Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

«Το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί την πιο βαθιά realpolitik»-Ντόρα Μπακογιάννη.-

Mε την ιδιότητα της προέδρου του ΟΑΣΕ η Ντόρα Μπακογιάννη προήδρευσε το Σάββατο (7/2) σε πάνελ της 45ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου με θέμα «ΝΑΤΟ, Ρωσία, Πετρέλαιο, Μέση Ανατολή: το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», ενώ την ίδια ημέρα είχε σύντομες συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι επίσης πήραν μέρος στη Διάσκεψη.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο πάνελ, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην πρόταση των προέδρων της Γαλλίας και της Ρωσίας για τη Νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας για την Ευρώπη, στις νέες ανάγκες ασφάλειας, στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, στην ενεργειακή ασφάλεια, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο πεδίο συζήτησης για αυτά τα θέματα, προσέθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν συμφωνίες μεταξύ των 56 κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, αλλά επανέλαβε ότι η ελληνική προεδρία είναι διατεθειμένη να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία, προκειμένου να διευκολύνει τον διάλογο. Ως βασική πρόκληση της προεδρίας υπέδειξε δε τη συνέχιση της παρουσίας του Οργανισμού στην Γεωργία, με καθαρά ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Συνεχίζοντας η Ντόρα Μπακογιάννη ανέδειξε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος Δικαίου και την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αποφυγή χρήσης βίας, ως θεμέλιους λίθους του συστήματός μας και ως βάση της ασφάλειας.
«Στο κάτω-κάτω, το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί την πιο βαθιά realpolitik», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ανάγκη αποτίμησής του, ιδίως σε σχέση με την νέα αμερικανική κυβέρνηση.
«Έχουμε ανάγκη από μια Ευρώπη με αυτοπεποίθηση που θα μιλάει με μία φωνή. Δεν τρέφω καμία ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων στους κόλπους της Ένωσης, αλλά επιθυμώ μια συνεργασία επί ίσοις όροις μεταξύ της Ευρώπης και της Αμερικής» ανέφερε και τάχθηκε υπέρ της επανενεργοποίησης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πιθανά πεδία συνεργασίας, όπως το Αφγανιστάν. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, αλλά και της συνεργασίας με την Ανατολή. «Στον τομέα αυτό, διαθέτουμε δύο εργαλεία: την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποδείχθηκε με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας τον περασμένο Αύγουστο, και τον ΟΑΣΕ που βρίσκεται σε μοναδική θέση καθώς είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια που μπορεί να βασιστεί τόσο στην πολιτική βούληση όσο και στους πόρους όλων των μείζονων παραγόντων.»

Η αναφορά της κ. Υπουργού των Εξωτερικών, έρχεται να επιβεβαιώσει κατά κάποιον τρόπο, τις μεγάλες προσπάθειες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Κ. Καραμανλή, για «Σύνοδο Κορυφής», μεταξύ των ΗΠΑ της Ρωσίας και της ΕΕ, υπό την Ελληνική Προεδρεία του ΟΑΣΕ στην Αθήνα.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, για την πραγματοποίηση της προτεινόμενης Συνόδου, με αντικείμενο την καταγραφή και τον εντοπισμό των σοβαρών προβλημάτων μεταξύ «Ανατολής και Δύσης».

Είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοιου είδους πρόθεση, για μια υψηλού επιπέδου σύνοδο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Χουσείν Ομπάμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεβ μαζί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και άλλους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, θα εξετάσουν τις διαφορές και θα καταθέσουν προτάσεις, για την επίλυση των προβλημάτων, εφόσον τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, σε πιθανή συνάντηση του Πρωθυπουργού μας Κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Χ. Ομπάμα στις 23. 03. 2009, όπου αναμένεται εκτός απρόοπτου να υπάρξει μεταξύ τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Πληροφορίες φέρουν, τον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό να έχει ήδη αποσπάσει, τις θετικές εισηγήσεις στις προτάσεις του, από την Ρωσία και την Γαλλία.

Εάν και εφόσον υλοποιηθεί η πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και πραγματοποιηθεί η Σύνοδος υπό την Ελληνική Προεδρεία του ΟΑΣΕ, η χώρα μας θα τύχει παγκοσμίου προβολής, κάτι που μετά την παρατεταμένη κρίση των επεισοδίων και τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες, η εικόνα της έχει πληγεί αρκετά.

Πηγή:http://strategy-geopolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης