Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Νέες αποκαλύψεις για το Φάκελο της Κύπρου Ποιος κρατά το αρχείο του Διγενή και γιατί δεν το παρέδωσε


ΔΗΣΥ Οι όροι εντολής δεν προνοούν την έκδοση συμπερασματικού πορίσματος
Σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με το έργο της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου αποκάλυψαν προχθές το βράδυ τα Μέλη της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου Αριστοφάνης Γεωργίου (ΑΚΕΛ) και Γιώργος Γεωργίου (ΔΗΣΥ) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης - συζήτησης, που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η φοιτητική παράταξη Προοδευτική με συντονιστή το δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές των δύο Βουλευτών για το αρχειακό υλικό και το ημερολόγιο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή, ο κάτοχος ή οι κάτοχοι του οποίου αρνήθηκαν
να το παραδώσουν στην Επιτροπή, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να εξετάσει, κατά τον Αριστοφάνη Γεωργίου, μόνο κάποια επιλεκτικά αποσπάσματα από το ημερολόγιο, τα οποία παραδόθηκαν, σύμφωνα με το Γιώργο Γεωργίου, υπό τη μορφή ψηφιακών φωτογραφιών.
Κατά τη συζήτηση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο ένας εκ των τριών που κρατούν το ημερολόγιο του Γρίβα «είναι συγγενικό πρόσωπο του ανώτατου στελέχους στην ηγεσία του ΔΗΣΥ», με το Βουλευτή του ΔΗΣΥ να απαντά πως με βάση την πληροφόρηση που έχει «το ημερολόγιο του Διγενή το κρατούσε ο Κοσμάς Μαστροκόλιας ένα μήνα προτού πεθάνει».
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Γιώργος Γεωργίου εξήγησε πως τριάντα πέντε χρόνια μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή εκείνο που επιζητεί ο κυπριακός ελληνισμός είναι να μάθει την αλήθεια για τα αίτια και τα αιτιατά της κυπριακής τραγωδίας. Ανέφερε ότι η θέση του ΔΗΣΥ από την ίδρυση του μέχρι σήμερα ήταν να ανοιχτεί ο φάκελος της προδοσίας της Κύπρου.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ενστάσεις του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά το προσχέδιο πορίσματος της Επιτροπής έχουν να κάνουν με το ότι οι γραπτοί όροι εντολής της Επιτροπής δεν προνοούν την έκδοση συμπερασματικού πορίσματος, το γεγονός ότι αξιολογούνται στο πόρισμα μαρτυρίες, διαδικασία η οποία, κατά το ΔΗΣΥ, εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα δικανικών οργάνων, τη συμπερίληψη στο πόρισμα ατεκμηρίωτων μαρτυριών οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί από άλλη πηγή, μολονότι υπήρχε η δυνατότητα αυτή, το γεγονός ότι δεν παραδόθηκε στην Επιτροπή το αρχειακό υλικό που μελέτησε η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, και τέλος, το γεγονός ότι ενώ υπήρχε η δυνατότητα να κληθούν αρκετοί ακόμη μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και πρωτεργατών του πραξικοπήματος, αυτό δεν έγινε.
Απόψεις μέχρι τις 2 Μαρτίου
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου είπε, επίσης, ότι το κόμμα του μελετά το προσχέδιο πορίσματος και πως μέχρι τις 2 Μαρτίου θα καταθέσει τις απόψεις του αναφορικά με αυτό και εξέφρασε την πεποίθηση και παράλληλα την ελπίδα ότι μέσα από συναίνεση θα υπάρξει κατάληξη σε ένα ομόφωνο ψήφισμα.
Αναφέρθηκε ακόμη στα διάφορα πορίσματα που εξέδωσε η ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων που είχε συστηθεί για να διερευνήσει το Φάκελο της Κύπρου την περίοδο 1986-1988, προσθέτοντας, ωστόσο, πως κανένας από αυτούς που είχαν, με βάση τα διάφορα πορίσματα, ευθύνη για τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, δεν παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, ούτε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.
Η άρνηση της Βουλής των Ελλήνων
Ο βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από την όλη διαδικασία θα καταγραφεί μέρος της πολιτικής ιστορίας της Κύπρου, η οποία, όπως δήλωσε, θα πρέπει να αποτελέσει φάρο ενεργειών για το μέλλον και καθοδηγητή για αποφυγή των λαθών, των παραλείψεων, των εγκληματικών ενεργειών και των προδοσιών που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την Κύπρο.
Ανέφερε στη συνέχεια πως η άρνηση της Βουλής των Ελλήνων και των ελληνικών κυβερνήσεων να παραδώσουν το σχετικό αρχειακό υλικό στην Επιτροπή της κυπριακής Βουλής υποδηλώνει τις ευθύνες πολλών ελληνικών κυβερνήσεων και πολλών Ελλήνων πολιτικών. «Φαίνεται ότι ακόμη στην Ελλάδα δεν ωρίμασαν οι συνθήκες για να μάθει ο ελληνικός λαός και ο κυπριακός λαός και ποιοι έχουν περάσει από τις ηγεσίες τους και ποιος ήταν ο ρόλος εκάστου εξ αυτών», είπε. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως η μη παραχώρηση του αρχειακού υλικού που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν στερεί τη δυνατότητα για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς, όπως διαβεβαίωσε, εκείνα τα οποία χρειαζόταν η Επιτροπή τα έχει εξασφαλίσει. «Τις βασικές μαρτυρίες που είχαν μπροστά τους οι Έλληνες Βουλευτές τις έχουμε εξασφαλίσει και τις έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη κατά την καταγραφή του πορίσματος», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης