Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κοινό ενεργειακό δόγμα Αθήνας και Λευκωσίας

  Της Μικαέλλας Λοίζου

Σε συνεχή συντονισμό γι' αυτό το θέμα βρίσκονται η Αθήνα και η Λευκωσία, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Για «περισσότερα έργα παρά λόγια» μίλησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στο ζήτημα.
Σημαντικές αποφάσεις για θέματα ενέργειας λήφθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς εκφράστηκε, ουσιαστικά, η πρόθεση για δημιουργία κοινού ενεργειακού δόγματος Λευκωσίας-Αθήνας, ώστε οι δύο Κυβερνήσεις να συμπλέουν στα ζητήματα ενέργειας. Όπως η «Σ» ενημερώνεται, η κοινή δράση Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας θα αφορά τόσο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ τους, όσο και σε σχέση με τους όποιους αγωγούς θα κατασκευαστούν μελλοντικά για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν και οι όποιες αποφάσεις για την ΑΟΖ, οι οποίες αναμένεται ότι θα διασυνδεθούν άμεσα με την υφαλοκρηπίδα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Γιώργος Παπανδρέου κατάρτησαν, επίσης, κοινή στρατηγική στη διαχείριση των ζητημάτων ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας αποφάσεις για το πώς θα διαχειρίζονται απ’ εδώ και πέρα το ενεργειακό σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η κοινή τους δράση να καταστεί εμφανής και κατά την τρέχουσα συνεδρία του Συμβουλίου, αφού προτίθενται κάποια στιγμή να προβούν σε βολιδοσκοπήσεις προς τον γαλλογερμανικό άξονα, για το πώς θα έβλεπε το ενδεχόμενο η ενεργειακή παροχή της Ευρώπης να κινείται, πλέον, στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ.
Στις δηλώσεις τους, πάντως, οι δύο άντρες ήταν φειδωλοί. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα και στο ενεργειακό και σε θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», τονίζοντας ότι Λευκωσία και Αθήνα είναι σε συνεχή συντονισμό, με υποδειγματική συνεργασία. «Εξετάζουμε τις εξελίξεις από κοινού, λαμβάνουμε αποφάσεις, πρωτοβουλίες και κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις», ανέφερε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από πλευράς του, δήλωσε ότι εναπόκειται στο κάθε κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του, που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα απαιτούνται χαμηλοί τόνοι και «περισσότερα έργα παρά λόγια». Επιβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν συντονισμένα στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι υπάρχει συναντίληψη και λεπτομερής μελέτη, καθώς «κάθε κίνηση έχει την πολιτική της σημασία και τις επιπτώσεις της».
Ενημέρωση για το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η στήριξη της Ελλάδας στο Κυπριακό είναι έμπρακτη. Ενημέρωσε, όπως είπε, τον κ. Παπανδρέου για τη συνάντηση της Γενεύης, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά ανέπτυξε θέσεις που πείθουν για την καλή της θέληση να προχωρήσουμε κατά τρόπο πρακτικό και αποτελεσματικό στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης το συντομότερο δυνατό. «Έχουμε την πεποίθηση ότι το βάρος της απόρριψης της βούλησης για καλή λύση βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε, επίσης, ότι ο Μπαν Κι Μουν προσπαθεί να βοηθήσει τις δύο πλευρές να καθορίσουν αρχικά τα βασικά ζητήματα στα οποία υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις και στον ενδιάμεσο χρόνο, μεταξύ των συναντήσεων, να προσπαθήσουν να φτάσουν σε λύση. Από το Νοέμβριο, επανέλαβε, έχουν βρεθεί συγκλίσεις στην Οικονομία και λιγότερες στην Ε.Ε., ενώ πολύ λίγες ήταν αυτές στη Διακυβέρνηση. Απέδωσε τις εξελίξεις αυτές στην τουρκική στάση, η οποία, όπως υποστήριξε, βρίσκεται εκτός των διατάξεων των ψηφισμάτων και των συμφωνηθέντων. Κατηγόρησε, ακόμη, την άλλη πλευρά, ότι «αρνείται να συζητήσει σε διασύνδεση το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών, που εμείς θέλουμε να διευρυνθούν περισσότερο, το θέμα της έλευσης τόσων χιλιάδων εποίκων στην Κύπρο και το θέμα των περιουσιών». Πρόσθεσε, δε, ότι ο Γ.Γ. φάνηκε να «συμπαθεί αν όχι να υποστηρίζει» τη διασύνδεση αυτή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε εκ νέου την τουρκική πλευρά ότι κωλυσιεργεί, με στόχο να οδηγήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο και να ζητήσει πειστικά από τον Γ.Γ. τη σύγκληση τετραμερούς. «Αυτές οι μεθοδεύσεις είναι εκ του πονηρού και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», τόνισε, σημειώνοντας ότι εφόσον δώσει η Τουρκία το χέρι της, η πλευρά μας έχει κάθε καλή θέληση για εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ν' ανταποκριθούν

Από πλευράς του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρέπει «η τ/κ πλευρά να ανταποκριθεί, επιτέλους, στις προτάσεις του Προέδρου για έναν αμοιβαίο συμβιβασμό, στο πλαίσιο της κυπριακής διαπραγμάτευσης, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες». Εξέφρασε την προσδοκία για λύση από την οποία θα προκύψει ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, στη βάση των αξιών της Ε.Ε., με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Το Κυπριακό, είπε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και τόνισε ότι χωρίς την επίλυσή του, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης