Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Γενικευμένη αντίδραση στην ομιλία Γκρούεφσκι για την ονομασία!


Η μακροσκελής επετειακή ομιλία – απολογισμός για τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από το VMRO-DPMNE που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Ν. Γκρούεβσκι προς τους πολίτες της πΓΔΜ την περασμένη Παρασκευή  προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης [SDSM] αλλά και σχόλια αναφορικά με τις σχέσεις του VMRO-DPMNE με τον κυβερνητικό του εταίρο, το αλβανικό DUI – σχόλια στα οποία απάντησε σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του DUI, Άλι Αχμέτι.

Συγκεκριμένα:
● Η ομιλία του Ν. Γκρούεβσκι αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή [από τις 2 για τις 3.9.2010] έπειτα από παρέμβαση του προερχόμενου από το DUI αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Α. Αντέμι, ο οποίος θεώρησε απαράδεκτο να εκφωνηθεί ομιλία «για τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης» καθώς, μπορεί το VMRO-DPMNE να κυβερνά πλέον τέσσερα χρόνια, ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός με το DUI μετρά μόνο δύο χρόνια ζωής. Τελικά, η ομιλία εκφωνήθηκε χωρίς την παρουσία εκπροσώπων του DUI, η αντίδραση του οποίου προκάλεσε άμεσα σχόλια των ΜΜΕ περί προβλημάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ομιλία Γκρούεβσκι, ο Άλι Αχμέτι δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός λειτουργεί καλά και πως ο ίδιος έχει τακτικές συναντήσεις με τον Π/Θ. Υπογράμμισε ωστόσο επίσης ότι «εάν η ‘Μακεδονία’ δεν σημειώσει συγκεκριμένα βήματα προόδου όσον αφορά την ευρω-ατλαντική της ενσωμάτωση μετά τον Νοέμβριο, εάν δηλαδή δεν γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και δεν λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τότε υπάρχει κίνδυνος η χώρα να περιέλθει σε απομόνωση – με σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της». Ο κ. Αχμέτι επικαλέστηκε πληροφορίες από ξένες διπλωματικές πηγές προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του. Στη συνέχεια, τόνισε ότι στο προσεχές διάστημα οι προσπάθειες του DUI θα επικεντρωθούν στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της πΓΔΜ, στις διεθνοτικές σχέσεις και στην οικονομία, προσθέτοντας ότι θα επιμείνει προκειμένου να δοθεί οριστική πολιτική λύση στο ζήτημα των «υποθέσεων της Χάγης». Τέλος, ο κ. Αχμέτι απέρριψε την ιδέα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών ως λύσης στα προβλήματα της χώρας. [σ.σ. Σύμφωνα με πρόσφατα σχόλια των ΜΜΕ που επαναλαμβάνονται σε σημερινό δημοσίευμα της ε/φ Vreme, η σλαβομακεδονική αντιπολίτευση (SDSM) θα αναλάβει πρωτοβουλία προκήρυξης πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο, σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως του περιεχομένου της Έκθεσης Προόδου της ΕΕ για την πΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών σχολίασε και η εκπρόσωπος Τύπου του DUI, Ερμίρα Μεχμέτι, η οποία τόνισε: «Εάν οδηγηθούμε σε εκλογές χωρίς προηγούμενη λύση του ζητήματος της ονομασίας, απλώς θα επιβεβαιώσουμε την πορεία μιας πολιτικής αυτο-απομόνωσης. Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, δεδομένου του φόβου για απομόνωση του κράτους και απώλεια της διεθνούς θέσης του».

Τέλος, σε σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Α1 επισημάνθηκε ότι το DUI παραμένει στον κυβερνητικό συνασπισμό κυρίως με στόχο να δοθεί λύση στις «υποθέσεις της Χάγης» καθώς και εξαιτίας συγκεκριμένων οικονομικών / επιχειρηματικών συμφερόντων. Ωστόσο –σύμφωνα με τον τ/σ– ένας επιπλέον λόγος για τη μη αποχώρηση από την Κυβέρνηση είναι η ύπαρξη κινδύνων ασφαλείας και ο φόβος περιθωριοποίησης της χώρας σε διεθνές επίπεδο εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν αρνητική κατάληξη, κάτι για το οποίο το VMRO-DPMNE προετοιμάζεται ήδη.

Στην επετειακή ομιλία – απολογισμό του Ν. Γκρούεβσκι αντέδρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Το SDSM σχολίασε ότι ο Ν. Γκρούεβσκι έχει καταληφθεί από το αίσθημα της εξουσίας και έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα ενώ τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του δεν είναι τίποτε άλλο από «ένα τεράστιο πορτοκαλί ψέμα». Στον Π/Θ Ν. Γκρούεβσκι απομένουν λίγες ακόμη μέρες κυβερνητικής θητείας και εξουσίας, είναι προφανές ότι το DUI δεν υποστήριξε την ομιλία του, δήλωσε επίσης ο βουλευτής του SDSM, Ζόραν Ζάεβ, και πρόσθεσε: «Είναι πια μόνος ο κ. Γκρούεβσκι. Το διέκρινε κανείς εύκολα στη φωνή του που έτρεμε». Σύμφωνα με το σλάβο-μακεδονικό LDP, ο λόγος του Π/Θ ήταν κενός περιεχομένου και νοήματος. Τέλος, το αντιπολιτευόμενο αλβανικό DPA κάλεσε τον Άλι Αχμέτι να επιδείξει θάρρος και να παρουσιάσει ο ίδιος την αντί-αλβανική ατζέντα της Κυβέρνησης Γκρούεβσκι.
Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης