Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Μετέωρη η αναδιοργάνωση της Ε.Φ.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς ως έχει δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά να προσαρμοσθεί αναλόγως και προπάντων για την επιτυχία του πρέπει να δαπανηθούν και μεγάλα ποσά, στο βαθμό που να καλύπτουν τους συμπιεσμένους προϋπολογισμούς για την Άμυνα των τελευταίων χρόνων.

Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, όπως ο ίδιος δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του ενός έτους διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, θα πραγματοποιήσει νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα, προκειμένου να τα πείσει «με επιχειρήματα», κατά την έκφρασή του, για την ορθότητα της θέσης τους για αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς. Θα προσπαθήσουμε να διασκεδάσουμε «πολιτικά» τις ανησυχίες των κομμάτων για την αναδιοργάνωση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακώστας, ο οποίος απαντούσε στο ερώτημα κατά πόσον η αναδιοργάνωση τίθεται πλέον υπό την αίρεση των κομμάτων. Ο Υπουργός Άμυνας είπε, επίσης, ότι η αναδιοργάνωση δεν θα πραγματοποιηθεί, πλέον, ως πακέτο μαζί με τη μείωση της θητείας, σημειώνοντας ότι εκείνο που επείγει πρώτιστα και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν είναι η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.


Η θητεία

Ωστόσο, όμως, όπως δήλωσαν στρατιωτικοί κύκλοι στη «Σημερινή», με βάση τους σχεδιασμούς της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας, η μείωση της θητείας στους 29 μήνες αποτελούσε ένα κομμάτι της σύνθεσης του όλου πλέγματος της αναδιοργάνωσης και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στους νέους σχεδιασμούς. Για την καλύτερη κατανόηση της άποψης αυτής, επισημαίνεται ότι το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς έλαβε υπ’ όψιν τη διάλυση κάποιων μονάδων της Εθνικής Φρουράς, η οποία πραγματοποιήθηκε ήδη, με την προοπτική ότι προγραμματιζόταν η συγκρότηση νέων μεγαλύτερων μονάδων, οι οποίες σχεδιάζονταν στη βάση των ισοδύναμων κατατάξεων (ΕΣΣΟ) της Εθνικής φρουράς. Οι ισοδύναμες κατατάξεις, δηλαδή η προοπτική της ισάριθμης κατάταξης στις σειρές του Γενάρη και του Ιούλη στην Εθνική Φρουρά, σχεδιάστηκε κι αυτή στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης σε συνδυασμό με τη μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά στους 19 μήνες. Τη στιγμή, όμως, που εξαιρείται, όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας, η μείωση της θητείας από την προσπάθεια της αναδιοργάνωσης, η Εθνική Φρουρά παραμένει μετέωρη και κουτσουρεμένη, με τη λογική ότι έχουν ήδη διαλυθεί κάποιες μονάδες της Εθνικής Φρουράς, αφού το σχέδιο αναδιοργάνωσης ήδη έχει ξεκινήσει, αλλά παρέμεινε στη μέση.

Διαφοροποίηση
Πώς μπορεί, λοιπόν, να γίνει τώρα η αναδιοργάνωση στη βάση του υφιστάμενου σχεδιασμού, όταν σημαντικό κομμάτι της, η μείωση της στρατιωτικής θητείας δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτήν, διερωτώνται στρατιωτικοί κύκλοι. Ποια επιχειρήματα μπορεί να επιστρατεύσει ο Υπουργός Άμυνας, προκειμένου να πείσει τα κόμματα ώστε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την υλοποίηση του υπόλοιπου μέρους της αναδιοργάνωσης, όταν αυτό εξαρτάται από τη μείωση της στρατιωτικής θητείας; Γιατί το σχέδιο αναδιοργάνωσης να μη διαφοροποιηθεί με βάση τα νέα δεδομένα, μια και η άρνηση των κομμάτων -εκτός από τη μείωση της στρατιωτικής θητείας- αφορούσε την κατάργηση φυλακίων της Εθνικής Φρουράς;
Πέραν των πιο πάνω, σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η επιδιωκόμενη και από όλους επιθυμητή -σωστή- αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς απαιτείται η διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων στον προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν τόσο οι απαιτούμενοι εξοπλισμοί, όσο και οι πιθανές προσλήψεις νέου προσωπικού στην Εθνική Φρουρά. Άλλωστε και ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας ανέφερε, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ότι η αναδιοργάνωση είναι άμεσα συνυφασμένη με τις οικονομικές μας δυνατότητες.


Προϋπολογισμός

Γεννάται, όμως, και ένα άλλο ερώτημα. Είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια για μια σωστή αναδιοργάνωση, με τους απαραίτητους εξοπλισμούς και το απαιτούμενο προσωπικό, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι αμυντικές δαπάνες των τελευταίων χρόνων ήταν αρκετά συμπιεσμένες, και επομένως πρέπει να καλυφθούν και τα κενά αυτά;
Αν η Κυβέρνηση πιστεύει πραγματικά σε μια σωστή και πλήρη αναδιοργάνωση, επισημαίνουν οι στρατιωτικές πηγές, τότε πρέπει να είναι και διατεθειμένη να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια, τα οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, διότι αλλιώς θα πρόκειται για ημίμετρα.
Πόσο όμως είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση, διερωτώνται οι στρατιωτικοί κύκλοι, όταν προσβλέπουν στην αποστρατιωτικοποίηση, όταν δεν πραγματοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε οι ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς και όταν μέρος του πολιτικού κόσμου δεν πιστεύει στην άμυνα, επειδή θεωρεί ότι ως μικρή χώρα που είμαστε, δεν μπορούμε να αντιπαραταχθούμε στρατιωτικά έναντι της πανίσχυρης Τουρκίας; Μια τέτοια άποψη, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, είναι λανθασμένη, επειδή κανένας ισχυρός δεν προστάτευσε τις ανοχύρωτες πολιτείες. Όσο μικρός και να είναι ένας λαός, ο αντίπαλος τον υπολογίζει όταν προβάλει την αντίστασή του.
Αν η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, καταλήγουν οι στρατιωτικοί, πρέπει να διαφοροποιήσει τους σχεδιασμούς της, ώστε να προβεί σε μια μικρότερης κλίμακας αναδιοργάνωση, χωρίς να αφήνει ανοικτές τρύπες στην άμυνα.


Από πού ξεκίνησε και πώς «κατέληξε»…

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς δεν αποτελεί πρωτοβουλία της νέας Κυβέρνησης, αλλά παλαιότερη προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε όταν αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ήταν ο Αθανάσιος Νικολοδήμος και Υπουργός Άμυνας ο Κούλλης Μαυρονικόλας οπόταν είχε ξεκινήσει και η πρώτη φάση της με την κατάργηση κάποιων Μονάδων στα μετόπισθεν.
Ο διάδοχος του αντιστράτηγου Νικολοδήμου στην αρχηγία της Εθνικής Φρουράς, ο αντιστράτηγος Μπισμπίκας, ζήτησε να δει το σχέδιο αναδιοργάνωσης επί του οποίου έκανε κάποιες αλλαγές, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά την οργάνωση του ΓΕΕΦ, ώστε αυτές να συνάδουν με αυτήν του ΓΕΕΘΑ. Συγκεκριμένα, η θέση του κ. Μπισμπίκα ήταν ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος ανήκει πλέον στην Ε.Ε., το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς έπρεπε να ήταν διακλαδικό, ενώ πρότεινε και την κατάργηση των Γραφείων, τα οποία μετατράπηκαν σε διευθύνσεις στο πρότυπο του ΓΕΕΘΑ (Διεύθυνση Προσωπικού, Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας κλπ.).
Με την παραίτηση του Υπουργού Άμυνας Φοίβου Κλόκκαρη, ο κ. Μπισμπίκας ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς και άρχισε ήδη να πραγματοποιείται η πρώτη φάση της. Ο διάδοχος του κ. Κλόκκαρη στο Υπουργείο Άμυνας, ο μ. Νίκος Συμεωνίδης, δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με την αναδιοργάνωση, ενώ επί υπουργίας του Χριστόδουλου Πασιαρδή, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ν. Συμεωνίδη, είχε ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης και προχώρησαν στη δεύτερη φάση της, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων την κατάργηση συνταγμάτων επιστρατευομένων και άλλα. Μέχρι του σημείου αυτού δεν επηρεάζονταν τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, ούτε Μονάδες οπλιτών, οι οποίες βρίσκονταν στη Γραμμή Αντιπαρατάξεως.
Με την εκλογή της νέας Κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, ξεκίνησε η νέα μελέτη για την αναδιοργάνωση, την οποία ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Μπισμπίκας, παρεμβαίνοντας σε ερώτηση της «Σημερινής» προς τον Υπουργό Άμυνας κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου, είπε ότι αυτή αποτελούσε συνέχεια της προηγουμένης. Η αλήθεια είναι ότι η νέα προσπάθεια αναδιοργάνωσης έλαβε υπ’ όψιν τα δεδομένα του προηγούμενου σχεδίου αναδιοργάνωσης, όπως ήταν οι ήδη διαλυθείσες Μονάδες, αλλά περιελάμβανε και σημαντικές καινοτομίες, οι οποίες και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων: Τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την κατάργηση φυλακίων στη Γραμμή Αντιπαρατάξεως.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι επί διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ετοίμασαν μελέτη για τη μείωση της θητείας, σύμφωνα με την οποία αυτή ουδόλως ενδείκνυτο υπό τις παρούσες συνθήκες της κατοχής.
Στην πρόταση εκείνη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «με τη μείωση της θητείας, θα επηρεασθούν ιδιαίτερα τα φυλάκια στην πόλη της Λευκωσίας, τα οποία θα πρέπει λόγω έλλειψης προσωπικού να αραιώσουν σε επικίνδυνο βαθμό, κατάσταση την οποίαν πάντα επεδίωκαν οι Τούρκοι μέσω του στρατιωτικού διαλόγου (απαγκίστρωση) και την οποία θα τους τη δώσουμε από μόνοι μας, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να αισθάνονται έντονα το αίσθημα της ανασφάλειας και πιθανόν να τους οδηγήσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».
Παρά τα καταπελτικά επιχειρήματα εναντίον της μείωσης της θητείας, άλλη μελέτη, που έγινε μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία, υπό την καθοδήγηση των ίδιων αξιωματικών, έλεγε ακριβώς τα αντίθετα και σε αυτήν στηρίχθηκαν οι πολιτικές αποφάσεις για τη μείωση της θητείας και του νέου σχεδίου αναδιοργάνωσης…

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης