Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση Παπανδρέου-Χριστόφια με φόντο Ενέργεια-ΑΟΖ!

Μία ημέρα πριν την πρώτη στην ιστορία της ΕΕ σύνοδο κορυφής για την ενέργεια Ελλάδα και Κύπρος φαίνεται να συντονίζουν τις κινήσεις τους σε έναν τομέα ο οποίο ίσως και να κρίνει το μέλλον του Ελληνισμού για τα επόμενα 100 χρόνια…

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται σήμερα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου έτσι ώστε η Αθήνα και η Λευκωσία να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο στην επικείμενη σύνοδο κορυφή με θέμα της Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρώπης.

Το σκηνικό για τη συγκεκριμένη συνάντηση μοιάζει σαν έτοιμο από καιρό… η Ελλάδα και η Κύπρος εδώ και μήνες φαίνεται να έχουν «προετοιμάσει»
την κοινή γνώμη για την σπουδαιότητα των ενεργειακών αποθεμάτων που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για το κατά πόσο ο ελληνισμός είναι σε θέση να τα εκμεταλλευτεί κάνοντας χρήση του δικαιώματος στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Η Κύπρος έχει μετεξελιχτεί στο σταυροδρόμι των εξελίξεων με τους ηγέτες των μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων (Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας) να έχουν επισκεφτεί το νησί της Αφροδίτης και να υπογραμμίζουν την σημασία της Κύπρου στις επερχόμενες εξελίξεις. Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο αναδυόμενος «στρατηγικές υφής άξονας» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, φαίνεται να φιλοδοξεί να ελέγξει τις εξελίξεις στην περιοχή. Από την απέναντι πλευρά, η Τουρκία προσπαθεί να μποϋκοτάρει κάθε Ελληνική πρωτοβουλία ενώ η κατάσταση στην Βόρεια Αφρική, και ειδικά στην Αίγυπτο δημιουργούν συνθήκες τρομακτικής αβεβαιότητας στην περιοχή η οποία μπορεί να καταστεί η ενεργειακή μπαταρία της Ευρώπης.

Είναι σαφές πως οι εξελίξεις στην περιοχή «τρέχουν» και η Αθήνα φαίνεται να αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητά τους αλλά από την άλλη φαίνεται να φοβάται να δράσει αποφασιστικά, δηλαδή να ανακηρύξει ΑΟΖ, ακλουθώντας το παράδειγμα της Λευκωσίας.

Η αυριανή συνάντηση του Ελλαδίτη πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο μόνο ως καλό σημάδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού το σημαντικότερο έλλειμμα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός είναι αυτό της μη χάραξης στρατηγικής αναφορικά με θέματα υψίστου εθνικού συμφέροντος.

Ας ελπίσουμε πως η Αθήνα και η Λευκωσία να συντονίσουν τις ενέργειές τους το αποτέλεσμα των οποίων θα πρέπει να είναι η εκμετάλλευση όλων των πλεονεκτημάτων μας έτσι ώστε να λάβουμε στην Ανατολική Μεσόγειο το μερίδιο που μας αναλογεί λαμβάνοντας υπόψη τα απαράγραπτα ιστορικά και γεωπολιτικά μας δικαιώματα καθώς και τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου.

Είναι σαφές βέβαια πως η Άγκυρα «μας περιμένει στην γωνία», στο χέρι μας είναι να δώσουμε την πρέπουσα απάντηση…  

defencepoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης