και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.


Σκλήρυναν τη στάση τους

Οι Βρυξέλλες βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη σκληρότερη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, από αυτή που περίμεναν, δήλωσαν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή τα όσα είπε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο τελευταίος σε έντονο ύφος δήλωσε στο Συμβούλιο ότι είναι απαράδεκτο να παρουσιάζεται το Κυπριακό σαν εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. -Μποναμάς για τις €υροεκλογές-
    sto macedoine

    πάλι ο BLOGGER της Google…
    και τα ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ του στην ΕΛΛΑΔΑ
    με αναγκάζουν να σας στέλνω mails..!

    καλημέρα..:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης