περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.
Ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις στην ύπαρξη του Καστελόριζου, της Ρώ και της Μεγίστης. Αλλωστε, στα τέλη Απριλίου οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κοίτασμα.
Με την πρότασή τους αυτοί, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Πρακτικά δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να βάζουν την … εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης!
Συζήτηση για το θέμα είχαν χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν.
Κυπριακή ΑΟΖ
Η κυπριακή Βουλή κύρωσε ομόφωνα, την Πέμπτη, την συμφωνία με το Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών.
Η συμφωνία, η οποία ήδη έχει κυρωθεί από το ισραηλινό κοινοβούλιο, προβλέπει την αναθεώρηση του τριεθνούς σημείου ανάλογα με τις συμφωνίες, που θα πετύχει το Ισραήλ με το Λίβανο και την Αίγυπτο, οι οποίες δεν επηρεάζουν τις κυπριακές περιοχές.
Περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για τη διαδικασία επίλυσης διαφορών, που μπορεί να καταλήξει μέχρι και την επιδιαιτησία.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είχε σειρά επαφών την Πέμπτη στο Ισραήλ, για την προετοιμασία της επίσκεψης του Δημήτρη Χριστόφια στα μέσα Μαρτίου.
Σε ανακοίνωσή του, το κυπριακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο κ. Κυπριανού είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και με την αρχηγό της αντιπολίτευσης του Ισραήλ.
Στις συναντήσεις συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, περιφερειακά θέματα και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου