Η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης και ραδιοερασιτέχνες από την Μακεδονία και την Θράκη διοργανώνει την πρώτη επαφή Ελληνικού σχολείου με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009
Η οργάνωση ARISS (Amateur Radio in International Space Station) είναι μια εθελοντική οργάνωση που απαρτίζεται από μέλη εθνικών ραδιοερασιτεχνικών ενώσεων (όπως η ARRL της Αμερικής, η RSGB της Αγγλίας, η DARC της Γερμανίας, η RAAG της Ελλάδας κλπ). Οι ραδιοερασιτέχνες αυτοί εργάζονται σε εθελοντική βάση και σκοπό έχουν την μελέτη, οργάνωση και εγκατάσταση ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού στον ISS. Η οργάνωση ARISS-Europe είναι το Ευρωπαϊκό κομμάτι του ARISS.
Ο ραδιοερασιτεχνικός σταθμός που βρίσκεται επάνω στον ISS (International Space Station) αποτελείται από αρκετά μηχανήματα. Ο αρχικός πομποδέκτης ήταν ένας φορητός πομποδέκτης (walkie talkie) που βρισκόταν στα αποθηκευτικά σημεία του ISS που είχαν το όνομα Zarya. ο σταθμός στην δεύτερη φάση βρίσκεται στο επιχειρησιακό τμήμα του ISS με το όνομα Zvesda και είναι πομποδέκτης ικανός να εκπέμπει σε πολλές περιοχές και με πολλούς τρόπους επικοινωνίας (φωνή, κώδικας Morse, εκπομπή εικόνας κ.λ.π.). Η μόνιμη παρουσία ραδιοερασιτεχνών στον διαστημικό σταθμό μαζί με τον εξοπλισμό είναι μια σημαντική παρουσία και μια προσφορά προς την ραδιοερασιτεχνική κοινότητα σε όλο τον κόσμο.
Αρκετοί τρόποι επικοινωνίας είναι αυτοματοποιημένοι και χρησιμοποιούνται από ραδιοερασιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση από τους αστροναύτες. Ο ίδιος εξοπλισμός χρησιμοποιείται από τους ραδιοερασιτέχνες αστροναύτες για ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν εξουσιοδοτήσει την οργάνωση ARISS να οργανώνει επαφές του ISS με σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επαφές αυτές αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή του ραδιοερασιτεχνισμού σε νέους ανθρώπους σε σχολεία σε κάθε μήκος και πλάτος της γης. Μόλις προγραμματιστεί μια επαφή, εθελοντές ραδιοερασιτέχνες οργανώνουν και τοποθετούν ένα ραδιοερασιτεχνικό σταθμό εδάφους στο επιλεγμένο σχολείο. Η οργάνωση ARISS έχει την απόλυτη δικαιοδοσία της επιλογής της ραδιοερασιτεχνικής ομάδας με κριτήρια την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της.
Στην διάρκεια των 10 λεπτών της επαφής οι αστροναύτες απαντούν σε ερωτήσεις που έχουν προετοιμάσει οι μαθητές και συνήθως έχουν σχέση με την ζωή και τις ασχολίες των αστροναυτών στο διαστημικό σταθμό χωρίς να περιορίζονται όμως μόνο σε αυτό.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ανήκει στην κατηγορία των δορυφόρων L.E.O. (Low Earth Orbit) και ανάλογα με την ημέρα περνάει από την Ελλάδα αυτήν την εποχή 6 ή 7 φορές. Από την στιγμή που ανατέλλει στον ορίζοντα μέχρι την στιγμή που θα χαθεί περνάνε περίπου 10 λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 10 λεπτά μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους αστροναύτες. Επειδή η διάρκεια είναι σχετικά μικρή, χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός, έτσι ώστε οι μαθητές να πάρουν απαντήσεις σε όσες περισσότερες ερωτήσεις γίνεται. Οι περίπου 20ερωτήσεις προετοιμάζονται από πριν και η ΝΑΣΑ αναλαμβάνει να τις στείλει στους αστροναύτες με ειδική γραμμογράφηση (radiogram).
Ο ραδιοερασιτεχνικός εξοπλισμός «στήνεται» στο σχολείο τουλάχιστον μια ημέρα πριν. Αποτελείται από ένα πομποδέκτη στον οποίο έχουν προγραμματιστεί οι συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία και που στην ουσία είναι το “media” μέσα από το οποίο θα γίνει η επαφή. Μια κατευθυνόμενη κεραία (Yagi) με ειδικό σύστημα περιστροφής (azimuth-elevation rotator) όχι μόνο στις 360 μοίρες του ορίζοντα αλλά και κατά ανύψωση 0 – 90 μοίρες. Και αυτό γιατί ανάλογα με την τροχιά ο Διαστημικός σταθμός ακολουθεί ένα τόξο που διαφέρει και σε διεύθυνση και σε ύψος από το έδαφος. Την όλη εγκατάσταση συμπληρώνουν καλώδια, μικρόφωνα, μεγάφωνα, ακουστικά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικό λογισμικό που παρακολουθεί τον δορυφόρο και ταυτόχρονα αυτόματα κατευθύνει την κεραία σε διεύθυνση και ανύψωση αλλά ελέγχει την συχνότητα και την μετατόπιση της σύμφωνα με το φαινόμενο “Doppler” του πομποδέκτη. Ας σημειωθεί ότι οι συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν ανήκουν στην «ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία» και κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα χρήσης εκεί (Υπηρεσίες, Στρατός, Δήμοι κ.λ.π.)
Όπως καταλαβαίνει κανείς, απαιτείται εξαιρετικός συντονισμός ώστε το παζλ αυτό να σχηματιστεί με ακρίβεια στον απαιτούμενο χρόνο των 10 λεπτών.
Τα παιδιά έχουν προετοιμαστεί για το γεγονός και ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης έχει κάνει ήδη 2 ενημερωτικές παρουσιάσεις για τους δορυφόρους και τις τροχιές τους. Η τελευταία πρόβα της διαδικασίας θα γίνει μια ώρα περίπου πριν την επαφή. Από την μεριά των Αστροναυτών την επικοινωνία θα κάνει η:
Sandra Magnus (Ραδιοερασιτεχνικό χαρακτηριστικό KE5FYE)
Συνεργαζόμενοι Φορείς για το εγχείρημα :
Πρόγραμμα ARISS (Amateur Radio on International Space Station)
NASA, American Radio Relay League (ARRL) http://www.arrl.org,
Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT) http://www.amsat.org
Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.) http://www.raag.org
Πρόεδρος : Δαρκαδάκης Μάνος, μέλος : Παναγιώτου Βίκη
Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου, Διευθυντής κ. Μπόγλου Δημήτριος
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κ. Τσιροπούλου Σοφία
2ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης, Διευθύντρια : κ. Μιαούλη Αναστασία, ΠΕ 06
Υπεύθυνος Καθηγητής : Θεοδοσίου Γεώργιος, Μαθηματικός
1ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης, Διευθύντρια : κ. Καϊταρτζή Λαμπρινή ΠΕ11
Υπεύθυνοι Καθηγητές : κ. Μάρτη Δέσποινα, Μαθηματικός, κ. Παλάσκας Μιχάλης, Φυσικός, κ. Ζαχαράκης Βασίλειος, Μαθηματικός (απόσπαση)
2ο Λύκειο Ορεστιάδος Διευθύντρια : κ. Παναγιωτοπούλου Αναστασία
Υπεύθυνοι καθηγητές : κ. Πιστίνης Δημήτριος, Μαθηματικός, κ. Γκεντσίδης Αναστάσιος ΠΕ Πληροφορικής
Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (Σ.Ε.Α.Θ.), http://www.astrothraki.gr
Πρόεδρος : Πρασόπουλος Δημήτρης, Μέλη ΔΣ : Αντωνίου Παναγιώτης, Αμανατίδης Ανδρέας
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Διευθυντής κ. Παπαγεωργίου Χρήστος.
Πηγή:http://www.raag.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου