Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ένα σενάριο για την Τουρκία

Yπάρχουν απόψεις που θέλουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να επιδιώκουν μια συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας-Κουρδιστάν. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με απόψεις Τούρκων αναλυτών που πρόσκεινται στο τουρκικό κράτος και στον Ερντογάν, θα αναβαθμίσει τον κουρδικό παράγοντα και ίσως σημάνει το τέλος της κυριαρχίας των Τούρκων στην Ανατολία. Το ενδεχόμενο και οι υπολογισμοί αυτοί ίσως να κρύβονταν πίσω από τον εκνευρισμό του Ερντογάν, που οδήγησε στην αποχώρησή του από το Πάνελ του Νταβός.

του Σάββα Καλεντερίδη
Μετά την οργισμένη αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το πάνελ του Νταβός έχουν γραφεί χιλιάδες άρθρα και αναλύσεις για το πώς θα επηρεάσει η κίνηση αυτή τις σχέσεις του τριγώνου Τουρκία-ΗΠΑ-Ισραήλ. Εκτός από τα άρθρα και τις αναλύσεις, έχουν γραφτεί και ορισμένα σενάρια για την πορεία των εξελίξεων, ένα από τα οποία είναι το ακόλουθο, του Χασάν Τζεμάλ, αρθρογράφου της Μιλλιέτ.

Πρώτη φάση
Έρχεται στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το εβραϊκό λόμπι στηρίζει ή στην καλύτερη για την Τουρκία περίπτωση μένει απαθές στις προσπάθειες του αρμενικού λόμπι. Ο Ομπάμα κρατάει την προεκλογική του υπόσχεση προς τους Αρμενίους και το νομοσχέδιο περνάει από το Κογκρέσο.

Δεύτερη φάση
Στην Τουρκία, μαζί με ένα μεγάλο κύμα εθνικισμού, ξεσπά ένα κύμα αντιαμερικανισμού και αντιεβραϊσμού. Ενισχύονται στην Τουρκία τα εθνικιστικά και..τα ισλαμιστικά ρεύματα.

Τρίτη φάση
Οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας πέφτουν στο κενό και ενισχύονται τα μέτωπα των φανατικών και των ακραίων εθνικιστών και από τις δυο πλευρές.

Τέταρτη φάση
Η Τουρκία, αντί για υποβοηθητικός, μετατρέπεται πολύ εύκολα σε παράγοντα που δυσχεραίνει τα σχέδια της αμερικανικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και το Αφγανιστάν, καθώς και τα σχέδια για την ασφάλεια των ενεργειακών δρόμων.

Πέμπτη φάση
Μετά την έκρηξη του εθνικισμού, του αντιαμερικανισμού και του αντιεβραισμού στην Τουρκία, εξ αιτίας της έγκρισης του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, χωρίς αμφιβολία θα επηραστεί η στάση των Τούρκων και απέναντι στην Ε.Ε. Αυτό θα αποτελέσει θαυμάσια ευκαιρία για τους κύκλους εκείνους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, οι οποίοι θα επωφεληθούν για να τορπιλίσουν την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

Έκτη φάση
Το αντιδυτικό κλίμα που έχει φουντώσει στην Τουρκία, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό το πεδίο χειρισμών του Ερντογάν στο Κυπριακό. Αυτό οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο και δεν γίνεται καμία κίνηση μέχρι το τέλος του 2009, όπως επιβάλλει η διορία που έβαλε η Ε.Ε. Έτσι, μετά την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, επειδεινώνονται σε μεγάλο βαθμό και οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

Έβδομη φάση
Σε μια περίοδο που έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και η κυριαρχεί στο εσωτερικό της η οικονομική αστάθεια λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προστίθεται και η πολιτική αστάθεια και ενισχύονται οι δυνάμεις των υπερεθνικιστών και των ριζοσπαστών ισλαμιστών. Η Τουρκία στρέφεται προς την Ευρασία και τον ισλαμικό κόσμο, ενώ γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί στον άξονα Ιράν-Χαμάς-Συρία.

Όγδοη φάση
Ενώ διαδέχεται η μια φάση την άλλη, ενεργοποιείται ο τουρκικός στρατός, όπως έγινε το 2003-2004 και με σχέδια πραξικοπήματος όπως τα Sarıkız-Ayışığı-Eldiven στήνει την παγίδα στον Ερντογάν, ο οποίος πληρώνει τον πολιτικό λογαριασμό.
Αυτά προς το παρόν...

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης