Το ύπουλο παιχνίδι της Βουλγαρίας...
Δείχνουν τις πραγματικές τους ορέξεις;
Δημιουργείται το μουσουλμανικό τόξο;
Ήταν πολλοί αυτοί οι φίλοι που συζητούσαν στις παρέες το θέμα της Βουλγαρίας απέναντι στην Ελλάδα και την διαφορά της χώρας μας με τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας του κρατιδίου αυτού. Κάποιοι τολμούσαν δειλά να αρθρώνουν τις μύχιες σκέψεις τους λέγοντας «οι Βούλγαροι πάντα έβλεπαν προς το νότο και δεν θα σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται τα σύνορα της Βουλγαρίας στο Αιγαίο Πέλαγος».
Η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Μπράνο Τσερβένκοφσκι στη Βουλγαρία, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο που μας πέρασε (Τρίτη και Τετάρτη), ανέσυρε αυτές τις φιλοδοξίες των Βούλγαρων, με τον πλέον παράδοξο τρόπο κι ενώ είναι γνωστές οι «διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το εδαφικό των Σκοπίων.
Τα ΜΜΕ της Βουλγαρίας, για πρώτη φορά αποτόλμησαν να αλλάξουν τακτική ως προς την ονομασία των Σκοπίων! Σε όλες τους τις αναφορές στον Σκοπιανό Πρόεδρο χρησιμοποίησαν σταθερά και προκλητικά την λέξη Μακεδονία, δίνοντας το νέο στίγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και στις από τούδε και στο εξής σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η «εχθρική» στάση και ο μη προσεταιρισμός στις θέσεις της χώρας μας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετέχει και η Βουλγαρία, με συνεχείς αναφορές στην «Μακεδονία», είναι κάτι που δεν ξάφνιασε τους φίλους που το συζητούσαν, αλλά σίγουρα ξάφνιασε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργώντας ένα ακόμη «μέτωπο» λόγω απραξίας της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Ίσως οι Βούλγαροι να μην αντιλαμβάνονται, αρχικά, πως η διατάραξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μόνο προβλήματα μπορεί να σημαίνει για την οικονομία της γείτονος χώρας που στηρίζεται, σχεδόν αποκλειστικά σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά κεφάλαια, όμως σίγουρα όλοι εμείς αντιλαμβανόμαστε πως οι «δυναμικές» που αναπτύσσονται πλέον στην περιοχή είναι πολύ επικίνδυνες.
Επιθυμούν άραγε οι Βούλγαροι μία ευθεία αντιπαράθεση «για τα μάτια του Γκρούεφσκι»;
Στο όλο θέμα βέβαια, επισήμως, δεν δείχνει να αναμιγνύεται η Βουλγαρική κυβέρνηση, η οποία όμως δια στόματος του Βούλγαρου προέδρου ανακοίνωσε την συνεργασία με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι για την δημιουργία συμβουλευτικών μηχανισμών στήριξης των Σκοπίων σε διπλωματικό επίπεδο, σε προπαγανδιστικό επίπεδο και με την βοήθεια διαφόρων λόμπι, προκειμένου να στηριχθεί ικανοποιητικά τα κριτήρια και να ολοκληρωθεί η υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε από την Βουλγαρική πλευρά, ήταν στην συνεργασία Βουλγαρίας – Σκοπίων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας που θα συνδέει τις δύο χώρες με την Αλβανία και που θα καταλήγει στην Αδριατική Θάλασσα, προκειμένου να παρακαμφθεί η Ελληνική Εγνατία Οδός!!!
Είναι όντως παράξενη η «στενή συνεργασία» που άρχισε να αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ορκισμένους εχθρούς (οι σχέσεις των δύο κρατών απέχουν πολύ από το να χαρακτηρισθούν έστω και καλές, λόγω εθνοτικών, γεωγραφικών, πολιτιστικών και πολιτισμικών κλοπών που έχουν διαπράξει τα Σκόπια εις βάρος της Βουλγαρίας, με αποκορύφωμα την κλοπή ακόμη και του Σαμουήλ!). Η προκλητικότητα των Βούλγαρων δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «βλακεία της στιγμής», αλλά ούτε και ως «πολιτική αφέλεια», λόγω των γνωστών τους (από τον προηγούμενο αιώνα) βλέψεων εις βάρος των Ελληνικών γεωγραφικών περιοχών της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, των οποίων μάλιστα έγιναν κάτοχοι για μικρές χρονικές περιόδους, όπου και προσπάθησαν να εκβουλγαρίσουν τους ντόπιους Ελληνικούς πληθυσμούς (κυρίως δια της βίας) για να δημιουργήσουν ένα πληθυσμιακό έρεισμα και να στηρίξουν τις ανιστόρητες απαιτήσεις τους. Είναι γνωστή η περίοδος της Βουλγαροκρατίας κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία οι γνωστοί «κομιτατζήδες» (σκληροί Βούλγαροι στρατιωτικοί) εξαφάνιζαν χωριά ολόκληρα με εκτελέσεις ή καταδικάζοντάς τα σε αργό θάνατο από την πείνα. Η πόλη της Καβάλας, στην Βόρειο Ελλάδα, γνώρισε αυτή την λυσσαλέα «στοργή» της Βουλγαρίας, κατά την οποία οι κάτοικοι έφτασαν στην λιμοκτονία και πολλοί πέθαναν από την ασιτία!!!
Ίσως, κάποια στιγμή, καλό θα ήταν η κυρία Μπακογιάννη να θυμηθεί πως δεν υπάρχει μόνο ο ΟΑΣΕ, αλλά υπάρχουν και άλλες μέριμνες τις οποίες έχει αποδεχθεί από την στιγμή που αποδέχθηκε την θέση της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Ίσως θα έπρεπε να της θυμίσει κάποιος εκεί στην κυβέρνηση, πως η εθνική πολιτική διαφέρει τελείως από την προσωπική πολιτική ανάδειξης και την πολιτική δημιουργίας σχέσεων και πολιτικών φίλων…
Η Βουλγαρία αλλάζει πρόσωπο, ίσως πιεζόμενη από τους γνωστούς-αγνώστους φίλους μας, ίσως και από τις πιέσεις του μουσουλμανικού στοιχείου που έχει συσωρρευθεί στα νότια της χώρας και στα σύνορα με την Ελλάδα, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία έχει να αντιμετωπίσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία όμως έχει αρχίσει στο εσωτερικό της εδώ και πολύ καιρό.
Από την στιγμή που δύο εχθροί γίνονται φίλοι ενάντια σε κάποιον τρίτο, τότε οι λύσεις που έχει ο τρίτος (στην περίπτωσή μας η Ελλάδα) είναι πολύ λίγες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τα φαρδιά χαμόγελα της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών, της κυρίας Μπακογιάννη. Δεδομένης της (κατά τα φαινόμενα αλλά και πραττόμενα) αλλαγής συσχετισμών που γίνεται στα βόρεια σύνορά μας, και δεδομένης της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, εύκολα και εύλογα αναρωτιέται κανείς: ποιό είναι το επόμενο βήμα, το οποίο θα επιβεβαιώσει τη γέννηση του μουσουλμανικού τόξου των Βαλκανίων; Μα φυσικά ο προσεταιρισμός της Αλβανίας σε αυτή την «τρόικα» των πεινασμένων και αφελών γειτόνων των Ελλήνων…
Γεγονός είναι πάντως πως η προκλητικότητα των Βούλγαρων τις τελευταίες αυτές δύο ημέρες, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και φυσικά δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη εκ μέρους της Ελλάδας. Η κυρία Μπακογιάννη άραγε σκοπεύει να κάνει τίποτε γι αυτό ή θα αρκεστεί στα γνωστά περί "γραφικοτήτων" ή "η θέση της Βουλγαρικής κυβέρνησης δεν μπορεί να καθρεφτίζεται από τις εκάστοτε δημοσιεύσεις των ΜΜΕ";
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» Α.Κάλβος
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009
Παράξενη στροφή της Βουλγαρίας υπέρ των Σκοπίων - Δημιουργείται συμμαχία κατά της Ελλάδας;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου