Με τον Σάββα Ιακωβίδη
αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Οκτώ στους δέκα Κύπριοι θεωρούν το Ισραήλ φιλική προς την Κύπρο, χώρα, και αξιόπιστο στις συνεργασίες του. Το 85% πιστεύει ότι μια οικονομική συνεργασία με το Ισραήλ θα συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού. Οι Κύπριοι δεν παραγνωρίζουν ότι η κατοχική Τουρκία ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα, ενώ δεν αποκλείουν αραβικές χώρες να δυσαρεστηθούν από τη συνεργασία μας με το Ισραήλ.
Όμως, αυτό δεν φαίνεται να συμβεί ή μπορεί να εξουδετερωθεί αν η Λευκωσία πολιτευθεί με φρόνηση, με επιδεξιότητα, με σοβαρότητα και αξιοπιστία. Εδώ και χρόνια διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα αραβικά κράτη και με το Ισραήλ. Μετά την ένταξή μας στην Ε.Ε., Άραβες και Ισραηλινοί θεωρούν ότι έχουν πρόσβαση στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου, που είναι και προς τις δύο πλευρές φιλική χώρα. Οι δραματικές ή και κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται ή θα συντελεσθούν στο μέλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να αναδιατάξουν φιλίες, συμμαχίες, συνεργασίες ή να δημιουργήσουν νέους αντιπάλους. Ένας άγνωστος «Χ» είναι η πιθανή αναρρίχηση στην εξουσία σε αραβικές χώρες, όπως η Τυνησία, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Υεμένη, ισλαμιστών και ποια θα είναι η πολιτική τους έναντι των Αμερικανών, των Ευρωπαίων και των Ισραηλινών.
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο έχουν θορυβήσει τα μέγιστα τις δυτικές καγκελαρίες και ειδικά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, επειδή, πρώτον, η μεγάλη αυτή χώρα είναι ηγέτιδα του αραβικού κόσμου και όσα συντελούνται σε αυτήν έχουν ευρύτερες επιπτώσεις. Δεύτερον, επειδή οι ΗΠΑ επένδυσαν σε αυτήν τη μεσανατολική στρατηγική τους και το Ισραήλ την ασφάλειά του στα νότια σύνορά του. Είναι δεδομένο ότι μια νέα τάξη πραγμάτων αναδύεται αργά αλλά σταθερά στον αραβικό κόσμο. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει προς ποια κατεύθυνση τα πράγματα θα οδηγηθούν. Εξάλλου, η χειροτέρευση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις ευνοεί την Κύπρο και την Ελλάδα επειδή, συν τοις άλλοις, ενισχύει τις σχέσεις τους ενεργειακά, γεωπολιτικά, αμυντικά, κτλ. Οι Ισραηλινοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι προσβλέπουν σε στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο επειδή τις θεωρούν ως τις πιο σταθερές και δημοκρατικές χώρες σε μια περιοχή αυταρχικών καθεστώτων.
Μιλώντας στο συνάδελφο, Μάριο Δημητρίου, ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, είπε: «Το Ισραήλ έχει πολλή αυτοπεποίθηση, ξέρουμε πού στεκόμαστε, έχουμε τα δικά μας αποθέματα φυσικού πλούτου». Άλλος ανώτερος αξιωματούχος πρόσθεσε: «Η Κύπρος είναι σημαντική για μας, την κάνει ακόμα πιο σημαντική ο ρόλος της ως μέλος της ΕΕ». Για να προσθέσουν και οι δύο ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μπίζνες με την Κύπρο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποιεί, στις 14 Μαρτίου, μια κρίσιμης σημασίας επίσκεψη στο Ισραήλ. Από αυτήν θα κριθούν πολλά, κυρίως η αξιοπιστία μας ως σοβαρού εταίρου, που ξέρει τι θέλει και τι ζητεί. Ο Πρόεδρος καλείται να συνομιλήσει με τους Ισραηλινούς με ανοικτό πνεύμα και ειλικρίνεια. Θέλουν ξεκάθαρες κουβέντες για μια win-win συναλλαγή ή και συμμαχία. Τώρα είναι η ευκαιρία της Κύπρου, χωρίς να παραγνωρίζει άλλες παραμέτρους, συμφέροντα μεγάλων χωρών και τις σχέσεις της με τον υπό εξέγερση αραβικό κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου