Με «όχημα» την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη με το «διπλό καπέλο» της υπουργού Εξωτερικών και της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου (την Τετάρτη) θα συναντηθεί με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεκ και τον υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Ουίλιαμ Μπερνς, αλλά και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς (σήμερα).
Καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματά της, μέσα σ' έναν κυκεώνα προβλημάτων, με αιχμή του δόρατος την αμερικανική οικονομία και τη διάσωσή της, είναι προφανές ότι η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει προλάβει να «φρεσκάρει» ούτε τους φακέλους της για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο την ήδη διαμορφωμένη εικόνα που έχει για την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά ούτε και η υπουργός Εξωτερικών έχει να προσθέσει πολλά στον αντίστοιχο ελληνικό φάκελο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εκτός από δύο συγκυριακά θέματα, που φυσικά δεν πρόκειται να θιγούν στις συναντήσεις αυτές, αφού για την ελληνική κυβέρνηση «επισήμως» δεν υπάρχουν:
**Επιδεινούμενη εικόνα της κυβέρνησης Καραμανλή, με ανοιχτό το ερώτημα των πρόωρων εκλογών με άγνωστο το αποτέλεσμά τους.
**Συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα της συμμάχου Τουρκίας στο Αιγαίο, με τελευταίο γεγονός στη σειρά τη μεγάλη τουρκική άσκηση στο Αιγαίο τον Μάρτιο, με πρόσκληση συμμετοχής και προς τις ΗΠΑ.
Ετσι εκ των πραγμάτων η κ. Μπακογιάννη θα έχει την ευκαιρία και το προνόμιο των «προσωπικών επαφών» με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα.
Επισήμως η ελληνική πλευρά θα θέσει «τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος», δηλαδή το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το θέμα με την ΠΓΔΜ, τα οποία προσφάτως έχουν ενδυθεί τη φρασεολογία των «ελληνικών ευαισθησιών», τις οποίες θα πρέπει «να προσέξει» η κυβέρνηση Ομπάμα. Η κ. Μπακογιάννη θα ήθελε, για λόγους προσωπικού γοήτρου, να τελειώνει το γρηγορότερο δυνατόν η υπόθεση της «ελεύθερης βίζας» για την Ελλάδα, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν με την κ. Ράις παρά την «πίεση» που είχε ασκήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Για την αμερικανική πλευρά ενδιαφέρον θα έχει η προσέγγιση της Αθήνας στην πιεστική ανάγκη των ΗΠΑ για αύξηση των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν (χωρίς συμμαχική ανταπόκριση μέχρι τώρα), αλλά και στην αντιμετώπιση των πρόσφατων «τρομοκρατικών» φαινομένων στην Ελλάδα. (Ας μη λησμονηθεί ότι το πλέον πρόσφατο αμερικανικό «χαρτί» για την Ελλάδα ήταν η έκθεση-οδηγία της αμερικανικής πρεσβείας μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου στην Αθήνα.)
«Ευρωατλαντική» η προσέγγιση
Η κ. Μπακογιάννη επιχείρησε χθες στην Ουάσιγκτον την πρώτη δημόσια επικοινωνία της με την κυβέρνηση Ομπάμα, μιλώντας στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.
Με δεδομένο ότι η Αθήνα πήρε την προεδρία στον ΟΑΣΕ, με την ενεργό υποστήριξη της Ουάσιγκτον, η κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε πλήρως «ευρωατλαντική» υποστηρίζοντας πρωτίστως την ενδυνάμωση της σχέσης Ε.Ε. -ΗΠΑ (π.χ. η ευρωπαϊκή «ήπια δύναμη» είναι συμπληρωματική με την αμερικανική στρατιωτική ισχύ). Ως εκ τούτου η κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε υπέρμαχος της επανεκκίνησης των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και Ρωσίας-ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας όμως χωρίς κανέναν ενδοιασμό τη θέση της τσέχικης προεδρίας στην Ε.Ε. για μεγαλύτερη προσέγγιση της Ευρώπης με τη Γεωργία και την Ουκρανία - θέμα που αποτελεί κόκκινο πανί για τη Μόσχα.
Στον ίδιο «αφ' υψηλού» τόνο, σε αμερικανικό έδαφος, η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση με το ρωσικό αέριο από την Ουκρανία για να τονίσει το πόσο «ευάλωτες παραμένουν οι ενεργειακές προμήθειες» (σ.σ. από τη Ρωσία φυσικά), αλλά και στην «πρόσφατη κρίση« στη Γεωργία, που δεν επιτρέπει τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε φυσικά στην ομιλία της στο πρόβλημα με την ΠΓΔΜ, παρατηρώντας ότι οι προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο θα είναι μια ακόμα «δοκιμασία-κλειδί», εμμένοντας στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ για μια λύση «επικερδή για όλους», χωρίς όμως να επαναλάβει στο αμερικανικό ακροατήριό της την ελληνική θέση για μια ονομασία έναντι όλων.
Η υπουργός Εξωτερικών έκανε ακόμα την καθιερωμένη αναφορά στο Κυπριακό και τις συνομιλίες για την επίλυσή του. Αναφέρθηκε επίσης και στην Τουρκία μόνον για να υποστηρίξει πλήρως την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας με την προϋπόθεση της ικανοποίησης των ευρωπαϊκών κανόνων και αρχών.Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου