Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Αναμένεται τουρκική κίνηση

  Του Άδωνη Παλληκαρίδη

Θολοί και συγκεχυμένοι εξακολουθούν να είναι οι στόχοι της ελληνικής κυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, με τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις να έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικές εκτιμήσεις και στοχεύσεις. Χτες η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι επισήμαναν την ανάγκη η ενότητα να κτιστεί πάνω σε ορθές εκτιμήσεις όσον αφορά τους τουρκικούς στόχους. Ζήτησαν παράλληλα να ακούγεται και η άποψή τους αντί να εκλαμβάνεται ως στείρα κριτική στην πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ.
Την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και της σφυρηλάτησης ενός ενιαίου μετώπου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Ταυτόχρονα, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η αναδιαμόρφωση της στρατηγικής στο Κυπριακό «καθίσταται μια κατεπείγουσα αναγκαιότητα», καθώς «οι επόμενοι μήνες θα είναι και κρίσιμοι και καθοριστικοί».
Κληθείς, ύστερα από το μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι ασκείται ισοπεδωτική κριτική στον Πρόεδρο Χριστόφια και ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να ναρκοθετήσουν και προσπάθειες για λύση, ο κ. Ομήρου είπε ότι «πρέπει να υπάρχει και ανοχή και αντοχή στην κριτική».
Δεν πρέπει ούτε η διαφορετική άποψη, ούτε ακόμη και η αντίθετη άποψη να ενοχλούν, επισήμανε, γιατί αυτά είναι στοιχεία υγείας της δημοκρατίας. Σε παρατήρηση ότι αν είναι ισοπεδωτική η κριτική, τότε είναι λογικό να ενοχλεί, ο κ. Ομήρου είπε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξουθενώσεις μία κριτική αφορίζοντάς την και δίνοντας χαρακτηρισμούς».
Ανέφερε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί πως επιβάλλεται ενότητα και θα πρέπει να σφυρηλατηθεί ένα ενιαίο μέτωπο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεγάλου εθνικού μας θέματος. Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί και πρέπει να γίνεται μέσα από το διάλογο και μέσα από την κατάθεση διαφόρων απόψεων, γιατί κανείς δεν μπορεί να μονοπωλεί τον πατριωτισμό.
Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη ότι αναμένει αιφνιδιαστική κίνηση τους επόμενους μήνες από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Ομήρου είπε ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι και κρίσιμοι και καθοριστικοί για το μέλλον της Κύπρου».
Ανέφερε ότι το κόμμα του ζήτησε κατ’ επανάληψη αναδιαμόρφωση της στρατηγικής μας, δεδομένης της αποκαλυφθείσας, για μια ακόμη φορά, τουρκικής αδιαλλαξίας, κακοπιστίας, στρεψοδικίας και της προώθησης από τρίτους -ακόμη και από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ- μιας διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα λειτουργήσει ως επιδιαιτησία και η οποία θα τοποθετηθεί σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με στόχο την επιβολή άδικης και ετεροβαρούς λύσης στο Κυπριακό.
Επισήμανε ότι «αυτή η αναγκαία αναδιαμόρφωση της στρατηγικής μας καθίσταται μια κατεπείγουσα αναγκαιότητα περιλαμβανομένων και των πιθανών κινήσεων της Τουρκίας τους επόμενους μήνες».
Όπως εξήγησε, «έχουμε ήδη ενώπιόν μας το δεδομένο ότι υπάρχουν κινήσεις για το απευθείας εμπόριο, κινήσεις οι οποίες προδιαγράφηκαν ήδη από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που παραπέμπει σε πολυμερείς συνομιλίες και σε χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2010».
Ιωάννα Παναγιώτου


Σε δηλώσεις στη Δημοσιογραφική Εστία, η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι «όπως πολύ ορθά διατύπωσε δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση» και πρόσθεσε ότι η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από τη στάση «του εγκάθετου της Τουρκίας, Ντερβίς Έρογλου στις απευθείας διαπραγματεύσεις». Συμπλήρωσε ότι καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας δημόσια διατυπώνει αυτή την «άβολη αλήθεια», από το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα.
Η γενική γραμματέας των Οικολόγων αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ (αλλά και άλλων Υπουργών), που «εκφράζουν έναν άκρατο τουρκισμό, που δυστυχώς κυριαρχεί σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».
Τέτοιου είδους δηλώσεις, είπε, «τείνουν να καταργήσουν τον καταλυτικό ρόλο της ΕΕ στην επιδίωξη λύσης μέσα από την πορεία εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας.
Ανέφερε ότι κάποιες ευρωπαϊκές ηγεσίες φαίνεται να συμφωνούν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος προκλητικά ζητά από την ΕΕ να ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να επιτραπεί χωρίς προϋποθέσεις το άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Προφανώς, συμπλήρωσε, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν έχουν καν ασχοληθεί με το τρίπτυχο των προτάσεων Χριστόφια ή το έχουν απορρίψει.
Αυτό, είπε, προσφέρει στην Τουρκία προοπτικές για απρόσκοπτη συνέχιση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαϊκό χέρι βοηθείας στον Ερντογάν

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, «με αυτές τις ανήθικες δηλώσεις τους, επιχειρούν να δώσουν χέρι βοηθείας στον Ερντογάν.
Αναφέρεται παράλληλα ότι οι αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση καθιστούν εμφανές ότι αυτή η χώρα σαφώς είναι ανέτοιμη για να συνεχίσει το δρόμο της Ευρώπης.
Η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων για απευθείας διαπραγμάτευση με την Τουρκία, στόχο έχει ακριβώς να καταδείξει αυτή την «άβολη αλήθεια» και να κλείσει το στόμα κάποιων Ευρωπαίων πολιτικών, κατέληξε η κ. Παναγιώτου.
Γιώργος Περδίκης


Για προσπάθεια από συγκεκριμένους πολιτικούς ηγέτες και κυβερνήσεις στην ΕΕ να δώσουν το δικαίωμα στην Τουρκία να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο, έκανε χθες λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, βουλευτής Γιώργος Περδίκης.
Σε δηλώσεις, ύστερα από το μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο κ. Περδίκης είπε ότι «τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη μέσα σε ένα ορυμαγδό από δηλώσεις Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών που ουσιαστικά ακυρώνουν το πολιτικό όραμα του μεγάλου αυτού πολιτικού».
«Οι δηλώσεις του (Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας) Καρλ Μπιλτ και των άλλων Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών θέλουν να αθωώσουν την Τουρκία, να της αφαιρέσουν τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι το τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια φαίνεται να μην το έχουν διαβάσει ή να μην το έχουν υποστηρίξει», είπε ο κ. Περδίκης.
Δήλωσε περαιτέρω ότι «πρέπει να ηχούν καμπάνες προειδοποίησης για την κυπριακή πολιτική ηγεσία και το θέμα πρέπει να απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο, γιατί είναι ολοφάνερο ότι γίνεται μια προσπάθεια από συγκεκριμένους πολιτικούς ηγέτες και Κυβερνήσεις στην ΕΕ για να δώσουν το δικαίωμα στην Τουρκία να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο».
Μνημόσυνο Γιάννου Κρανιδιώτη
Τελέστηκε χτες στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, το μνημόσυνο του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη και του γιου του Νικόλα, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο αεροσκάφος «Φάλκον» στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999, όταν αυτό, λίγο πριν από την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, έχασε απότομα μεγάλος ύψος.
Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και η μητέρα και αδελφή του Γιάννου Κρανιδιώτη.
Σε επιμνημόσυνο λόγο, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα Γιώργος Γιωργής αναφέρθηκε στην αγάπη του Γιάννου Κρανιδιώτη στην ιδιαίτερή του πατρίδα Κύπρο και στο όραμα και στις μεγάλες προσπάθειές του για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Ο κ. Γιωργής χαρακτήρισε το Γιάννο Κρανιδιώτη ως σκληρό διαπραγματευτή, αγέρωχο πολιτικό και ως τον κατεξοχήν αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.
Σημείωσε πως «σε πείσμα των καιρών, ο Γιάννος Κρανιδιώτης πρόβαλε την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου ως μοναδικό δρόμο». Αναφέροντας ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης «σε κάθε ευρωπαϊκό βήμα οικοδομούσε την κυπριακή προοπτική ένταξης με πολλές δυσκολίες», ο κ. Γιωργής είπε ότι κορύφωση «υπήρξε η θέση ότι καμιά διεύρυνση της ΕΕ δεν θα γινόταν αποδεκτή χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτήν η Κύπρος».
Βρικολοκιάζει ο Ραούφ Ντενκτάς
Η τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς» γράφει ότι ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ραούφ Ντενκτάς, δεν είναι ικανοποιημένος από την παρούσα κατάσταση στο ψευδοκράτος και το Κυπριακό.
Ο κ. Ντενκτάς, με διάφορα παραδείγματα σχολίασε την κατηφόρα σε πολλά εσωτερικά προβλήματα του ψευδοκράτους και διερωτήθηκε μήπως όλα αυτά γίνονται για να καταρρεύσει το «κράτος» και αυτοί που τα δημιουργούν να ζήσουν με τους Ε/κ.
Εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του επειδή ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δεν τον ενημέρωσε για τις προτάσεις του στο περιουσιακό.
Η οικονομική βοήθεια της Τουρκίας
Πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν η βοήθεια της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Όπως γράφει ο τ/κ Τύπος, η Επιτροπή Βοήθειας της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος, που εδρεύει στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε ότι η βοήθεια της Άγκυρας τα τελευταία δώδεκα χρόνια, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία, τα τελευταία δώδεκα χρόνια έφθασε τα τρία δις 100 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης