Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

αμυντικά θέματα

Ακύρωσαν διημερίδα
- μήπως φοβήθηκαν;
 
Ειρωνικά σχόλια άκουσα από γνωστό καθηγητή της πανεπιστημιακής κοινότητας αναφορικά με την άρον άρον ακύρωση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο μιας σπουδαίας διημερίδας, που θα πραγματοποιούνταν στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη. Ήταν σχεδιασμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή 24-25 Φεβρουαρίου 2011, αλλά ακυρώθηκε με εντολή υπουργού λίγες μέρες πριν. Κορυφαίοι έλληνες πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και αναλυτές είχαν προσκληθεί και είχαν αποδεχτεί τη συμμετοχή τους. Μεταξύ αυτών ο Νεοκλής Σαρρής, ο Γιάννης Μάζης, ο Παναγιώτης Ήφαιστος, ο Μάριος Ευρυβιάδης και πολλοί άλλοι. Όταν μου είπε τον τίτλο της διημερίδας… κατάλαβα. «Η τουρκική εξωτερική πολιτική και η ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη» ήταν ο τίτλος, και με τέτοιου επιπέδου και γνωστών αντιλήψεων συμμετέχοντες κάποιοι ίσως να φοβήθηκαν να διαχειρισθούν τις πολλές αλήθειες που θα ακούγονταν στη διημερίδα.

Ανάλγητη συμπεριφορά
  Σάλο έχει προκαλέσει το άρθρο 43 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει περικοπές στα μερίσματα των ορφανικών οικογενειών και στις χήρες των πεσόντων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σημαντικές μειώσεις στο λεγόμενο «βοήθημα πένθους». Είναι σαφές ότι συνιστά πράξη κοινωνικά άδικη και ανάλγητη, αφού πλήττει οικογένειες ηρώων, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.


Γιατί χάθηκαν τα λεφτά;
  Θυμάστε το δημοσίευμα της στήλης στο προπροηγούμενο φύλλο μας για τα χρήματα του ΕΣΠΑ που χάθηκαν από το ΥΠΕΘΑ; Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδυναμία να ασκήσει την πολιτική της εποπτεία και να διασφαλίσει την υλοποίηση στοιχειωδών υποχρεώσεών της απέναντι στην υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ». Ζητά δε να πληροφορηθεί τι γίνεται με το σύνολο των ενταγμένων έργων στο τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης, με δικαιούχο το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ, συνολικού ύψους άνω των 12 εκατ. ευρώ. Η απάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον…

Κρίσεις κι επικρίσεις
  Ο Μάρτιος μας έρχεται, εμπρός βήμα ταχύ, για τις κρίσεις των στελεχών ΕΔ.
  Όπως είχαμε ξαναγράψει, μάλλον δεν προβλέπονται αλλαγές κορυφής, Αρχηγών. Θα γίνουν τον Αύγουστο...
  Το ότι το Στράτευμα εξακολουθεί να είναι πλήρως κομματικοποιημένο είναι γνωστό, όπως επίσης είναι πασίγνωστο ότι ο κομματισμός είναι καταλυτικό στοιχείο διάλυσης της αξιοκρατίας, πειθαρχίας, φρονήματος και μαχητικότητας των στελεχών.
  Εν τούτοις, οι «εμπνευσμένοι και πατριώτες» πολιτικοί μας επιμένουν...
  Το κακό αρχίζει από τη στελέχωση των υπουργικών γραφείων Άμυνας. Επιβάλλεται από το κόμμα η χρησιμοποίηση αποστράτων, μελών καταστροφικών κλαδικών, οι οποίοι, πέραν του ότι δεν αποτελούν ό,τι το καλύτερο, φροντίζουν:
• Για την άμεση απόκτηση 1-3 βαθμών αναδρομικά, δηλαδή για την «αποκατάσταση και δικαίωσή τους», όπως ισχυρίζονται δακρύοντες.
• Να οργανώσουν παραεξουσία μέσα στο ίδιο υπουργικό γραφείο, ώστε να ελέγχουν τα πάντα.
• Να πριονίζουν την παρούσα ηγεσία, περισσότερο από παρόρμηση των απωθημένων τους, επειδή εκείνοι ουδέποτε έφθασαν ως εκεί, και λιγότερο γιατί δεν μετείχαν στην επιλογή των στρατιωτικών που την αποτελούν.
• Να παγιωθεί η άποψη ότι τα μελλοντικά πρόσωπα θα είναι της απόλυτης επιλογής τους, αφού η πολιτική εξουσία θα ακούσει τις σοφές εισηγήσεις τους...
 
Το κλίμα που δημιουργείται είναι, έτσι, εντελώς αρρωστημένο και αποσυνθετικό, ιδιαίτερα σήμερα, που το Στράτευμα, πάσχον από τόσες άλλες «ασθένειες», θα έπρεπε να παραμένει εκτός πάσης πολιτικής και κομματικής ίντριγκας. Ανεπηρέαστο...
  Οι σημερινοί αρχηγοί των Κλάδων, επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι ικανοί ηγέτες. Κάποτε θα αντικατασταθούν... Είναι, όμως, απρεπές να αμφισβητούνται, άμεσα ή έμμεσα, σήμερα από αμφιλεγόμενα πρόσωπα υπουργικών γραφείων ή να στήνονται φράξιες στον χώρο τους από κομματικούς εγκάθετους.
  Οι κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης, ο ένας ακαδημαϊκός και ο έτερος διπλωμάτης, μη όντες προϊόντα κομματικού σωλήνα, θα μπορούσαν, και όφειλαν να το κάνουν, να εξυγιάνουν τον ειδικό και ευρύτερο χώρο της Άμυνας και να του δώσουν το γόητρο και την αίγλη που του λείπει, παρά να τον πλαισιώνουν με σκληροπυρηνικούς αμαρτωλών παλαιοπασόκων. Κρίμα... Έλεος... Γι’ αυτό, στην τελευταία σφυγμομέτρηση της VPRC «κέρδισαν» το 86% της αποδοκιμασίας των στελεχών των ΕΔ.
 
Και για να αποφορτίσω το κλίμα, αναδημοσιεύω χιουμοριστικό σχόλιο συναδέλφου («Π» 20.2): «Εν γνώσει των συνεπειών του Νόμου, δηλώνω ότι, αν ήμουν στρατιωτικός και είχα προϊστάμενο τον Βενιζέλο, θα είχα προ πολλού παραδοθεί στον Ερντογάν...». Μας πήραν χαμπάρι και οι «εκτός των τειχών»...

Αναγκαία και ολίγη αιδώς. Η Νέα Δημοκρατία βγήκε προχθές απειλούσα τον κ. Βενιζέλο ότι θ’ αντιδράσει βίαια αν οι κρίσεις γίνουν με κομματικά κριτήρια. Ξέχασε το όργιο της μεϊμαρακείου εποχής. Αφού και τα δύο κόμματα εξουσίας ανταγωνίζονται στην ευνοιοκρατία και τον κομματισμό...

Ερωτήματα στον
υπουργό Δικαιοσύνης...


Είναι η τρίτη φορά που ερωτάται ο κ. Καστανίδης από τη στήλη:
• Γιατί και από ποιον έχει ταφεί, από τον Μάρτιο 2009, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ο φάκελος της προανάκρισης του δυσώδους και προκλητικού σκανδάλου των Αντισταθμιστικών των TOR-Μ1 (υπενθυμίζω ότι κάποιος περισπούδαστος κύριος πήρε βεβαίωση από τη ΓΔΑΕΕ για την πραγματοποίηση των ΑΩ και εισέπραξε 25 εκατ. δολάρια, ενώ δεν είχε γίνει ούτε μία κουβαρίστρα).
• Ποιοι παρεμβαίνουν;
  Υπενθυμίζω απλώς ότι το 2009 χειριστής του φακέλου ήταν η σημερινή προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, κ. Ράικου.
  Αν ο κ. υπουργός δεν θέλει να μιλήσει, μιλήστε εσείς, κ. Ράικου, που εκπροσωπείτε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
  Ο Εισαγγελέας του ΑΠ, κ. Ι. Τέντες, τι λέει, που στην ομιλία του σε ημερίδα ζήτησε να ποινικοποιηθούν και τα «δωράκια» προς τους πολιτικούς; Εδώ πρόκειται για αρπαχτή 25 εκατ. δολαρίων, κύριε Εισαγγελεύ!
  Και κάτι τελευταίο: Γιατί ο κ. Καστανίδης επιμένει στην ανάκληση έλληνα δικαστικού από τη Χάγη, που είναι στην ομάδα που εξετάζει τα «λαδώματα» των υποβρυχίων; Γιατί; Οφείλει να εξηγήσει...

Συνδικαλισμός στρατιωτικών
  Και μιας που αναφερθήκαμε στον κ. Ι. Τέντε, ορθώς αντιτάχθηκε στην εισήγηση του Αρεοπαγίτη κ. Χαρ. Δημάδη, ο οποίος υπεραμύνθηκε του συνδικαλισμού των εν ενεργεία αξιωματικών, με ασθενή επιχειρήματα.
  Τι του λείπει του ξυπολιάρη, φούντα με μαργαριτάρι... Δεν μας φτάνει η φτώχεια των στελεχών, η πτώση του φρονήματος, η αναξιοκρατία, ο κομματισμός κ.ά., θέλουμε να «ενδυναμώσουμε» τη διάλυση... Εδώ δεν είναι ούτε Βέλγιο ούτε Λιχτενστάιν... Η πειθαρχία θα πάει περίπατο, όση απομένει.
  Τον «αγώνα» διεκδίκησης δικαιωμάτων των στελεχών οφείλουν να τον κάνουν οι ηγεσίες των Κλάδων, όταν πάψουν να είναι όργανα των κομμάτων και των υπουργών, όταν πάψουν να «κολλούν» στους θώκους τους.
  Ένας άλλος Αρεοπαγίτης είχε υποστηρίξει ότι για το δράμα και τη Μικρασιατική Καταστροφή έφταιγε ο... Πλαστήρας και οι έξι υπήρξαν παντελώς αθώοι..Το Παρόν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης