Αναβαθμίζει συνεχώς τις αξιώσεις του για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ενώ ξεκίνησε με ένα απλό αίτημα, να επιτρέπεται η επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα για να συναντήσουν τα παιδιά τους που υπηρετούν εκεί τη στρατιωτική τους θητεία, στο τέλος κατέληξε στην αξίωση για μεταφορά καυσίμων, προφανώς στον κατοχικό στρατό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Σίγμα, το θέμα Λιμνίτη ξεκίνησε όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κατοχικός ηγέτης συμφώνησαν να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα. Μάλιστα ο Ταλάτ ζήτησε τη "διάνοιξη" της Πύλας, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το αίτημα, τονίζοντας ότι η Πύλα δεν αποτελεί οδόφραγμα.
Στη συνέχεια, η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε θέμα διάνοιξης, μαζί με το Λιμνίτη, και των Κοκκίνων, ώστε να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να μεταβαίνουν εκεί μέσω Λιμνίτη και να επισκέπτονται τα παιδιά τους που υπηρετούν εκεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε το αίτημα, με την προϋπόθεση ότι ένα λεωφορείο θα μεταφέρει τους Τουρκοκυπρίους τρεις φορές τη βδομάδα.
Ο Ταλάτ επανήλθε και ζήτησε να επιτρέπεται στους γονείς να μεταφέρουν και τρόφιμα στα παιδιά τους και η ελληνοκυπριακή πλευρά, για ανθρωπιστικούς λόγους, αποδέχτηκε και το νέο αίτημα.
Ωστόσο, δεν σταμάτησαν ώς εδώ οι τουρκικές αξιώσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ταλάτ επανήλθε με νέο αίτημα: Ζήτησε εκτός από τις επισκέψεις Τουρκοκυπρίων και τη μεταφορά τροφίμων, να επιτρέπεται και η μεταφορά καυσίμων για ανεφοδιασμό γεννήτριας παραγωγής ρεύματος για τα στρατιωτικά οχήματα, τα οποία, όπως δήλωσαν, δεν διαθέτουν στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την αξίωση. Τότε οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, Ντάουνερ και Ζεριχούν, υπέβαλαν πρόταση αστικοποίησης του θυλάκου των Κοκκίνων, με τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων, την παραχώρηση ηλεκτρικού ρεύματος και τη δημιουργία μουσείου, ώστε να δικαιολογείται η εκεί μετάβαση επισκεπτών. Η πλευρά μας προχώρησε μάλιστα στην υποβολή πρότασης για δημιουργία μικρού φωτοβολταϊκού σταθμού, ώστε να ηλεκτροδοτείται η περιοχή.
Η τουρκική πλευρά απέρριψε τη δημιουργία σταθμού, άφησε όμως να νοηθεί ότι θα δεχόταν την ηλεκτροδότηση της περιοχής από την ΑΗΚ. Την ίδια στιγμή, όμως, ζήτησε όπως μαζί με το λεωφορείο που θα μεταφέρει επισκέπτες, να μεταβαίνουν εκεί σε τακτά χρονικά διαστήματα βυτιοφόρα, που θα μεταφέρουν καύσιμα για ανεφοδιασμό.
Το όλο θέμα έμεινε ώς εδώ και γι' αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων.
Το ερωτηματικό
Κυβερνητικές πηγές δήλωναν, πάντως, ότι δεν είναι γνωστό, αν μετά τις τελευταίες δηλώσεις του στον "κοινοτάρχη" Λιμνίτη, έχει διαφοροποιήσει την πρότασή του και αρκείται μόνο στην ηλεκτροδότηση των Κοκκίνων, ή εσκεμμένα απέφυγε να τον ενημερώσει για το θέμα των καυσίμων.
Πάντως, το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κατοχικό ηγέτη.
Ως γνωστόν, ο Ταλάτ, σε συνάντηση που είχε με Τουρκοκύπριο "κοινοτάρχη" της περιοχής, ισχυρίστηκε ότι ευθύνη για τη μη διάνοιξη του οδοφράγματος φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Ταλάτ υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας αποδέχθηκε να παραχωρήσει ηλεκτρικό ρεύμα στα Κόκκινα, όχι όμως και καύσιμα, όπως ήταν το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς. "Ο Χριστόφιας έχει το πρόβλημα" ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης.
«Κάποιες παραχωρήσεις»
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέφυγε χθες να ρίξει φως στην όλη υπόθεση, επικαλούμενος το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα κόμματα να υποβάλουν απόψεις για το θέμα και δεν θα ήταν σωστό να αρχίσει δημόσια συζήτηση. Μίλησε, όμως, "για κάποιες παραχωρήσεις" που θα μπορούσαν να γίνουν από τη δική μας πλευρά, ώστε να διευκολυνθεί η διάνοιξη του οδοφράγματος. "Έγιναν κάποιες σκέψεις", δήλωσε χαρακτηριστικά, "ότι ενδεχομένως, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, κάποιες παραχωρήσεις από τη δική μας πλευρά, ενδεχομένως να γινόταν αποδεκτό το άνοιγμα του Λιμνίτη".
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "έχουμε δεσμευτεί ως κόμματα να δώσουμε την άποψή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι' αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα" είπε και εξέφρασε την άποψη πως, προτού δοθούν οι θέσεις των κομμάτων, δεν θα ήταν σωστό να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση.
Σιγή από τον ΔΗΣΥ
Απόλυτη σιγή τηρεί ο ΔΗΣΥ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του οποίου, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το κόμμα αναμένει επίσημη πληροφόρηση από την Κυβέρνηση. "Δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημόσια πληροφορίες σε σχέση με το άνοιγμα της διόδου του Λιμνίτη, παρόλο που ο ΔΗΣΥ έχει πληροφόρηση από διάφορες πηγές" είπε. Για να προσθέσει ότι το κόμμα περιμένει επίσημη πληροφόρηση από την Κυβέρνηση και κυρίως τις αποφάσεις της ίδιας της Κυβέρνησης.
Παρά την απουσία επίσημης τοποθέτησης της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε παλαιότερες δηλώσεις του, δεν αντετάχθη στην παραχώρηση από την Κυβέρνηση ηλεκτρικού ρεύματος, αφού, όπως είχε πει, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα παραχωρούσαμε στους Τουρκοκυπρίους επί σειράν ετών.
Απόλυτο «όχι» από ΕΔΕΚ
Αντίθετα, κάθετος στις τοποθετήσεις του υπήρξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος, αφού δήλωσε ότι δεν επιδιώκει ενημέρωση από τον Ταλάτ, αλλά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί αδιανόητο να συναινέσει στην παραχώρηση οποιασδήποτε υπηρεσίας ή αγαθού που θα συντηρεί τη στρατιωτική κατοχή. Υπενθύμισε ότι η περιοχή των Κοκκίνων είναι καθαρά στρατιωτική περιοχή και ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ έχει εισηγηθεί όπως το θέμα του Λιμνίτη εγερθεί κατά προτεραιότητα στις συνομιλίες και αν υπάρξει άρνηση να γίνει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διαβήματα στην Ε.Ε. και να προειδοποιηθεί η τουρκική πλευρά.
Πρόσθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά συνεχίσει να στρεψοδικεί και να παραβιάζει συμφωνίες, όπως τη συμφωνία ότι ταυτόχρονα με τη διάνοιξη της οδού Λήδρας θα ανοίξει και το οδόφραγμα του Λιμνίτη, τότε εγείρεται θέμα αναξιοπιστίας της τουρκικής πλευράς και ανάλογη θα πρέπει να είναι η απάντηση και η στάση μας.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου