Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Mirage της ΠΑ «έστειλαν στον πάτο» το “Charles de Gaulle” στην “Medor 2010”

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε τον Μάρτιο του 2010 σε μία κοινή αεροναυτική άσκηση με τη στρατηγική μονάδα κρούσης του Γαλλικού Ναυτικού (French Carrier Strike Group), σε περιοχή ανοιχτά της Κρήτης. 

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2009 είχει προηγηθεί μία ακόμη εξάσκηση (PEAN 2009, για την οποία αφιερώσαμε ένα κείμενο σε ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μας)  της ελληνικής αεροπορικής δύναμης με την μονάδα του γαλλικού αεροπλανοφόρου.

Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010 με την κωδική ονομασία “Medor 2010”, για την γαλλική πλευρά έλαβε μέρος το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” (R91) καθώς και οι φρεγάτες κλάσης “Cassard”, “Georges Leygues”, “La Fayette”, ένα πλοίο γενικής υποστήριξης κλάσης “Durance” και ένα υποβρύχιο κλάσης “Rubis”.

Από το αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale-M F-3, μαχητικά Super Etendard και Ε-2 Hawkeye. Η ελληνική αεροπορική δύναμη αποτελούντο από Mirage-2000/-5, F-16Blk30/50/52+/52M, F-4 (AUP) καθώς και ERIEYE/EMB-145H.

Οι κοινές ασκήσεις περιελάμβαναν όλων των  ειδών τις αποστολές όπως αεράμυνα [Defensive Counter Air] και συνδυασμένες επιχειρήσεις αέρος [Combined Air Operations].

Κύριος στόχος των αποστολών ήταν η κρούση της γαλλικής ναυτικής ομάδας αλλά και η σύζευξη μέσω LINK-16 μεταξύ των συμμετεχόντων δυνάμεων. Την αποστολή κρούσης ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας Mirage-2000 της 332 Μοίρας –φέρουν τον ΑΜ-39 Exocet, σε συνδυασμό με τα γαλλικά Super Etendard. Οι αποστολές στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία.

Η σπουδαιότητα της ενσωμάτωσης του LINK-16 στο δυναμικό της ΠΑ καταδείχθηκε περίτρανα στη διάρκεια των δύο κατά πολλούς πρωτοποριακών για τη χώρα μας αεροναυτικών ασκήσεων, όπου ο συνδυασμός των F-16 Blk52M της 335 Μοίρας και του ERIEYE/EMB-145H της 380 Μοίρας ήταν καθοριστικής σημασίας, μια και αναδείχτηκε φονικός για τα Rafale F3.

Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο εμφανίζεται κατά την υλοποίηση των σεναρίων της άσκησης, όπου ελληνικά μαχητικά F-16 Blk52M της 335 Μοίρας πέταξαν εναντίον των Rafale F3 της Flotille 12 (αναπτυγμένη στο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”), ανοίγοντας τον δρόμο για το πακέτο που μετέφερε τον AM-39 Exocet Blk2. 

[Σε άλλο σενάριο τα  F-16 Blk52M της ΠΑ πέταξαν στο ίδιο πακέτο με τα Rafale F3, εναντίον άλλων σχηματισμών, γαλλικών και ελληνικών.]

Σε όλες τις περιπτώσεις η σύζευξη μέσω LINK-16 μεταξύ αεροσκαφών αλλά και πλοίων του Γαλλικού Ναυτικού αποτέλεσε «θανάσιμο» παράγοντα για τους αντίπαλους του σεναρίου.

Ιδιαίτερα η συνεργασία και τα αποτελέσματα της ναυτικής κρούσης από τα γαλλικά Super Etendard και τα ελληνικά M-2000 της 332 Μοίρας ήταν άριστη και εκπλήρωσε στο έπακρο τις προσδοκίες και τον κύριο στόχο της που ήταν η καταστροφή της «εχθρικής» ναυτικής δύναμης, αξιοποιώντας τον πύραυλο AM-39 Exocet Blk2.

Η μονάδα κρούσης του Γαλλικού Ναυτικού όπως και η Πολεμική Αεροπορία έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον αερομεταφερόμενο ΑΜ-39 Exocet, ο οποίος αποτελεί για την Πολεμική Αεροπορία έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης εχθρικών ναυτικών δυνάμεων. Μάλιστα, στην παρούσα χρονική περίοδο που τα πολεμικά πλοία αποτελούν, με βάση τις δυνατότητές τους, μία από τις κύριες απειλές για τα φίλια αεροσκάφη και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των επιχειρήσεων που θα λάβουν χώρα σε ένα παράκτιο θέατρο, όπως αυτό του Αιγαίου, η αξία του εν λόγω πυραύλου είναι προφανής.

H ικανότητα προσβολής στόχων επιφανείας με το αερομεταφερόμενο ΑΜ-39 Exocet είναι ισχυρός παράγοντας αποτροπής, από τη στιγμή που εξασφαλίζει στην Πολεμική Αεροπορία δυνατότητα να καταστρέψει τις κύριες μονάδες επιφανείας του αντιπάλου, πριν καν αυτές εγκαταλείψουν τους ναυστάθμους τους. Το ίδιο το όπλο μπορεί να χτυπήσει στόχους κοντά σε ακτές.

Η ένταξη του πυραύλου ΑΜ-39 Exocet στο δυναμικό της ΠΑ πριν από δώδεκα περίπου χρόνια, ήταν ένας πραγματικός άθλος για το προσωπικό της. Παρά το γεγονός ότι καμία από τις Μοίρες της ΠΑ δεν είχε ποτέ αξιοποιήσει τέτοιου είδους όπλο, η διαδικασία ένταξής του ολοκληρώθηκε σε συντομότατο χρονικό διάστημα.

Από τις αρχές του 2007 η 332 Μοίρα που εδρεύει στην 114 ΠΜ της Τανάγρας ανέλαβε και έφερε σε πέρας με επιτυχία την εκπαίδευση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του πυραύλου ΑΜ-39 Exocet. Αυτό διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά με τις αεροναυτικές συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν με την μονάδα κρούσης του Γαλλικού Ναυτικού.



Φωτογραφία: Σχηματισμός Mirage της ΠΑ με Rafale F3 της Flotille 12 (Πολεμική Αεροπορία)
______________

Με πληροφορίες από την »Αεροπορική Επιθεώρηση«, την τετραμηνιαία έκδοση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

φοχ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης