Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

«Διάβηµα» Βενιζέλου στον Ράσµουσεν για τη Λήµνο

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
"ΚΛΕΙΔΙΑ" τη µείωση της έντασης στο Αιγαίο είναι η τήρηση από την Τουρκία των «κοινών πρακτικών» που εφαρµόζουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και προβλέπουν υποβολή σχεδίων πτήσεων από τα µαχητικά αεροσκάφη – κάτι που αρνείται επίµονα να υποβάλει η Αγκυρα στις αρµόδιες ελληνικές αρχές.

Την επισήµανση αυτή, αλλά ταυτόχρονα και έµµεση παραίνεση προς το ΝΑΤΟ να σταµατήσει πρακτικές ανοχής προς την Τουρκία, έκανε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος ενώπιον του Γενικού Γραµµατέα της Συµµαχίας κ. Ράσµουσεν µετά τις συνοµιλίες που είχαν στο «Πεντάγωνο».

Παράλληλα το ελληνικό «Πεντάγωνο», µε νοµικά και πολιτικά τεκµηριωµένη παρέµβαση των κ.κ.Βενιζέλου και Μπεγλίτη στον κ. Ράσµουσεν, επιχειρεί να άρει από τις σχέσεις Ελλάδας - ΝΑΤΟ ένα στοιχείο που εδώ και χρόνια αποτελεί, µε την εκµετάλλευσή του από την Τουρκία, την κυριότερη πηγή τριβών στην περιοχή.

Πρόκειται για την περιβόητη Οδηγία Κανόνα Λουνς που είχε εκδώσει το 1980 ο τότε Γραµµατέας της Συµµαχίας, µε την οποία εξαιρούσε τη Λήµνο από τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ αλλά και τη χρηµατοδότηση των εκεί υποδοµών σύµφωνα µε αξίωση της Αγκυρας και µε τον ισχυρισµό ότι πρόκειται για αποστρατικοποιηµενη περιοχή! Με βάση την οδηγία αυτή, η γραφειοκρατία του ΝΑΤΟ δηµιουργούσε συνεχώς προβλήµατα µε τη µη συµπερίληψη της Λήµνου στις ασκήσεις της Συµµαχίας.

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης