Μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την πρόσδεση στο ρωσικό «άρμα», αλλά κινείται με βάση τον ρεαλισμό
Τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στα εθνικά συμφέροντα, στην πρωτοκαθεδρία της Μόσχας στον τομέα της ενέργειας και στην επαναπροσέγγιση με την Ουάσιγκτον αναζητεί η κυβέρνηση. Η επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην Ελλάδα υπήρξε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή να διαβεβαιώσει ότι η επιλογή διαφορετικών πηγών ενέργειας αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Με τον τρόπο αυτό έστειλε και έμμεσο μήνυμα προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την πρόσδεση στο ρωσικό ενεργειακό άρμα, αλλά κινείται με γνώμονα τον ρεαλισμό. Την ίδια στιγμή όμως επανέλαβε με σαφήνεια ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα «βρίσκονται σε άριστο επίπεδο» και η υλοποίηση των έργων των αγωγών ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολη και South Stream προχωρά κανονικά.
Μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ η Αθήνα έθεσε στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, οι οποίες λόγω της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία και της διαμάχης για το όνομα των Σκοπίων πέρασαν δύσκολες ώρες το 2008. Η πρώτη ουσιαστική απόπειρα να ριχθούν γέφυρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα γίνει την επομένη εβδομάδα. Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον στις 25 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο πενθή μερης επίσκεψης (22/2- 27/2) σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Παραλλήλως, λεπτομέρειες φαίνεται ότι απομένουν για να «κλείσει» η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ενώ έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με σημαίνοντα στελέχη του Κογκρέσου.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την προμήθεια ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν, επιπλέον των 750 εκατ. κυβικών μέτρων που προμηθεύεται σήμερα ως το 2012- 2013 όταν θα καταστεί πλήρως επιχειρησιακός ο αγωγός Τουρκίας- Ελλάδος- Ιταλίας (ΤGΙ). Η συνεργασία με το Μπακού θα ηχήσει «μελωδικά» στα αφτιά των ιθυνόντων στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι θεωρούν το Αζερμπαϊτζάν βασικό κρίκο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Συγχρόνως, η Αθήνα τηρεί ευμενή στάση στο θέμα του αγωγού Νabucco, ο οποίος εφόσον κατασκευαστεί θα μεταφέρει αέριο από την Κεντρική Ασία στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει ανοιχτά την προτίμησή της για τον αγωγό αυτό. Η πρόσφατη ρωσοουκρανική κρίση για το φυσικό αέριο έδειξε στους Ευρωπαίους ότι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη και ουσιαστικά διευκολύνει την Αθήνα να ισορροπήσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου