Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Με Πρόεδρο τον Χριστόφια, «δεν έχουμε πραγματικά υπόθεση»!

  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ και οι κομματικές παραφυάδες τους ψαλμωδούν την ίδια βλακώδη ανοησία. Αλλ’ επειδή τη λένε εδώ, έχουν τη συμπάθεια και την κατανόησή μας.

Όμως, όταν ο Πρόεδρος μιας κατεχόμενης από την Τουρκία χώρας και ενώπιον ξένου ακροατηρίου, εξισώνει τον Αττίλα με την Ελλάδα και υποστηρίζει ότι και οι δύο Μητέρες-Πατρίδες έκαναν εισβολή στην Κύπρο, αυτό αποδίδει το κατάντημα μιας καταστροφικής, ανερμάτιστης και επικίνδυνης, πια, προεδρικής πολιτικής. Ο Δ. Χριστόφιας προσκλήθηκε να μιλήσει σε μιαν από τις αξιολογότερες αμερικανικές δεξαμενές σκέψης. Όσα λέγονται εκεί από ξένους προσκαλεσμένους καταγράφονται πρώτα από τους Αμερικανούς και, φυσικά, από ξένες πρεσβείες, διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Όταν ένας Πρόεδρος κράτους μιλά στο Brookings Institution, είναι αναμενόμενο ότι ξέρει για τι μιλά και σε ποιους απευθύνεται, όταν διατυπώνει επίσημες θέσεις και πολιτική.

Ο Δ. Χριστόφιας, ακόμα μια φορά, ξεπέρασε τα πολιτικά εσκαμμένα. Παραθέτουμε μόνο μια φράση στα αλαμπουρνέζικα, που είπε ενώπιον μιας εκλεκτής και υψηλού επιπέδου συγκέντρωσης. Εκτός και αν νόμιζε ότι απευθυνόταν στην… ακτίβ Κελλακίου: «The two so-called main lands, in fact, invaded both».

Ώστε και η Ελλάδα εισέβαλε στην Κύπρο!

Σε τι διαφέρει η ολέθρια δήλωση Χριστόφια από την εξίσου εξωφρενική θέση Μακαρίου, όπως αυτή εκφράστηκε στις 19/7/1974, ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ, ότι από την «εισβολή της Ελλάδας κινδυνεύουν και οι Τ/κύπριοι»;
Ο Πρόεδρος όφειλε να πάει στην εκδήλωση άριστα προετοιμασμένος. Θα μιλούσε ενώπιον εκλεκτών Αμερικανών και ξένων ακαδημαϊκών, διπλωματών, πολιτικών, ειδικών και δημοσιογράφων. Κάθε λέξη του έπρεπε να αποδίδει σοβαρότητα και αξιοπιστία. Η ομιλία του έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς πολιτικής και διπλωματικής επισκόπησης, και δι’ αυτής να εκθέτει τους βασικούς άξονες των διεκδικήσεών μας. Όχι αυτοί οι κέραμοι και πλίνθοι…

Τι ενδιαφέρει αν ο πατέρας του Προέδρου ήταν κτίστης και δούλευε με Τ/κ εργάτες; Ενδιαφέρει, όμως, πάρα πολύ τους ξένους, όταν ακούν από τον Πρόεδρο μιας κατεχόμενης χώρας, να τους λέει ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα αποσύρει τον Αττίλα με τη λύση. Και θα ενδιέφερε πιο πολύ εμάς να ακούγαμε τον Πρόεδρο να θέτει έντονα θέμα βρετανικών βάσεων. Αντ’ αυτού, κλότσησε την κατάργησή τους στα… εγγόνια μας! Ο καθείς αντιλαμβάνεται ποια θλιβερή εικόνα απεκόμισαν όσοι παρέστησαν στην επιπόλαια ομιλία του Προέδρου. Έκαναν τη σύγκριση με την αυτοκρατορική εμφάνιση του Ερντογάν στην ίδια δεξαμενή σκέψης. Κι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Ο Δ. Χριστόφιας έχασε μια μοναδική ευκαιρία να κερδίσει, αν μη τι άλλο, την κατανόηση των Αμερικανών και ξένων διπλωματών. Ατύχησε! Και μαζί του ατύχησε η Κύπρος, επειδή στο δεκαήμερο που βρίσκεται στις ΗΠΑ είπε τόσα πολλά ασυνάρτητα, απαράδεκτα και προκλητικά, που έχουν προκαλέσει την οργή, την απογοήτευση και την απελπισία των σκεπτομένων πολιτών.

Κάποιος πρέπει, επιτέλους, να υποδείξει στον Δ. Χριστόφια ότι δεν είναι ακόμα ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ηγείται κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Καλείται να ενεργεί αξιόπιστα και σοβαρά ως Πρόεδρος και όχι ως κομματάρχης ή ως ιδεολογικός καθοδηγητής στην ακτίβ Περβολιών.

Απορούμε: Με ποια μούτρα θα υποδεχθεί αύριο τον Κάρολο Παπούλια; Ως Πρόεδρο της εισβολικής Ελλάδας; Και γιατί αύριο, άγημα της ΕΛΔΥΚ να παρελάσει, αφού η Ελλάδα εισέβαλε και αυτή στο νησί; Θα πούμε ευθέως αυτό που ήδη εκφράζουν η πλειοψηφία των πολιτών:

Με τον Χριστόφια Πρόεδρο «δεν έχουμε υπόθεση», όπως πολύ παραστατικά λέγει συχνά ο ίδιος…
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης