Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Αποχώρησαν οι Κύπριοι και ξένοι ευρωβουλευτές

 
Του Γιάννου Χαραλαμπίδη 
 
Προσβλητικός και κάθετος ήταν ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που ανάγκασε τους Κύπριους, τους Ελλαδίτες, καθώς και άλλους ξένους ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν από τη Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ.
Το ποτήρι ξεχείλισε όταν το Προεδρείο, προφασιζόμενο διάφορες δικαιολογίες, όπως η κακή μετάφραση, αρνήθηκε να προβεί σε κάποια μορφή στήριξης προς τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν αιτήματος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Νίκης Τσαβέλα. Η στήριξη αυτή ζητήθηκε λόγω των προσβλητικών δηλώσεων του κ. Μπαγίς. Ακολούθως το λόγο πήρε η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία δήλωσε ότι εφόσον η στάση του Προεδρείου και του κ. Μπαγίς ήταν προσβλητική για την Κυπριακή Δημοκρατία, για λόγους προσωπικής και κρατικής αξιοπρέπειας ως βουλευτής και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχωρεί από την αίθουσα προς ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ταυτοχρόνως, κάλεσε και άλλους ευρωβουλευτές που αισθάνονται το ίδιο, να ακολουθήσουν. Και επιπροσθέτως διευκρίνισε ότι ουδέν τη δεσμεύει από όσα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της απουσίας της. Από την αίθουσα αποχώρησαν και οι άλλοι παρόντες Κύπριοι ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής. Από την αίθουσα αποχώρησαν και ξένοι ευρωβουλευτές, καθώς και οι Ελλαδίτες.

Σέρνονται

Καλεσμένοι στην έναρξη των εργασιών της ΜΔΕΤΕ ήταν ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο Εγκεμέν Μπαγίς και εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας, ο Ξαβιέρ Ντεμουλίν. Ο Τούρκος συμπρόεδρος, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου και αναφερόμενος στο Κυπριακό, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «σέρνει τα πόδια της στις συνομιλίες σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία κάνει συνεχείς προτάσεις».
Ακολούθως, κατηγόρησε τα ηγετικά κράτη της ΕΕ (βλέπε Γερμανία - Γαλλία) ότι κρύβονται πίσω από το Κυπριακό, για να προβάλλουν εμπόδια στην τουρκική ένταξη.

Όλα εις διπλούν...

Η τουρκική προκλητική στάση είχε συνέχεια. Όταν ο κ. Μπαγίς ρωτήθηκε από Δανό ευρωβουλευτή για τις ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, απάντησε: «Στην Κύπρο υπάρχουν δυο κράτη, δυο κοινοβούλια, δυο πολιτειακά συστήματα και δυο Πρόεδροι. Θα πρέπει να αποταθούν σε αυτούς γιατί σε εμάς;». Άμεση ήταν η αντίδραση του Επιτρόπου Φούλε, ο οποίος έσπευσε να πάρει το λόγο και να διευκρινίσει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και οι πολίτες της είναι πολίτες της ΕΕ».

Πολυβόλο

Η ιστορία είχε βάθος. Ο κ. Μπαγίς λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις Κυπρίων (Ε. Θεοχάρους, Α. Παπαδοπούλου, Τ. Χατζηγεωργίου, Κ. Μαυρονικόλα), καθώς και ξένων ευρωβουλευτών για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, για το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου σε σχέση με το απευθείας εμπόριο και την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια, καθώς και για τις πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό κρατικό κανάλι TF-2 για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στα κατεχόμενα απάντησε ως εξής:
1. Κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αυτή είναι περίπου η μάνα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και όχι τα κατεχόμενα.
2. Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν είναι λύση. Διότι, όπως πρόσθεσε, εγείρονται ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας. Και πρόσθεσε ότι εάν οι Ε/κ δέχονταν το σχέδιο Ανάν θα άρχιζε η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο.
3. Το θέμα του «απευθείας εμπορίου» συνιστά υποχρέωση της ΕΕ προς τους Τ/κ και τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίζει να παλεύει για να προσγειώνονται αεροδρόμια από τη Βρετανία στα κατεχόμενα.

Δεν έσπασε μύτη!

Τι θέλετε να κάνουμε άλλο για το Κυπριακό, διερωτήθηκε ο κ. Μπαγίς. ΄Εχουμε ανοίξει τις πύλες στους Ε/κ για να πηγαίνουν στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Πριν από την ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ τους ανοίξαμε, πρόσθεσε, τις πύλες της Τουρκίας. Στηρίξαμε, τόνισε, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και είπαμε ναι στο σχέδιο Ανάν. Στηρίζουμε, παρατήρησε, την υφιστάμενη διαδικασία. Τι να κάνουμε; διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν θυσιάζουμε την «ΤΔΒΚ» για την ΕΕ, αλλά ούτε και την ΕΕ για την «ΤΔΒΚ». Στην Κύπρο, είπε, από τον καιρό που πήγε ο τουρκικός στρατός δεν έχει σπάσει μύτη»!

Ποια χώρα;

Και προτού αποχωρήσει από την αίθουσα απαντώντας στην ουσία και στον κ. Φούλε, ο οποίος είχε ήδη εγκαταλείψει την αίθουσα λόγω άλλων υποχρεώσεων, τόνισε: «Στην Κύπρο, στο βορρά υπάρχει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», στο νότο, πρόσθεσε ειρωνικά, «υπάρχει... υπάρχει καν χώρα;...». Εδώ είναι που ξεχείλισε το ποτήρι. ΄Οχι μόνο για τη στάση του κ. Μπαγίς, αλλά και της συμπροέδρου της ΜΔΕΤΕ Χέλεν Φλοτρ (ανήκει στου Πράσινους), η οποία αρνήθηκε στην ουσία να δώσει στήριξη στην κυπριακή αντιπροσωπία. Ήταν δε, ειρωνική στη συμπεριφορά της. Προφασίστηκε ότι προφανώς κάποιο λάθος θα έγινε στη μετάφραση.

Φούλε: Επιμένουμε στη νομική μας βάση!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στη θέση της. Ότι δηλαδή είναι ορθή η νομική βάση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε επισήμανε ότι είναι ορθή η νομική βάση την οποία χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή το άρθρο 207 (2), που ρυθμίζει τι σχέσεις της ΕΕ με τρίτα κράτη. Ισχυρίστηκε δε, ότι ο κανονισμός σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν πρόκειται για ενέργεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις από το επιπρόσθετο πρωτόκολλο και ότι πρέπει να τερματίσει τους περιορισμούς σε βάρος της Κύπρου. Επί τούτου, ο κ. Μπαγίς επισήμανε ότι το «απευθείας εμπόριο» θα δημιουργήσει ένα καθεστώς Ταϊβάν, η οποία τόνισε δεν αναγνωρίζεται, αλλά εμπορεύεται.
Από την πλευρά του, ο Χαβιέ Ντεμουλίν, μιλώντας εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε ομαλοποίηση σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Σημερινή

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Mirage της ΠΑ «έστειλαν στον πάτο» το “Charles de Gaulle” στην “Medor 2010”

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε τον Μάρτιο του 2010 σε μία κοινή αεροναυτική άσκηση με τη στρατηγική μονάδα κρούσης του Γαλλικού Ναυτικού (French Carrier Strike Group), σε περιοχή ανοιχτά της Κρήτης. 

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2009 είχει προηγηθεί μία ακόμη εξάσκηση (PEAN 2009, για την οποία αφιερώσαμε ένα κείμενο σε ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μας)  της ελληνικής αεροπορικής δύναμης με την μονάδα του γαλλικού αεροπλανοφόρου.

Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010 με την κωδική ονομασία “Medor 2010”, για την γαλλική πλευρά έλαβε μέρος το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” (R91) καθώς και οι φρεγάτες κλάσης “Cassard”, “Georges Leygues”, “La Fayette”, ένα πλοίο γενικής υποστήριξης κλάσης “Durance” και ένα υποβρύχιο κλάσης “Rubis”.

Από το αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale-M F-3, μαχητικά Super Etendard και Ε-2 Hawkeye. Η ελληνική αεροπορική δύναμη αποτελούντο από Mirage-2000/-5, F-16Blk30/50/52+/52M, F-4 (AUP) καθώς και ERIEYE/EMB-145H.

Οι κοινές ασκήσεις περιελάμβαναν όλων των  ειδών τις αποστολές όπως αεράμυνα [Defensive Counter Air] και συνδυασμένες επιχειρήσεις αέρος [Combined Air Operations].

Κύριος στόχος των αποστολών ήταν η κρούση της γαλλικής ναυτικής ομάδας αλλά και η σύζευξη μέσω LINK-16 μεταξύ των συμμετεχόντων δυνάμεων. Την αποστολή κρούσης ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας Mirage-2000 της 332 Μοίρας –φέρουν τον ΑΜ-39 Exocet, σε συνδυασμό με τα γαλλικά Super Etendard. Οι αποστολές στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία.

Η σπουδαιότητα της ενσωμάτωσης του LINK-16 στο δυναμικό της ΠΑ καταδείχθηκε περίτρανα στη διάρκεια των δύο κατά πολλούς πρωτοποριακών για τη χώρα μας αεροναυτικών ασκήσεων, όπου ο συνδυασμός των F-16 Blk52M της 335 Μοίρας και του ERIEYE/EMB-145H της 380 Μοίρας ήταν καθοριστικής σημασίας, μια και αναδείχτηκε φονικός για τα Rafale F3.

Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο εμφανίζεται κατά την υλοποίηση των σεναρίων της άσκησης, όπου ελληνικά μαχητικά F-16 Blk52M της 335 Μοίρας πέταξαν εναντίον των Rafale F3 της Flotille 12 (αναπτυγμένη στο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”), ανοίγοντας τον δρόμο για το πακέτο που μετέφερε τον AM-39 Exocet Blk2. 

[Σε άλλο σενάριο τα  F-16 Blk52M της ΠΑ πέταξαν στο ίδιο πακέτο με τα Rafale F3, εναντίον άλλων σχηματισμών, γαλλικών και ελληνικών.]

Σε όλες τις περιπτώσεις η σύζευξη μέσω LINK-16 μεταξύ αεροσκαφών αλλά και πλοίων του Γαλλικού Ναυτικού αποτέλεσε «θανάσιμο» παράγοντα για τους αντίπαλους του σεναρίου.

Ιδιαίτερα η συνεργασία και τα αποτελέσματα της ναυτικής κρούσης από τα γαλλικά Super Etendard και τα ελληνικά M-2000 της 332 Μοίρας ήταν άριστη και εκπλήρωσε στο έπακρο τις προσδοκίες και τον κύριο στόχο της που ήταν η καταστροφή της «εχθρικής» ναυτικής δύναμης, αξιοποιώντας τον πύραυλο AM-39 Exocet Blk2.

Η μονάδα κρούσης του Γαλλικού Ναυτικού όπως και η Πολεμική Αεροπορία έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον αερομεταφερόμενο ΑΜ-39 Exocet, ο οποίος αποτελεί για την Πολεμική Αεροπορία έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης εχθρικών ναυτικών δυνάμεων. Μάλιστα, στην παρούσα χρονική περίοδο που τα πολεμικά πλοία αποτελούν, με βάση τις δυνατότητές τους, μία από τις κύριες απειλές για τα φίλια αεροσκάφη και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των επιχειρήσεων που θα λάβουν χώρα σε ένα παράκτιο θέατρο, όπως αυτό του Αιγαίου, η αξία του εν λόγω πυραύλου είναι προφανής.

H ικανότητα προσβολής στόχων επιφανείας με το αερομεταφερόμενο ΑΜ-39 Exocet είναι ισχυρός παράγοντας αποτροπής, από τη στιγμή που εξασφαλίζει στην Πολεμική Αεροπορία δυνατότητα να καταστρέψει τις κύριες μονάδες επιφανείας του αντιπάλου, πριν καν αυτές εγκαταλείψουν τους ναυστάθμους τους. Το ίδιο το όπλο μπορεί να χτυπήσει στόχους κοντά σε ακτές.

Η ένταξη του πυραύλου ΑΜ-39 Exocet στο δυναμικό της ΠΑ πριν από δώδεκα περίπου χρόνια, ήταν ένας πραγματικός άθλος για το προσωπικό της. Παρά το γεγονός ότι καμία από τις Μοίρες της ΠΑ δεν είχε ποτέ αξιοποιήσει τέτοιου είδους όπλο, η διαδικασία ένταξής του ολοκληρώθηκε σε συντομότατο χρονικό διάστημα.

Από τις αρχές του 2007 η 332 Μοίρα που εδρεύει στην 114 ΠΜ της Τανάγρας ανέλαβε και έφερε σε πέρας με επιτυχία την εκπαίδευση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του πυραύλου ΑΜ-39 Exocet. Αυτό διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά με τις αεροναυτικές συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν με την μονάδα κρούσης του Γαλλικού Ναυτικού.



Φωτογραφία: Σχηματισμός Mirage της ΠΑ με Rafale F3 της Flotille 12 (Πολεμική Αεροπορία)
______________

Με πληροφορίες από την »Αεροπορική Επιθεώρηση«, την τετραμηνιαία έκδοση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

φοχ2

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ή μάχη τής Ελλάδος 1940-1941

 
Τά τρία Πρωτόκολλα ανακωχής πού υπέγραψε διαδοχικώς ό Άντιστράτηγος
Τσολάκογλου
τόν Απρίλιο τού 1941


Τού Σωτ. Γεωργιάδη, Υποναυάρχου Π.Ν. έ .ά.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ 7ης Μαΐου 2005



Τήν Μεγάλη Εβδομάδα τού 1941 έκλεισε μέ δραματικό τρόπο ή αυλαία τής γιγαντιαίας κυρίας άμυντικής προ­σπάθειας τής Ελλάδας κατά τό Β΄ ΠΠ. Ή Πατρίδα μας, είχε πολεμήσει ήρωικά άπό τήν 28 'Οκτωβρίου 1940 κα­τά τής Ιταλικής Αυτοκρατορίας άρχικά καί άκολούθως άπό τήν 6η Απριλίου 1941 καί κατά τής Γερμανίας, ή οποία είχε μέ­χρι τότε κατακτήσει όλόκληρη τήν Ευρώπη, πλήν Αγγλίας καί Ρωσίας. Τήν Κυριακή τού Πάσχα, στίς 20 Άπριλίου 1941, ύπεγράφη άνακωχή μεταξύ Έλλάδας-Γερμανίας, μετά τήν όποία, άπέμενε έλεύθερη μόνο ή Κρήτη. Ή άμυνα τής Μεγαλονήσου συνεχίστηκε μέ τή βοήθεια άνεπαρκών δυνάμε­ων τής Βρεταννικής Κοινοπολιτείας μέχρι τό τέλος Μαΐου 1941, όπότε όλοκληρώθηκε ή κατάληψη τής Ελλάδας άπό τόν Άξονα, 216 ήμερες ή 7 μήνες μετά τήν έναντίον τής πατρίδας μας Ιταλική έπίθεση τής 28ης Όκτωβρίου 1940.

Γιά νά γίνη άντιληπτή ή ανωτέρω μεγαλειώδης Έλληνική άμυνα, ή όποία δίκαια άπέσπασε τό θαυμασμό έχθρων καί φίλων, έπιβάλλεται νά άντιπαραβληθή πρός τίς Άμυνες πού είχαν άντιτάξει πρίν άπό αύτή, οί λοιπές χώρες τής Ευρώπης, πού είχε ήδη καταλάβει ό Άξονας Γερμανίας-Ίταλίας. Σημειώνεται ότι ή Αυτοκρατορική Γαλλία ύπετάχθη σέ 45 ήμέ­ρες, παρά τό ότι υποβοηθήθηκε άπό σημαντικές Βρεταννικές δυνάμεις, τό Βέλγιο σέ 18 ήμερες, ή Όλλανδία σέ 5 ήμερες, ή Δανία σέ 12 ώρες, ένώ Αύστρία, Ούγγαρία, Ρουμανία καί Αλβανία προσχώρησαν στόν Άξονα, ή παραδόθηκαν χω­ρίς νά πολεμήσουν. Είναι χαρακτηριστικά τά λόγια τού ιδί­ου τού Χίτλερ γιά τήν άσύγκριτη καί ουσιώδη ‘Ελληνική άμυ­να καί γιά τήν έξ αύτής έκβαση τού Β' ΠΠ στήν Εύρώπη. Σέ λόγο του στό Ράιχσταγκ τήν 4η Μαΐου 1941, πού διασώζεται ήχογραφημένος στά αρχεία τής ΕΡΑ, αναφερόμενος ό Χίτ­λερ στήν ‘Ελληνική άμυνα καί ανακωχή, είχε δηλώσει:

«Ή ιστορική δικαιοσύνη μέ υποχρεώνει νά διαπιστώσω ότι άπό όλους τούς άντιπάλους πού άντιμετωπίσαμε, ό Έλληνας στρατιώτης πολέμησε μέ ύψιστο ηρωισμό καί αυτοθυσία, καί συνθηκολόγησε μόνο όταν ή εξακολούθηση τής αντι­στάσεως δέν ήταν δυνατή, καί δέν είχε κανένα νόημα. Ό Ελλη­νικός λαός άγωνίστηκε τόσο γενναία, ώστε καί αυτοί οί εχθροί του δέν μπορούν νά αρνηθούν τήν πρός αυτόν εκτίμηση. Έξ όλων των αντιπάλων πού μάς αντιμετώπισαν, μόνον ό Έλληνας στρατιώτης πολέμησε μέ παράτολμο θάρρος καί ύψίστη περιφρόνηση πρός τό Θάνατο».

Ώς πρός δέ τά αποτελέσματα τής έπτάμηνης ‘Ελληνικής άμυνας στήν έκβαση τού Β΄ ΠΠ στήν Ευρώπη, ό Χίτλερ είπε στίς 30 Μαρτίου 1944 στή διάσημη φίλη του, Γερμανίδα φω­τογράφο καί κινηματογραφίστρια Λένι Ρίφενσταλ, όπως σημειώνει ή ίδια στά άπομνημονεύματά της:

«Ή είσοδος τής Ιταλίας στόν πόλεμο άποδείχτηκε καταστροφική γιά μάς. Άν οί Ιταλοί δέν είχαν επιτεθεί στήν Ελλάδα καί δέν χρειάζονταν τή βοήθεια μας, ό πόλεμος θά είχε πάρει διαφορετική τροπή, θά είχαμε προλάβει νά κατακτήσωμε τό Λένινγκραντ καί τή Μόσχα π’ιιν μάς πιά­σει τό Ρωσικό ψύχος».

Γιά τήν όλοκλήρωση τής καταλήψεως τής Ελλάδος, ό Χίτλερ χρειάστηκε δύο μήνες, παρά τό ότι χρησιμοποίησε όχι κοινές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά τίς εκλεκτότερες καί πλέον έμπειροπόλεμες Γερμανικές μονάδες πού διέθετε. Σ’ αύτές περιλαμβανόταν αρχικά στήν προσβολή τών βορείων μας συνόρων ή διαβόητη σκληροτράχηλη προσωπική του φρουρά των Waffen SS, ή “Leibstandarte SS Adolf Hitler”, ώς καί τό πλέον επίλεκτο συγκρότημα τoύ τακτικού Στρατού “Gross Deutschland”. Μετέπειτα στη Μάχη τής Κρήτης έρριξε τίς περίφημες αερομεταφερόμενες Μεραρχίες αλεξιπτω­τιστών, πού αποδεκατίσθηκαν καί δέν ξαναχρησιμοποιή­θηκαν σέ μεγάλα εγχειρήματα.

Τό ότι τήν ήδη έπί πεντάμηνο μαχόμενη νικηφόρα κατά τών Ιταλών Ελλάδα, προσέβαλαν επίσης οί εκλεκτότερες χιτλερικές δυνάμεις, ένώ είχαν πλέον εξαντληθεί όλα τά περιθώρια γιά περαιτέρω αποτελεσματική άμυνα, παραβλέπε­ται συνήθως καί ρίπεται άνάθεμα στόν Έλληνα Στρατηγό, ό όποιος, έχοντας έξαντλήσει, κάθε αμυντικό όριο, συνυπέ­γραψε μέ έντιμους άρχικά όρους άνακωχή μέ τόν Γερμανό Στρατηγό, Διοικητή τής "Leibstandarte SS Adolf Hitler". Δυστυχώς ό Χίτλερ, ύπό τήν πίεση τού Μουσσολίνι, επέβαλε τήν άκύρωση τού άρχικού τιμητικού πρωτοκόλλου άνακωχής καί τήν άντικατάσταση του διαδοχικά άπό δύο άλλεπάλληλα δυ­σμενέστερα γιά τήν Ελληνική πλευρά πρωτόκολλα. Ό ίστορικός Θεοφ/κτος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει μέ αντικειμενικότητα τίς δραματικές φάσεις τής διαδοχικής ύπο­γραφής καί τά ένδιαφέροντα κείμενα τών έν λόγω πρωτοκόλλων στό βιβλίο του «Ή Μάχη τής Ελλάδος», πού εξέδωσε τό 1971 ό οίκος αKabenas Hellas" καί αξίζει νά παρακολουθήσουμε ακολούθως τήν περιγραφή αυτή:

Κατά τάς πρώτος άπογευματινάς ώρας τής 20ής Απριλίου, οί άποσταλλέντες έκ μέρους τού Γ. Τσολάκογλου τρείς «κήρυκες», έπέστρεψαν μετά τού Γερμανού Ύποστρατήγου Ντήτριχ, διοικητού τής τεθωρακισμένης μεραρχίας τών S.S. "Αδόλφος Χίτλερ".

Τήν 6ην μ.μ. υπεγράφη ύπό τού άντιστρατήγου Γ. Τσολάκογλου καί τού Γερμανού υποστρατήγου Πρωτόκολλον, διά τού όποίου ώρίζετο ότι άπό τής 18ης ώρας παύουν αί έχθροπραξίαι μεταξύ Ελλάδος καί Γερμανίας καί μετ' όλίγας ώρας μεταξύ Ελλάδος καί Ιταλίας, μερίμνη τού Γερμανού Αρχιστρατήγου", ότι "μεταξύ τών Ιταλικών καί Έλληνικών στρατευμάτων θα παρεμβληθή Γερμανικός στρατός", ότι τά Έλληνικά στρατεύματα “ύποχρεούνται ν’ άποσυρθοόν μέχρι των παλαιών Έλληνοαλβανικών συνόρων, εντός δεκαημέρου, ν’ άποστρατευθούν νά παραδώσουν τόν όπλισμόν των καί νά μεταβούν είς τάς οίκίας των" καί ότι οί Αξιωματικοί θά φέρουν τήν έξάρτυσιν καί τόν όπλισμόν των τιμητικώς, μή θεωρούμενοί ώς αιχμάλωτοι".

Μίαν ώραν βραδύτερον Αξιωματικός τού Επιτελείου τού Γ΄ Σώματος Στρατού έπληροφόρη τηλεφωνικώς τόν Διοικητήν τού Τ.Σ.Η. Αντιστράτηγον Ί. Πιτσίκαν ότι υπεγράφη ανακωχή. Κατόπιν τούτου, ό Διοικητής τού Τ.Σ.Η, έθεώρησεν εαυτόν ώς στασιαστικώς άνατραπέντα καί τήν πρωίαν τής 21ης Άπριλίου άνεχώρησε δι' Αθήνας, ένώ τήν διοίκησιν τού Τ.Σ.Η. ανελάμβαναν ό Αντιστράτηγος Τσολάκογλου. Τήν νύχτα τής 20ης πρός τήν 21η Άπριλίου, άπεστέλλετο είς Λάρισαν, όπου είχε άφιχθεί ό Δι­οικητής της 12ης Γερμανικής Στρατιάς Στρατάρχης Φόν Λίστ, ό διευθυντής του 3ου Γραφείου τού Τ,Σ.Η., διά νά παράσχη πλη­ροφορίας περί τών θέσεων τών Έλληνικών στρατευμάτων, ώστε νά παρεμβληθούν μεταξύ αύτών καί των Ιταλών τά Γερμανικά στρα­τεύματα, όπως προέβλεπε τό Πρωτόκολλον. Έκεί, όμως, άντί νά τού ζητηθούν αί πληροφορίαι αύταί, του υπεβλήθη προς ύπογραφήν νέον Πρωτόκολλον (διάφορον τού υπογραφέντος τήν προτεραίαν ύπό τού Άντιστράτηγου Τσολάκογλου), τό όποίον ούτος ήρνήθη νά ύπογράψη, διότι ούδεμίαν τοιαύτην έξουσιοδότησιν είχε. Κατόπιν τούτου έφθασαν είς Ιωάννινα άεροπορικώς τήν 5ην μ.μ. τής 21ης Άπριλίου ό Έπιτελάρχης του Στρατάρχου Φόν Λίστ Στρατηγός Γκράιφενμπεργκ μετά του Ύποστρατήγου Ντήτριχ καί ύπερχέωσαν τον Τσολάκογλου (ώς αίχμάλωτον πολέμου καί ούχί “κατά τήν ελευθέραν αύτού κρίσιν", νά ύπογράψη τό νέον Πρωτόκολλον. Ώς δικαιολογία τροποποιήσεως τού άρχικώς ύπογραφέντος Πρωτοκόλλου προεβάλλετο ύπό τών Γερμανών τό ότι ή Έλληνική κυβέρνησις και ό Βασιλεύς έξήγγειλαν “άμυναν μέχρις έσχατων” καί τό ότι παρίσταται ανάγκη συνάψεως συμφωνίας καί μέ τούς Ιταλούς.

Τό ύπογραφέν τήν 21ην Απριλίου νέον Πρωτόκολλον μετέβαλλεν έπί τά χείρω τούς όρους τού πρώτου. Ούτω, δι’ αύτου: οί άξιωματικοί και όπλίται της “Έλληνικής Στρατιάς Ηπείρου καί Μακεδονίας”, έθεωρούντο αίχμάλωτοι πολέμου, τά δέ όπλα, όλόκληρον τό πολεμικόν ύλικόν καί άπαντα τά είδη έφοδιασμού τής Στρατιάς αύτής, έθεωρούντο λεία πολέμου του Γερμανκού Στρατού, τής οποίας μέρος έδίδετο καί είς τούς Ιταλούς, αντί τής Ελληνοαλ­βανικής μεθορίου, ή οποία είς τό πρώτον Πρωτόκολλον άπετέλει τό όριον τής Έλληνικής συμπτύξεως, καθωρίζετο τώρα ότι μετά τής Ανωτέρας Ιταλικής Διοικήσεως θά ώρίζετο “ζώνη διαχωρι­σμού, ίνα έπιτευχθή ταχεία παύσις τών έχθροπραξιών έφ’ όλο­κλήρου τού μετώπου", χωρίς ν’ αποσαφηνίζεται ούτε είς ποίον ύψος θά διήρχετο ή ζώνη αύτη, ούτε άπό πότε θά κατέπαυον αί έχθροπραξίαι μετά τού Ιταλικού Στρατού (αί όποίαι βάσει τού πρώτου Πρωτοκόλλου έπρόκειτο νά παύσουν "μερίμνη τού Γερμανού Αρχιστρατήγου “όλίγας ώρας" μετά τήν ύπογραφήν του, ήτοι μέχρι τής πρωίας τής 21ης Απριλίου).
Προτού συμπληρωθούν 24 ώραι άπό τής υπογραφής τού δευτέρου τούτου Πρωτοκόλλου, τό οποίον ύπέβαλον οί Γερμανοί παρασπονδήσαντες, έκινείτο είς Ιωάννινα (3 μ.μ. τής 22ας Απριλίου), ό Γερμανός Άντιστράτηγος Μπίλερ, Διοικητής τής 73ης Μεραρ­χίας, ό όποιος άνεκοίνωνεν είς τόν Άντιστράτηγο Τσολάκογλου, ότι τό Γερμανικόν Στρατηγείον έντέλλεται τήν άποστολήν κηρύκων καί πρός τούς Ιταλούς, διά νά καταστή δυνατή καί ή μετά τούτων υπογραφή τής ανακωχής. Ή άξίωσις αύτη άπετέλει δευτέ­ραν παρασπονδίαν τών Γερμανών. Ή τασσομένη πρός άπάντησιν προθεσμία ήτο τρίωρος, ταυτοχρόνως δέ άνεκοινούτο παρά τού Γερμανού Άντιστράτηγου, ότι ώς γραμμή διαχωρισμού μεταξύ τών Ιταλών καί τών Γερμανών, θά καθωρίζετο ή αμαξιτή όδός Ήγουμενίτσα-Μπισδούνι-Μέτσοβον, άφήνετο δέ νά ύπονοηθή, ότι έκ τών Έλληνικών στρατευμάτων τά βορείως τής ως άνω όδού, θά εθεωρούντο αίχμάλωτα τών Ίταλών, τά δέ νοτίως ταύτης αίχμάλωτα τών Γερμανών. Ό Άντιστράτηγος Τσολάκογλου, διαμαρτυ­ρόμενος διότι αδιά δεύτεραν φοράν ήλλαξαν οί άρχικοί όροι τής συνθηκολογήσεως εν διαστήματι τεσσαρακονταοκταώρου είς βάρος τών στρατευμάτων καί τής χώρας", έδήλωσεν ότι αναγκά­ζεται νά ύποκύψη ύπό τό κράτος βίας" καί έν συνεννοήσει μετά των Διοικητών τού Α' καί τού Β΄ Σώματος Στρατού, απέστειλε τήν 6.30 μ.μ. τής 22ας Απριλίου κήρυκας καί πρός τούς Ίταλούς, οί οποίοι υπέγραψαν προκαταρκτικόν Πρωτόκολλον ανα­κωχής, δι’ ού αί εχθροπραξίαι κατέπαυον από τής 11ης μ.μ. τής 23ης Απριλίου 1941. 'Αμέσως κατόπιν ό Άντιστράτηγος Τσο­λάκογλου μετέβη διά Γερμανικού άεροπλάνου είς Θεσσαλονίκην, όπου υπέγραψε μετά τού Στρατάρχου Γιόντλ, Έπιτελάρχου τής Άνωτάτης Διοικήσεως των Γερμανικών Ένοπλων Δυνάμε­ων καί τού Στρατηγού Φερρέρο, ανωτάτου Διοικητού των έν 'Αλβανία Ιταλικών δυνάμεων, τό τρίτον καί όριστικόν Πρωτόκολλσν (σύμβασιν) συνθηκολογήσεως.
Όταν ύπεγράφετο ή τριμερής σύμβασις, οί Ιταλοί εύρίσκοντο είς τήν Άλβανιαν, χωρίς νά έχουν διαβή τά σύνορα είς ουδέν σημείον. Μεταξύ όμως τών Έλληνικών δυνάμεων τού Τ.Σ.Η. έπεκράτει απερίγραπτος σύγχυσις. Ή είδησις ότι οί Γερμανοί ύπανεχώρησαν καί ότι διαγράφεται κίνδυνος αίχλαμωσίας μονάδων τού ‘Ελληνικού Στρατού ύπό τών Ιταλών, διεδόθη άστραπιαίως είς τά έν πορεία ή σταθμεύσει εύρισκόμενα πλησίον καί νοτίως τών συνόρων ‘Ελληνικά στρατεύματα καί έπροκάλεσε κατάστασιν άτάκτου φυγής. Οί είς τήν περιοχήν Ιωαννίνων εύρισκόμενοι όπλίται καί πολλοί Άξιωματικοί έτρέποντο πρός Νότον, χρησιμοποιούντες πάν μέσον μεταφοράς. Αί εγγύς τών συνόρων ευρισκόμεναι μονάδες έκινούντο μέ τάχιστον ρυθμόν, ίνα εύρεθούν νοτίως τού καθορισθέντος όρίου καί ούτω παρουσιάσθησαν φαινόμενα μικράς ή μεγάλης διαλύσεως τού μεγαλυτέρου μέρους των μονάδων τών όποίων οί όπλίται έτρέποντο πρός νότον, απορρίπτοντες τόν όπλισμόν των, πού θά περιήρχετο οπωσδήποτε είς χείρας τού έχθρού. Όλόκληρος ό δυτικός κορμός τής χώρας έγέμισεν άπό φυγάδας τής αίχμαλωσίας, οί όποιοι μέ αφαντάστους ταλαιπωρίας έπέστρεφον είς τάς εστίας των. Όλίγα μόνον τμήματα κατώρθωσαν νά παραμείνουν συγκεκροτημένα, ένώ παραλλήλως ήρχισεν ή υπό τού λαού διαρπαγή καί λεηλασία τών άποθηκών τροφίμων...
Χάριν τής ίστορικής ακριβείας πρέπει νά λεχθή ότι όταν οί Γερμανοί έδέχοντο τήν πρότασιν άνακωχής, είς τάς 20 Απριλίου, δέν είχον τήν πρόθεσιν τής διπλής παρασπονδίας. Απόρρητα στοιχεία, έλθόντα, μεταγενεστέρως είς φώς, πείθουν περί τού ότι “καθ’ όν χρόνον τό Γερμανικόν 'Αρχηγείον των Ένόπλων Δυνάμεων έδιδε τήν διαταγήν τού τερματισμού τών διαπραγματεύσεων τής ανακωχής μέ τούς Έλληνας, ό Χίτλερ έσκέπτετο ότι ήδύνατο νά θέση τόν Μουσσολίνι πρό τετελεσμένου γεγονότος. Τούτο όμως δέν συνέβη. Ό Μουσαολίνι έτηλεφώνησεν άπ' ευθείας είς τόν Χίτλερ καί έζήτησε συμμετοχήν τής Ιταλίας", Κατόπιν τού διαβήματος τούτου ό Χίτλερ διέταξε νά μή πραγματοποιηθή ή συναφθείσα μετά τής 12ης Γερμανικής Στρατιάς συνθηκολόγησις καί νά ύποχρεωθούν οί Έλληνες όπως ζητήσουν καί άπό τους Ίταλούς άνακωχήν, διά νά φανούν καί αυτοί συμμέτοχοι είς τόν εξαναγκασμό τού Έλληνικού Στρατού είς συνθηκολόγησιν..
Ή Ελληνική Ανωτάτη Διοίκησις έπληροφορήθη τήν αύτόβουλον συνθηκολόγησιν τής 20ής "Απριλίου τήν έπομένην, άπό τόν Στρατηγόν Χέιγουτ, Άρχηγόν τής Βρεταννής Αποστολής, Συνδέσμου παρά τώ Γενικώ Στρατηγείω. Αμέαως άπεστάλη διά τού άσυρμάτου πρός τόν Διοικητήν τού Τ.Σ.Η. Άντιστράτηγον Πιτσίκαν ή εξής Διαταγή:

"Πληροφορούμαι ότι Άντιστράτηγος Τσολάκογλου ανέλαβε πρωτοβουλίαν συνθηκολογήσεως. Δέον νά κατανοηθή παρά πάντων, ότι ύψιστα συμφέροντα πατρίδος άπαγορεύουσι τούτο. Έπικαλούμαι πατριωτισμόν πάντων. Στρατός δέον άγωνισθή μέχρις έσχάτου ορίου δυνατότητός του. Άντικαταστήσατε αμέσως Τσολάκογλου”.
Τό τηλεγράφημα τούτο ελήφθη τήν μεσημβρίαν τής 21ης Απριλίου είς Ιωάννινα, δέν παρελήφθη όμως παρά τού Διοικητού τού Τ.Σ,Η., διότι ούτος, καταργηθείς έν τώ μεταξύ άπό τόν Άντιστράτηγον Τσολάκογλου, είχεν αναχωρήσει δι’ Αθήνας.



Τελικά, σέ αναγνώριση τού ήρωισμού τών Έλλήνων μα­χητών, μέ διαταγή τού Χίτλερ δέν κρατήθηκαν πράγματι άπό τούς Γερμανούς καί Ιταλούς κατακτητές Έλληνες αίχμάλω­τοι, οί δέ Έλληνες Αξιωματικοί έπετράπη νά διατηρήσουν τά ξίφη και τις εξαρτήσεις τους, κάτι πού δεν έγινε για τους μαχητές άλλων χωρών τής Ευρώπης, πού είχαν ήδη καταληφθεί από τόν Άξονα.
Έχουν περάσει ήδη 60 χρόνια άπό τή λήξη τού Β΄ ΠΠ στήν Ευρώπη καί τή σημαντικότατη Έλληνική συμβολή σ’ αύτή τή Συμμαχική Νίκη, χωρίς δυστυχώς άκόμη τό Υπουργείο Έθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), νά φροντίση νά παρουσιασθούν σέ μιά «Λευκή Βίβλο» καί νά προβληθούν εύρύτερα τά σπουδαιότερα άπό τά σκόρπια ίστορικά στοιχεία καί άπό τά πολλά άγνωστα ούσιώδη καί συγκλονιστικά γεγονότα, πού κάνουν τήν περίοδο αύτή τής ‘Ελληνικής Ίστορίας νά ξεχωρίζη καί δικαιολογούν τά εγκώμια τών ξένων γιά τήν ‘Ελλάδα, Ένα τέτοιο άνθολόγιο σημαντικών γεγονότων καί στοιχείων, προερχομένων άπό παγκόσμιες πρωτογενείς άδιαμφισβήτητες ίστορικές πηγές, θά έπρεπε νά είχε συνταχθεί άπό τό ΥΕΘΑ, να είχε μεταφρασθεί στίς βασικότερες ξένες γλώσσες καί νά είχε διατεθεί δωρεάν σέ Σχολεία, Πανεπιστήμια, Βιβλιοθήκες, Διπλωματικές Αποστολές κτλ., στήν ‘Ελλάδα καί τό εξωτερικό.

Γιώργος Σεφέρης: πώς έζησε την 28η Οκτωβρίου 1940



O Γ. Σεφέρης, το 1940, υπηρετούσε στο υπουργείο εξωτερικών και υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας  ιστορικών γεγονότων. Οι εμπειρίες του απ΄ εκείνες τις ημέρες καταγράφονται στον γ΄τόμο των απομνημονευμάτων του

Δευτέρα 28. Κοιμήθηκα δύο το πρωί, διαβάζοντας Μακρυγιάννη. Στις τρεις και μισή μια φωνή μέσα από το τηλέφωνο με ξύπνησε: « έχουμε πόλεμο ». Τίποτε άλλο, ο κόσμος είχε αλλάξει. Η αυγή, που λίγο αργότερα είδα να χαράζει πίσω από τον Υμηττό, ήταν άλλη αυγή: άγνωστη. Περιμένει ακόμη εκεί που την άφησα. Δεν ξέρω πόσο θα περιμένει, αλλά ξέρω πως θα φέρει το μεγάλο μεσημέρι. Ντύθηκα κι έφυγα αμέσως.

Στο Υπουργείο Τύπου δυο-τρεις υπάλληλοι. Ο Γκράτσι είχε δει τον Μεταξά στις τρεις. Του έδωσε μια νότα και του είπε πως στις 6 τα ιταλικά στρατεύματα θα προχωρήσουν.

Ο πρόεδρος του αποκρίθηκε πως αυτό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, και όταν έφυγε κάλεσε τον πρέσβη της Αγγλίας. Αμέσως μετά τον Νικολούδη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρόεδρος ήταν μέσα με τον πρέσβη της Τουρκίας.

Στο γραφείο του Μαυρουδή, ο Μελάς έγραφε σπασμωδικά ένα τηλεγράφημα. Ο Μαυρουδής μέσα στο παλτό του σαν ένα μικρό σακούλι. Διάβασα τη νότα του Γκράτσι. Ο Γάφος κι ο Παπαδάκης τηλεφωνούσαν. Καθώς ετοίμαζα το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, μπήκε ο Τούρκος πρέσβης για να ιδεί τη νότα και σε λίγο ο πρόεδρος με όψη πολύ ζωντανή.

Έπειτα άρχισαν να φτάνουν οι υπουργοί, χλωμοί περισσότερο ή λιγότερο, καθένας κατά την κράση του. Το υπουργικό συμβούλιο κράτησε λίγο. Ο Μεταξάς πήγε αμέσως στο γραφείο του κι έγραψε το διάγγελμα στο λαό . Το πήραμε και γυρίσαμε στο υπουργείο τύπου. Μέσα από τα τζάμια του αυτοκινήτου, η αυγή μ’ ένα παράξενο μυστήριο χυμένο στο πρόσωπό της.
Έγραψα μαζί με το Νικολούδη το διάγγελμα του βασιλιά. Καμιά δακτυλογράφος ακόμη. Πήγα σπίτι μια στιγμή και το χτύπησα στη γραφομηχανή μου. Η Μαρώ μου είχε ετοιμάσει καφέ. Γύρισα στο Υπουργείο καθώς σφύριζαν οι σειρήνες. Στη γωνία Κυδαθηναίων μια φτωχή γυναίκα με μια υστερική σύσπαση στο πρόσωπο. Τώρα όλοι μαζεμένοι στα υπόγεια της «Μεγάλης Βρετανίας».

Ο βασιλιάς με ύφος νέου αξιωματικού. Υπόγραψε το διάγγελμά του και φύγαμε. Τηλεφώνησα στο τηλεγραφείο να σταματήσουν τα τηλεγραφήματα και των Γερμανών ανταποκριτών. Οι υπάλληλοι εκεί είναι ακόμη ουδέτεροι. Δεν μπορούν να πιστέψουν τη φωνή μου:-είστε βέβαιος; και των Γερμανών; -Και των Γερμανών είπα. -Τι δικαιολογία να δώσουμε; Δεν έχω καιρό για συζητήσεις: -Πέστε τους πως τώρα είναι χαλασμένα τα σύρματα με το Βερολίνο, κι αν φωνάζουν πολύ στείλτε τους σ’ εμένα. . Πήρα και έδωσα το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν μας και κατέβηκα στους δρόμους για να ιδώ τα πρόσωπα. Το πλήθος έσπαζε τα τζάμια των γραφείων της «Αλα Λιτόρια» .
 eviotis.net

Aεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας: Μετά από χρόνια αναζήτησης επιστρέφουν στο "νέο" P-3C Orion!




Σύγκρουση αντιλήψεων αναφορικά με την προμήθεια του νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας φαίνεταιότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κορυφαίων στελεχών του Π.Ν., καθώς ενώ σημαντική μερίδα αυτών εξακολουθεί να επιδιώκει την απόκτηση εξ ολοκλήρου νέου αεροσκάφους, η τάση για απόκτηση μεταχειρισμένου/αναβαθμισμένου αεροσκάφους δείχνει να κερδίζει έδαφος. Η εν λόγω κατηγορία οπλικού συστήματος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο σε αποστολές επιτήρησης, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο ή σε περιοχές όπου τα σκάφη του Π.Ν. δεν έχουν συχνή παρουσία, όπως π.χ. η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.
Το ναυάγιο του διαγωνισμού του 2009 με αποκλειστική ευθύνη της τότε ΓΔΑΕΕ άφησε το Π.Ν. χωρίς την ύπαρξή μιας ολόκληρης κατηγορίας αισθητήρων, μετά την απόσυρση και του τελευταίου P-3B ΤΑCNAVMOD.

Βέβαια η συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται "εκ των ουκ άνευ" όχι μόνο σε Ναυτικά που πρακτικά διεξάγουν επιχειρήσεις επιτήρησης σε πραγματικό επιχειρησιακό περιβάλλον, όπως είναι το ελληνικό, αλλά και σε Ναυτικά, όπως π.χ. το πορτογαλλικό, το σουηδικό, το ισπανικό κλπ, τα οποία χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποια άμεση απειλή έχουν υψηλές δυνατότητες επιτήρησης από αέρος.

Άλλωστε παρά την παλαιότητά τους ήδη από την εποχή που είχαν εισέλθει σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα εν λόγω αερδοκάφη, είχαν αποτελέσει λύση για το Π.Ν. που είδες για πρώτη φορά ότι μπορούσε να καλύψει σε αποστολές επιτήρησης την περιοχή από Ρόδο και Κρήτη μέχρι Κύπρο.

Το ζήτημα είναι ότι το  αρχικό κονδύλι (περίπου 250 εκατ. ευρώ) που προσδιορίστηκε για την απόκτηση 5+1 αεροσκαφών αρκεί για την προμήθεια μόλις και μετά βίας δύο αεροσκαφών.

Aς θυμηθούμε τι έγινε στην απόπειρα διαγωνσιμού πέρσι το καλοκαίρι: Η ιταλική Alenia και η EADS-CASA ήταν οι μόνες ομάδες εταιρειών οι οποίες εμπρόθεσμα κατέθεσαν τις προτάσεις τους και οι οποίες θα αξιολογούντο. Η Alenia δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό με την Thales, η οποία μάλιστα είχε αναλάβει "ηγετική" θέση στο δίδυμο Alenia-Thales, αλλά με άλλη ιταλική εταιρεία του ομίλου Finmeccanica, την Selex με το σύστημα Atos.

H δεύτερη ανατροπή ήταν η μη κατάθεση προσφοράς από την ομάδα που έδειχνε φαβορί λόγω του αεροσκάφους (Dash-8), το οποίο ήταν το μόνο εκτός από το C-295 που πληρούσε με βεβαιότητα τις προδιαγραφές, αλλά και λόγω ελληνικού συστήματος μάχης (ΜΙΜS), το οποίο έδινε τεράστιο πλεονέκτημα στην ΕΒΣ και την ΕΠΑ. Όμως η εταιρεία που θα προχωρούσε στην σύζευξη των παραπάνω και είχε λάβει ηγετική θέση στο πρόγραμμα, η καναδική Field Aviation, αποφάσισε να μην μετάσχει λόγω χαμηλού προϋπολογισμούμ (249 εκατ. ευρώ θεωρείται πολύ χαμηλός προϋπολογισμός για 5+1 αεροσκάφη).

Έτσι, έμειναν μόνο το ισπανικό EADS-CASA C-295 (με σύστημα αποστολής FITS επίσης της EADS-CASA) και η ιταλική πρόταση της Alenia (ATR-72 με σύστημα αποστολής ATOS της ιταλικής SELEX). Ας σημειωθεί πως η βραζιλιάνικη Embraer με το P99 (με σύστημα αποστολής της αμερικανικής L-3) αποσύρθηκε.

Τότε η οποιαδήποτε μεταχειρισμένη λύση είχε απορριφθεί, αλλά σήμερα, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης δείχνει φαβορί με τις προτάσεις των Lockheed Martin για εκσυγχρονισμένα P-3C Orion και της Alenia για τα παλαιά ATR-72-200 της Ολυμπιακής. Κατ'αρχήν να πούμε ότι η δεύτερη πρόταση δείχνει να μην "περπατάει" αφού η εταιρεία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που είχε οριστεί ως ημερομηνία τελικής κατάθεσης της σχετικής προσφροάς της, δεν την υπέβαλε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά τεχνικά προβλήματα στην μετατροπή των επιβατικών αεροσκαφών σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Xωρις να αποκλείεται να επανέλθει, πάντως, αφού στο Π.Ν. θέλουν και μια δεύτερη προσφορά.

Έτσι έχει απομείνει μόνο η πρόταση της Lockheed Martin η οποία συμποσούται στα εξής: Άμεση ενεργοποίηση δύο αεροσκαφών P-3B από τα υπάρχοντα. Εργασίες δομικής αναβάθμισης κιαι εγκατάσταση ορισμένων νέων συστημάτων επιτήρησης, με παράδοση εντός εξαμήνου.
Τέσσερα "νέα" P-3C τα οποία θα προέλθούν από τα αποθέματα του αμερικανικού Ναυτικού, θα ενισχυθούν δομικά θα τοποθετηθεί νέο σύστημα μάχης, νέοι αισθητήρες (FLIR κλπ) και θα έχουν την ικανότητα μεταφοράς όπλων που θέλει το Π.Ν. να έχουν τα αεροσκάφη του. Η Lοckheed Martin, δίνει "ζωή" 25-30 ετών σε αυτή την λύση με κόστος περί τα 230 εκατ. ευρώ.
Οι προηγούμενες προτάσεις της ξεκινούσαν από τα 150 εκατ. ευρώ και έφταναν μέχρι τα 250, αλλά είχαν προσκρούσεις στην άρνηση της τότε ηγεσίας του Π.Ν. Πιθανότατα στα νέα αεροσκάφη θα τοποιετηθεί το σύστημα μάχης MIMS της ISI, το οποίο παρουσιάζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί.

Αντίθετα μια λύση που έδειχνε ιδανική, αλλά προαπαιτούσε την έγκριση της Lockheed Martin η προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών τζετ S-3 Viking, τα οποία προσφέρονταν σε μεγάλες ποσότητες, στην ίδια τιμή με τον Orion και σαφώς έχουν περισσότερα assets από αυτό, ως τα βασικά αεροσκάφη επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου των ομάδων μάχης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων δεν προχώρησε.

Η ιδέα καλλιεργήθηκε από την Raytheon που θα τοποθετούσε το σύστημα μάχης, υπήρξε μια ανεπίσημη πρόταση, αλλά προσέκρουσε στην αντίδρασης της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και ... παρεξηγήσεις στο ODC γύρω από το θέμα αυτό.

Η L.M. λογικό είναι να θέλει να προχωρήσει την πρόταση του Orion από την στιγμή που έχει σε εξέλιξη ένα τέτοιο πρόγραμμα για 160 αεροσκάφη στις ΗΠΑ.
Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι αν δεν υπάρξει άμεσα επιπλέον χρηματοδότηση (απαιτούνται τουλάχιστον 300 επιπλέον δεκατ. ευρώ για να πάμε σε λύση 4 νέων ΑΦΝΣ + 2 option, μάλλον και για πολιτικούς λόγους θα κληρώσει στις ΗΠΑ ακόμα ένα πρόγραμμα, το οποίο φαινόταν μέχρι πρότινος ότι θα το κέρδιζαν ευρωπαϊκές εταιρείες. Πάντως στο Π.Ν. εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή ομάδα, η οποία επιδιώκει την προμήθεια εξ ολοκλήρου νέου αεροκάφους. Άλλωστε η νεοϊδρυθείσα Αεροπορία Ναυτικού δεν θέλει να στηριχθεί σε μεταχειρισμένα/αναβαθμισμένα αερόσκάφη.
 Σε οποιαδήποτε περίπτωση μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του νέπου έτους θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση.
 defencenet.gr

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Αναμένοντας μία σοβαρή πρόταση

Αναστάτωσαν όλο τον επενδυτικό κόσμο με τις προτάσεις τους για την υπαγωγή των υπεραξιών από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές στα εισοδήματα. Και το πήραν πίσω. Απείλησαν όλους τους πολίτες με το πόθεν έσχες. Και το παίρνουν πίσω. Ισοπέδωσαν την αγορά με τους απίστευτους φόρους και ετοιμάζονται να τα πάρουν πίσω. Μα καλά, τόσο πρόχειρα λειτουργούν; Δεν βουτάνε τη γλώσσα τους στο μυαλό τους  πριν μιλήσουν;

Αυτό που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα η αγορά είναι ότι οι προτάσεις που γίνονται δεν είναι επεξεργασμένες από πριν. Διαχέεται μία αίσθηση προχειρότητας και τσαπατσουλιάς, η οποία όμως επιφέρει πλήγματα στην οικονομική δραστηριότητα. Αν δεν είναι προϊόν ασχετοσύνης, τότε είναι ένα ακόμη δείγμα πανικού. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ένα κόμμα εξουσίας που έμεινε στην αντιπολίτευση για μακρύ χρονικό διάστημα δεν είχε έτοιμες και επεξεργασμένες προτάσεις. Ή ότι δεν υπάρχουν στην αγορά ικανοί άνθρωποι να πλαισιώσουν τους υπουργούς και να τους γλιτώσουν από τις μεγάλες γκάφες. Πιθανότατα έχουν κάνει λάθος επιλογές συνεργατών. Ακόμη πιο πιθανό είναι να μην έχουν πάρει και οι ίδιοι (οι υπουργοί μας) χαμπάρι για το τι συμβαίνει. Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα μετράει. Και το αποτέλεσμα δεν τους τιμάει...

Δεν βοηθάει την αγορά να βρισκόμαστε κάθε τρεις και λιγάκι στα χαρακώματα για να καταλήξουμε στο τέλος να υιοθετήσουμε το αυτονόητο με πολύ κόπο και αγώνα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το θέμα των υπεραξιών από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Είναι βέβαιο ότι ήξεραν τι έλεγαν. Σύμβουλος του κυρίου υπουργού έλεγε με έμφαση στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με φορείς της αγοράς ότι το σχέδιό του (μεγάλη η χάρη του) ήταν αντιγραφή από άλλες ανάλογες διατάξεις που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Μάταια προσπαθούσαν να τον πείσουν όλοι ότι φόρος 45% στις υπεραξίες δεν υπάρχει σε άλλο μέρος του πλανήτη. Εκείνος τον χαβά του. Εμείς τι να υποθέσουμε; Ότι δεν είναι ικανός να διαβάσει σωστά τις σχετικές διατάξεις που εφαρμόζονται στην αλλοδαπή ή ότι έχει απωθημένα με τους επενδυτές και θέλει να τους «σφάξει στο γόνατο»; Ή εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα; Όπως και έχει το θέμα σημασία έχει ότι ο εν λόγω κύριος εξέθεσε την κυβέρνηση. Ή κακώς τον κρατάνε ακόμη ή δεν έχουν ακόμη καταλάβει τι τους γίνεται...

Δεν μπορείς κάθε τρεις και λιγάκι να λες ή να διαρρέεις ό,τι περνάει από το κεφάλι σου, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Δεν είναι η αγορά ένα πεδίο πειραματισμών. Με κάθε τους λέξη επηρεάζονται χιλιάδες άνθρωποι. Έχουν τρελάνει τον κόσμο. Κι επιτέλους! Δεν τους ζήτησε κάποιος να κυβερνήσουν. Αυτοί είπαν ότι μπορούν και ότι έχουν έτοιμο πρόγραμμα. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται αυτό που υποψιαζόμασταν όλοι από την αρχή, αλλά δεν θέλαμε να πιστέψουμε. Το μόνο πρόγραμμα που είχαν κατά νου ήταν η κατάληψη της εξουσίας...

Θανάσης Μαυρίδης


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μπροστά σε μεγάλη ήττα


Ένα πράγμα δεν έχουν καταλάβει οι πολιτικοί μας άρχοντες. Ότι ο κόσμος είναι εξαγριωμένος. Αν ο κ. Παπανδρέου «απειλήσει» σήμερα με εκλογές, θα έχει κάνει ένα μεγάλο και σοβαρό λάθος. Οι πολίτες νιώθουν ήδη πιεσμένοι. Αν τους «εκβιάσει», θα τους στείλει στην... απέναντι όχθη. Θα έχει υπογράψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την αγορά μιας μεγάλης ήττας.

Επιχειρείται από την κυβέρνηση να μετατραπούν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση σε ψήφο εμπιστοσύνης στο μνημόνιο. Καταρχήν αυτό το γεγονός από μόνο του κρύβει έναν παραλογισμό. Ουδέποτε στο παρελθόν εξήχθησαν αξιόπιστα συμπεράσματα από δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Κι αυτό, διότι υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες από περιοχή σε περιοχή.

Αν πράγματι οι δημοτικές εκλογές καθόριζαν τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, τότε το ΚΚΕ θα ήταν στην κυβέρνηση από την δεκαετία του ΄80. Ας πάρουμε παράδειγμα την κάθοδο του κ. Τατούλη στην Πελοπόννησο. Ο κ. Τατούλης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Αρκαδία. Αν λοιπόν εκεί συγκεντρώσει ποσοστά της τάξης του 70% (λέμε τώρα), αυτό θα σημαίνει ότι οι πολίτες της Αρκαδίας επικροτούν την πολιτική της κυβέρνησης;

Στα γραφεία των κομμάτων γνωρίζουν καλά τις πιθανότητες του κάθε υποψηφίου. Έχουν στα χέρια τους δημοσκοπήσεις. Οι πληροφορίες, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικοί υποψήφιοι δεν θα περάσουν ιδιαίτερα καλά στις επικείμενες εκλογές ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις. Το ερώτημα είναι τί εξυπηρετεί μία «απειλή» εκλογών από τον κ. Παπανδρέου με τις πιθανότητες να είναι ήδη εναντίον των εκλεκτών του; Κι όταν μάλιστα διατρέχει τον κίνδυνο να εξαγριώσει τους ψηφοφόρους και να κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών του κόμματός του.

Μήπως πίσω από αυτή την επιλογή κρύβεται μία στρατηγική επιλογή; Μήπως ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, πιστεύοντας ότι θα ανανεώσει την λαϊκή εντολή; Είναι πιθανόν να τον έχουν πείσει οι σύμβουλοί του ότι τώρα θα κερδίσει εύκολα τους πολιτικούς του αντιπάλους και ότι με μία νέα εκλογική νίκη θα ξεγράψει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Η αλήθεια είναι ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση από το εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος είναι ισχυρές. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία. Εκτός και αν! Εκτός και αν τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ’ ότι πιστεύουμε και ο κ. Παπανδρέου έχει ζηλέψει τις επιλογές του προκατόχου του...

Θανάσης Μαυρίδης 

Η κοροϊδία με το casus belli


Ζητούν οι Τούρκοι να απαρνηθούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα για να το άρουν!



Με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στην «Καθημερινή» ο κ. Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν, ότι η Άγκυρα θα συναινούσε στην άρση του casus belli, αν ταυτόχρονα η Αθήνα αναιρούσε τη σχετική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων περί επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια, υπενθυμίζουμε:

Κατά το άρθρο 3 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που κωδικοποιεί προϋπάρχον εθιμικό δίκαιο, σαφώς προκύπτει ότι η χώρα μας δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Η Ελλάδα έχει ήδη δηλώσει ότι ο χρόνος και ο τρόπος της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι 12 ν.μ. μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε χρόνο εκείνη κρίνει σκόπιμο. Σχετική μάλιστα πρόνοια σαφώς αναφέρεται στο άρθρο 2 του νόμου 2321/1995, με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας.
Τον Ιούνιο του 1995, λίγες μέρες αφού η χώρα μας κύρωσε τη σύμβαση, η τουρκική εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε με απόφασή της την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.
Συγκεκριμένα, από τις δύο αυτές αποφάσεις αβίαστα προκύπτει ότι η Ελλάδα ασκούσα κυριαρχικό της δικαίωμα, που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο, δικαιούται ανά πάσα στιγμή να επεκτείνει στα 12 ν.μ. την αιγιαλίτιδά της ζώνη. Αντίθετα, η στάση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, εκτός του ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, παραβιάζει και το άρθρο 2 παρ. 4 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει στα κράτη μέλη του απειλή ή χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις.
Εύλογα λοιπόν θέτουμε τα ερωτήματα. Πώς είναι δυνατόν να απαιτεί η τουρκική πλευρά την παραίτηση της χώρας μας από νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα, προκειμένου η Άγκυρα να παραιτηθεί από μια παράνομη και καταδικαστέα από το Διεθνές Δίκαιο πράξη; Ποια λογική επιτρέπει στην Τουρκία να ενεργεί έτσι; Ποια άραγε είναι η πορεία των 47 γύρων μέχρι σήμερα των διερευνητικών συνομιλιών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όταν η Άγκυρα μας... απαγορεύει (!) να επαναοριοθετήσουμε, απόλυτα νόμιμα, τη δική μας αιγιαλίτιδα ζώνη; Ελπίζουμε κάποιος να υπενθυμίσει όλα αυτά, στις 22 Οκτωβρίου, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας που θα έρθει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Μεσογειακής Συνόδου για το Περιβάλλον.
ΥΓ.: Αυτά για εκείνους τους αφελείς που ζουν με αυταπάτες και έτρεξαν να πανηγυρίσουν για τη δήλωση του Νταβούτογλου ότι θα άρουν το casus belli και να πουν τι καλός που είναι. Τίποτε δεν παίρνουν πίσω οι Τούρκοι, αν δεν πάρουν ανταλλάγματα. Κι εδώ αυτό που μας ζητούν είναι να αρνηθούμε κομμάτι της κυριαρχίας μας...    Το Παρόν
 
................
 
Προοπτική συμφωνίας για το Αιγαίο
Πολύωρες συνομιλίες σε καλό κλίμα μεταξύ των Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν με επίκεντρο τα 12 μίλια
Του Αθανασιου Eλλις
Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εισέλθει σε πορεία εξομάλυνσης των σχέσεών τους, και με το κλίμα να βελτιώνεται, όπως επιβεβαιώθηκε και στις πολύωρες συνομιλίες που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα, διαφαίνεται η προοπτική συμφωνίας σε αρκετές πτυχές ευαίσθητων ζητημάτων, μεταξύ αυτών και σε ό,τι αφορά το Αιγαίο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του έτους. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη «λύση-πακέτο». Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα η διαπραγμάτευση να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, ενώ κανείς, και από τις δύο πλευρές, δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο των όσων έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η λύση που προκρίνεται είναι η αυξομείωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σε ορισμένες περιοχές θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα. Πρακτικά, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

O Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την προσμονή ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει πράξη την πρόσφατη δήλωσή του πως δεν επιθυμεί να υπάρχουν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο «έθεσε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν όχι μόνο σε μένα προσωπικά αλλά και δημοσίως σε πρόσφατη συνέντευξή του, όταν δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν θα ήθελε να βλέπει υπερπτήσεις» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τη διάρκειας δυόμισι ωρών συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, και πρόσθεσε: «Ας μην ερμηνεύσουμε τη δήλωσή του, ας δούμε (τι θα γίνει) στην πράξη».

Μετά τον θρίαμβο στο πρόσφατο δημοψήφισμα ο Τούρκος πρωθυπουργός αισθάνεται ισχυροποιημένος έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου και πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερα διαπραγματευτικά περιθώρια σε σχέση με το παρελθόν. Φαίνεται, δε, πως μια προσέγγιση με την Ελλάδα και η επίλυση διαφορών, γίνεται θετικά δεκτή από μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης και, μάλιστα, ενδεχομένως να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν ώς τον Ιούνιο.

Αποδίδουν οι διερευνητικές

Η συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι επανειλημμένως προσφώνησαν ο ένας τον άλλο «φίλο», ενώ για πρώτη φορά πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας ανέφεραν δημόσια ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο, οι οποίες αισίως πλησιάζουν τις πενήντα, όχι μόνο εντατικοποιούνται αλλά αποδίδουν αποτελέσματα. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πάντως ότι η όποια εξέλιξη θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Στη μακρά συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς όλο το φάσμα των ευαίσθητων ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, από το Αιγαίο και την Κύπρο, έως τη λαθρομετανάστευση και την απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το γεγονός ότι σε αυτήν συμμετείχαν μόνον οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών, κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου, επιβεβαιώνει ότι η συζήτηση εισήλθε στην ουσία όλων των ζητημάτων, και είναι βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει ενημέρωση για το τι ενδεχομένως έχει συμφωνηθεί. Είναι ενδεικτικό πως συνεργάτες του κ. Ερντογάν αναρωτιούνται το τελευταίο διάστημα πόσο θα «τραυματισθεί πολιτικά ο κ. Παπανδρέου στις περιφερειακές εκλογές λόγω της αντίδρασης στο Μνημόνιο», κατά πόσον «ο κ. Σαμαράς θα είναι εξ ορισμού αρνητικός σε οποιαδήποτε λύση», αλλά και ποια «θα είναι η στάση των μέσων ενημέρωσης».

«Εμπλούτισε τη φιλία»

Είναι σαφές ότι ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναπτύσσεται προσωπική χημεία. Οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν είχαν δείπνο την Πέμπτη το βράδυ, για το οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εμπλούτισε τη φιλία μας», και διμερή συνάντηση την Παρασκευή το μεσημέρι, όπου επιβεβαιώθηκε ότι με πολιτική απόφαση των δύο πρωθυπουργών οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε πορεία εξομάλυνσης. Την εξέλιξη ενθαρρύνουν επίσης οι ΗΠΑ, ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Ρασμούσεν, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αγκυρα και την Αθήνα, παρότρυνε τους δύο ηγέτες να προχωρήσουν σε ομαλοποίηση των σχέσεων, καθώς η Συμμαχία επιθυμεί την αποκατάσταση της αποτελεσματικής λειτουργίας της νοτιοανατολικής της πτέρυγας. Τα ζητήματα του Αιγαίου θα συζητήσει και ο αν. υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, σε συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό υφ. Αμυνας, Αλεξάντερ Βέρσμπαου, στις 4 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον, ενώ ετοιμάζεται και επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Καθημερινή


Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Αυτή είναι η δική μας Ελλάδα


Φωτεινό παράδειγμα, μέσα στη κατάθλιψη της κυβερνητικής λέλαπας, υπήρξε μια σεμνή τελετή που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά για την ύψωση της Ελληνικής σημαίας και την ονομασία ενός νεότευκτου εμπορικού πλοίου, μεγαθήριου, εκτοπίσματος 180.000 dwt και μήκους 300 μέτρων, Ελληνικής ιδιοκτησίας με έλληνες αξιωματικούς και πλήρωμα.

Παρακολουθώντας αυτή την τελετή σκεφτόμουν, ότι δεν πάθαμε μαζική σχιζοφρένια όλοι μας ξαφνικά όταν έχουμε για μοναδική συζήτηση στις παρέες μας, στη δουλεια, ακόμα και στην οικογένεια, την κρίση στην οικονομία, τα ελλείμματα, τα έσοδα, τις περικοπές, τα λουκέτα, την ανέχεια, τη μιζέρια.
Και βέβαια όχι. Κατηγορηματικά όχι, φίλοι κι αδέλφια. Βέβαια κάτι συνέβη σε όλους μας, και αυτό το κάτι μας αναγκάζει να το συζητάμε και ενίοτε και όλο και πιο συχνά τελευταία να χτυπάμε τα κεφάλια μας στον τοίχο .

Επιτρέψαμε, κάτω από συνθήκες βαθειάς απογοήτευσης και έντονου προβληματισμού, στον Παπανδρέου, τον Πάγκαλο, τον Παπακωνσταντίνου και τα άλλα… παιδιά, να γίνουν κυβέρνηση και να πάρουν τις τύχες ενός ολόκληρου λαού στα χέρια τους.

Και αυτό μας κόστισε, μας απογοήτευσε και θα συνεχίσει να μας κοστίζει αν συνεχίσουμε να το επιτρέπουμε. Μας κόστισε σε χρήμα, σε ποιότητα ζωής, σε ηρεμία, σε προβληματισμό αλλά πάνω από όλα σε ψυχολογία και όραμα για το αύριο.

Προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία που τους δώθηκε επενδύοντας  στο φόβο του λαού. Αλλά μέσα στη σύγχηση που τους προκάλεσαν τα επναλαμβανόμενα λάθη τους δεν μέτρησαν σωστά τον θυμό, την αγανάκτηση, την ελπίδα που σιγοκαίει. Έντεκα εκατομμύρια σπίθες θα γίνουν λάβα που θα τους συμπαρασύρει στο διάβα της και δεν καταλαβαίνει από τα MEGA..λα πολιτικά τους τερτίπια και τις στημένες δημοσκοπήσεις τους.



Γιατί στις 7 του Νοέμβρη, ο Πρωθυπουργός και η παρέα του θα δούν επιτέλους, την άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της ελπίδας και της προοπτικής. Την Ελλάδα της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας. Την Ελλάδα που μαρτυρούν οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο αυτό.

Δεν χρειάζονται λόγια για να καταγράψουν αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες. Ενα νέο ελληνικό επίτευγμα, μια ακόμα επένδυση της Ναυτιλίας μας με νέες θέσεις εργασίας που προσφέρει στην ανάπτυξη και στην ευημερία.

Και  που από σήμερα ξεκίνησε τα ταξίδια του στους ωκεανούς μεταφέροντας στην άκρη της οικουμένης μαζί με τα υπόλοιπα ελληνικά πλοία το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα των διεφθαρμένων αλλά των αξίων και των αξιών της ναυτοσύνης και της προκοπής. της ανάπτυξης  και της ελπίδας.

Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια του εμβρόντητου νέου υπουργού ναυτιλίας ή κάπως ετσι, αφού ακόμα και ο ίδιος, προσπαθεί να απομνημονεύσει τον νέο τίτλο του νέου επανασυστινόμενου υπουργείου του, και να αποσαφηνήσει τις αρμοδιότητες που… μάλλον, του έδωσε η πρόσφατη νυχτερινή τραγωδία του ανασχηματισμού.

Και ενώ συνέβαιναν αυτά στη προβλήτα 375 στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού αναθεώρησε το έλλειμμα στο 16%, διαπραγματευόταν με τους Φον Φούφουτους στις Βρυξέλλες για τα νέα μέτρα που η αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου του επιβάλλει τώρα να εφαρμόσει αμέσως μετά τις επικείμενες εκλογές. Και από την άλλη ο κ. Παπανδρέου μετράει προσεκτικά τα εξαπτέρυγά του ένα, ένα, για να δεί αν του βγαίνουν τα κουκιά, ώστε να εφαρμόσει πιθανότατα μέσω εθνικών εκλογών, το σχέδιο συνενοχής στο έγκλημα που διαπράτει εδώ και ένα χρόνο κατά της χώρας και του λαού.

Προφανώς η κυβέρνηση και η μαύρη κομπανία των εξαπτερύγων της αδυνατούν να δουν αυτό που όλοι εμείς οι υπόλοιποι διαισθανόμαστε και γνωρίζουμε. Ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Αυτή της ελπίδας της ανάπτυξης και της προκοπής. Αυτή που οραματίζεται και περιγράφει καθημερινά ο Αντώνης Σαμαράς.

Την Ελλάδα που ποτέ δεν κατάλαβαν ότι υπάρχει, ο σημερινός πρωθυπουργός μετά της «προοδευτικής» κομπανίας του, την ηγεσία της οποίας πολύ σύντομα θα αναγκαστούν να αποχαιρετήσουν ζεματισμένοι μετά το αποτέλεσμα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Στέφανος Αγιάσογλου

Προσέγγιση µετ' εµποδίων

¬ Παπανδρέουκαι Ερντογάν συνέφαγαν χθες το βράδυ στην Αθήνα

Η ατζέντα της άτυπης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Αριστοτελία Πελώνη


Η µείωση της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό και η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας θα βρεθούν, µεταξύ άλλων, στην ατζέντα της σηµερινής συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου µε τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του Συνεδρίου για την Κλιµατική Αλλαγή στη Μεσόγειο που αρχίζει στον «Αστέρα» της Βουλιαγµένης.
Η συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, όπως έλεγαν διπλωµατικές πηγές, είναι άτυπη, δεν παύει όµως να έχει τον συµβολισµό της αφού είναι η δεύτερη επίσκεψη που πραγµατοποιεί στην Ελλάδα ο κ. Ερντογάν τους τελευταίους έξι µήνες.

Ωστόσο τα όρια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης έγιναν και χθες σαφή καθώς την ώρα που ο τούρκος Πρωθυπουργός πετούσε προς την Αθήνα, η τουρκική πλευρά (υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ) ανακοίνωνε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου βορείως της Κύπρου. Κίνηση που όχι µόνο δεν θα συµβάλει στη βελτίωση του κλίµατος στα ελληνοτουρκικά αλλά απειλεί να δηµιουργήσει νέες τριβές της Τουρκίας τόσο µε την Κυπριακή Δηµοκρατία όσο και µε την Ελλάδα. Διπλωµατικές πηγές σηµειώνουν πάντως ότι η Αγκυρα έχει αυτήν τη στιγµή κάθε λόγο για να προβάλει στη διεθνή κοινότητα την προσέγγιση µε την Ελλάδα και να δηλώνει πως υπάρχουν απτά αποτελέσµατα από αυτήν. Αυτό δε καθόσον πλησιάζει η έκθεση προόδου της Κοµισιόν, την ώρα που η Αγκυρα δεν πήρε αυτό που ήθελε µετά τη γνωµοδότηση και της νοµικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου για το απευθείας εµπόριο µε τους Τουρκοκυπρίους και νιώθει ότι βρίσκεται µε την πλάτη στον τοίχο ενόψει της αξιολόγησής της από τις Βρυξέλλες τον ερχόµενο Δεκέµβριο. Την εκτίµηση ότι η νέα επίσκεψη Ερντογάν δείχνει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε χθες από την Αθήνα ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν στον οποίο η Αθήνα έθεσε τόσο το ζήτηµα της Λήµνου (η οποία δεν συµπεριλαµβάνεται στους σχεδιασµούς των ασκήσεων του ΝΑΤΟ) όσο και το θέµα της υποβολής σχεδίων πτήσης στο FΙR Αθηνών όλων των τουρκικών πολεµικών αεροπλάνων που πετούν στο Αιγαίο σύµφωνα µε τις πρακτικές που εφαρµόζονται σε όλες τις χώρες της Συµµαχίας και της Ε.Ε.

Χθες από την τουρκική εφηµερίδα «Ζαµάν» διέρρευσε ότι µέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει αποτέλεσµα σχετικά µε την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι η επίλυση των προβληµάτων στο Αιγαίο µπορεί να επιφέρει την αξιοποίηση του πλούτου του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σύµφωνα µε την τουρκική πλευρά, στην ατζέντα της σηµερινής συνάντησης µε τον Γ. Παπανδρέου ο Τ. Ερντογάν θα ξαναθέσει τα µειονοτικά, ζητώντας να γίνουν θετικές ενέργειες για την «τουρκική µειονότητα» της Θράκης. Η Αγκυρα, άλλωστε, χρησιµοποιεί εσχάτως το επιχείρηµα ότι η ίδια προέβη σε κίνηση καλής θέλησης απέναντι στο Πατριαρχείο, επιτρέποντας την τέλεση θείας λειτουργίας µία φορά τον χρόνο στη Μονή της Παναγίας της Σουµελά στην Τραπεζούντα, χορηγώντας τουρκική υπηκοότητα σε ενδιαφεροµένους να συµµετάσχουν στη ζωή του Πατριαρχείου µητροπολίτες. Σε αντίθεση µε τις προσδοκίες της τουρκικής πλευράς γράφει η «Ζαµάν», «η Αθήνα δηλώνει ότι το µειονοτικό αποτελεί εσωτερική της υπόθεση».

ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Η «Ζαµάν» γράφει ότι µέχρι το τέλος του χρόνου αναµένεται συµφωνία για την υφαλοκρηπίδα

«Συζήτηση, όχι διαπραγµάτευση οι µυστικές συνοµιλίες»

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον µυστικό δίαυλο διαλόγου Αθήνας - Αγκυρας µε θέµα τις πτήσεις στο Αιγαίο κατέβαλε χτες η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας συγχρόνως το δηµοσίευµα των «ΝΕΩΝ», που αποκάλυπτε τις πρώτες συναντήσεις των δύο πλευρών αλλά και τον τερµατισµό της άτυπης αυτής διαδικασίας µε εντολή Παπανδρέου.

Δεν θα δεχτούµε «ούτε γρατσουνιά σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Δηµήτρης Δρούτσας, ερωτηθείς για την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, ακόµη και για τα δύσκολα θέµατα.

«Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς και η ελληνική κυβέρνηση κινείται αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα και την εδαφική ακεραιότητα. Αυτό είναι το πλαίσιο και αν θέλετε και η απόλυτη κόκκινη γραµµή», δήλωσε στη ΝΕΤ σχετικά µε το δηµοσίευµα ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε νέους τρόπους συνεργασίας «ακόµη και να προσεγγίσουµε θέµατα δύσκολα, είναι προς το συµφέρον µας, αλλά το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο». Νωρίτερα, µιλώντας στην Γερµανική Σχολή Αθηνών είχε πει ότι «η ουσία της διπλωµατίας έχει να κάνει µε τον διάλογο».

Ο Π. Μπεγλίτης
Στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται ενόψει της σηµερινής συνάντησης του Γ. Παπανδρέου µε τον Τ. Ερντογάν απάντησε χθες από τη Βουλή και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αµυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα υπερασπιστούν τα εθνικά συµφέροντα της χώρας «όπως κάνουν σε κάθε ευκαιρία διαλόγου και συναντήσεων». Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λογική του «ανατολίτικου παζαριού» που «θέλει να εξισώσει µια απειλή, έτσι όπως εκφράζεται µέσω του casus belli και της σχετικής απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, µε ένα αναφαίρετο δικαίωµα της χώρας µας, όπως προκύπτει από το πρωτογενές και παράγωγο Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας µας µέχρι τα 12 ναυτικά µίλια, ρύθµιση που εξασφαλίζεται απολύτως από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». «Δεν γίνεται µυστική διπλωµατία», υπογράµµισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ερωτηθείς για το δηµοσίευµα των «ΝΕΩΝ» µε το απόρρητο τηλεγράφηµα που αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν να ανοίξουν µυστικό δίαυλο επικοινωνίας για τα αεροναυτικά θέµατα στο Αιγαίο.

Επιβεβαιώνοντας το δηµοσίευµα, σηµείωσε ότι «η Τουρκία µπορεί να πει ό,τι θέλει. Αυτό δεν σηµαίνει ότι η Ελλάδα το δέχεται, ούτε ότι η Ελλάδα ξεκινάει διαπραγµάτευση». Και συµπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβηθεί να κουβεντιάσει οτιδήποτε, εφόσον θα υπάρχει απόλυτος σεβασµός στα κυριαρχικά δικαιώµατα, στο Διεθνές Δίκαιο και στα συµφέροντα της χώρας µας – και αυτό είναι αυτονόητο. Το αν η Τουρκία θέσει ή δεν θέσει τις γνωστές θέσεις αυτό δεν είναι ζήτηµα που η Ελλάδα έχει λόγο να φοβηθεί. Οι θέσεις µας είναι απολύτως ξεκάθαρες και τις επαναλαµβάνουµε στο ακέραιο».

Η αντίδραση της Ν.Δ.
«Το ζήτηµα που έχει δηµιουργηθεί είναι µείζον», δήλωσε χθες ο πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουµουτσάκος. «Ειδικά ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν πρέπει να διευκρινιστεί άµεσα και πλήρως, όχι από υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά από την πολιτική ηγεσία τόσο του ΥΠΕΞ όσο και του υπουργείου Εθνικής Αµυνας. Πρέπει επίσης να καταστεί σαφές τι και από ποιους συζητιέται εδώ και έναν χρόνο στον διάλογο µε την Αγκυρα».


Βγαίνουν ξανά για πετρέλαιο στα βόρεια της Κύπρου

ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ ΣΤΑ ανοίγµατα της Ελλάδας και της Κύπρου προς το Ισραήλ και στη δεδηλωµένη πρόθεση των τριών πλευρών να προχωρήσουν σε ενεργειακές συµφωνίες επιχειρεί η Αγκυρα µε τη χθεσινή της ανακοίνωση ότι προτίθεται να πραγµατοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο βορείως της Κύπρου.

Η κίνηση αυτή, υποστηρίζουν διπλωµατικές πηγές, δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη από την περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Δηµήτρη Δρούτσα στη Μέση Ανατολή και το ταξίδι του στο Ισραήλ αλλά και από τις πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση µελετά την ισραηλινή πρόταση για µεταφορά του τεράστιου όγκου φυσικού αερίου που έχει βρεθεί ανοιχτά του Ισραήλ στην Ευρώπη µέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν δηλώσει επισήµως ότι θα συνεργαστούν στον τοµέα της ενέργειας και ότι σύντοµα θα προχωρήσουν σε καθορισµό των µεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, καθώς το κοίτασµα «Λεβιάθαν» που βρίσκεται µεταξύ των δύο χωρών εκτιµάται ότι διαθέτει φυσικό αέριο 300 δισ. κυβικών µέτρων. Μάλιστα, οι εταιρείες που ερευνούν τα κοιτάσµατα δεν αποκλείουν ο «Λεβιάθαν» να περιέχει και 3 δισ. βαρέλια πετρέλαιο. Το κοίτασµα «Cyprus Α», ή αλλιώς «Οικόπεδο 12», στο όριο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ), αποτελεί µια ενότητα µε το «Λεβιάθαν». Τις έρευνες και τις άδειες εκµετάλλευσης των κοιτασµάτων του Ισραήλ είχε αναλάβει η αµερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd που εδρεύσει στο Χιούστον σε κοινοπραξία µε ισραηλινές εταιρείες. Στην ίδια έχει ανατεθεί η άδεια για την έρευνα του παρακείµενου κυπριακού «Οικοπέδου 12».

Τα κοιτάσµατα φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η εικόνα ότι η περιοχή είναι το νέο ενεργειακό Ελντοράντο προκαλούν τριβές ήδη από το 2008. Τότε η Τουρκία έστειλε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Μalene Οstervold» για πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου, ενώ το καλοκαίρι έβγαλε το «Πίρι Ρέις» στην ίδια περιοχή.

Το σχέδιο
Συµπτωµατικές δεν πρέπει να θεωρούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την αµοιβαία εκµετάλλευση ενεργειακών κοιτασµάτων στο Αιγαίο, διαφορετικά, όπως είπε, «οι δύο χώρες θα είναι χαµένες».

Διπλωµατικές πηγές εκτιµούν ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν µέρος ενός συνολικότερου τουρκικού σχεδίου, καθώς η Αγκυρα καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να µείνει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή. Στόχος της, λένε οι ίδιες πηγές, είναι να εξαιρέσει το Καστελλόριζο από τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών της µε την Ελλάδα, προκειµένου να πάρει µερίδιο της πίτας. Κι αυτό διότι αν εξαιρεθεί το Καστελλόριζο κατά τη χάραξη ΑΟΖ και θαλασσίων γραµµών, ένα κοµµάτι της ελληνικής ΑΟΖ θα περάσει στην Τουρκία, της οποίας η θαλάσσια γραµµή θα φτάνει µέχρι την αιγυπτιακή.
Τα Νέα

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης