Την άμεση εκκίνηση του προγράμματος πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χλστ. αρχικού προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ αποφάσισε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από τη φάση αυτή αποκλείστηκαν τα αμερικανικά πυρομαχικά τα οποία όμως είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική εντολή προμήθειας (ΑΕΠ) που είχε υπογράψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Μάιο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας στον Πόρο, η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα (με τα βλήματα M711 (CL 3254) APFSDS-T and M325 (CL 3105) HEAT-MP-T της Israel Military Industries Ltd. Munition Systems Division), αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά για λόγους τυποποίησης και πιστοποίησης. Το πρόγραμμα που θα αρχίσει να υλοποιείται αφορά την προμήθεια μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Γερμανία 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας τύπου DM63 APFSDS-T (Armor Piercing Fin-Stabilized Discarding Sabot-Tracer) και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας τύπου DM12A2 ΗΕΑΤ (High Explosive Anti-Tank), αμφότερα παραγωγής της γερμανικής εταιρίας Rheinmetall W&M.
Υπενθυμίζεται ότι ανταποκρινόμενες σε επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η αμερικανική και η γερμανική κυβέρνηση είχαν δώσει τις ακόλουθες τιμές ανά βλήμα, στις οποίες περιλαμβάνονταν και κρατήσεις ύψους 4% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ):
α. Γερμανική Κυβέρνηση
>9.000 βλήματα DM63 APFSDS-T με κόστος 6.084 ευρώ το βλήμα. Αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τόσο στα 170 άρματα μάχης Leopard 2HEL που έχουν πυροβόλο L55 με σωλήνα 55 διαμετρημάτων, όσο και στα 183 άρματα μάχης Leopard 2A4 που έχουν πυροβόλο L44 με σωλήνα 44 διαμετρημάτων.
>3.000 βλήματα DM12A2 ΗΕΑΤ προς 1.269 ευρώ το βλήμα, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο στα 170 Leopard 2HEL.
Επίσης προσφέρθηκαν βλήματα κινητικής ενέργειας DM53A1 APFSDS-T (αναβαθμισμένη έκδοση του DM53 ισότιμη του DM63) με τιμή 6.700 ευρώ ανά βλήμα, και νέας σχεδίασης βλήμα χημικής ενέργειας πολλαπλών χρήσεων DM11 HE-MP-T (High Explosive Multi-Purpose, Tracer) με τιμή 9.200 ευρώ ανά μονάδα.
β. Αμερικανική Κυβέρνηση
>3.000 βλήματα χημικής ενέργειας πολλαπλών χρήσεων M830A1 (HEAT-MP-T: High-Explosive Anti-Tank MultiPurpose Tracer) με τιμή περί τα 1680 ευρώ ανά βλήμα (με την τότε ισοτιμία δολαρίου / ευρώ, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν μόνο στα 183 Leopard 2A4.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τελικά αποφάσισε κυρίως για λόγους οικονομίας να προχωρήσει μόνο στην προμήθεια των πυρομαχικών από τη Γερμανία, καθώς αν και ιδιαίτερων επιχειρησιακών χαρακτηριστικών (ικανότητα προσβολής ελικοπτέρων), το M830A1 ήταν υψηλότερου κόστους του γερμανικού χημικής ενέργειας DM12A2. Ο δεύτερος λόγος απόρριψης των αμερικανικών πυρομαχικών αφορούσε το υπόλοιπο επιχειρησιακής ζωής των προσφερόμενων αμερικανικών πυρομαχικών, καθώς αυτά είχαν παραχθεί την τετραετία 1996-1999. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του κόστους επέτυχε από τη γερμανική πλευρά έκπτωση περί τα 6 εκατ. ευρώ για τα πυρομαχικά που θα αγοραστούν από αυτήν (μεγαλύτερη από το κόστος αγοράς των 3.000 DM12A2). Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε αμέσως μετά την αρχική φάση να προκηρυχτεί διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για το υπόλοιπο του προγράμματος, που ανέρχεται σε συνολική ποσότητα 84.720 βλημάτων (από τα οποία θα αφαιρεθούν τα 12.000 βλήματα της αρχικής φάσης), σε αναλογία 60% κινητικής ενέργειας προς 40% χημικής για περίοδο 20 ετών. Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την υποεπιτροπή εξοπλισμών της Βουλής.
Όπως είναι φυσικό, η εκ των υστέρων απόρριψη των πυρομαχικών της αμερικανικής πλευράς, προκάλεσε την αντίδρασή της και μάλιστα έγιναν παραστάσεις ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Πάντως μέχρι τη στιγμή που γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχε γίνει γνωστό αν υπήρξε κάποια μεταβολή στον σχεδιασμό της υλοποίησης. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ., συνεχίζει να διεκδικεί επάξια τον χαρακτηρισμό του ως σίριαλ, καθώς αν και αποτελεί εξαιρετικά πιεστική ανάγκη του ΓΕΣ και αυτονόητο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αφού τα 353 Leopard 2HEL/-2A4 δεν έχουν πυρομαχικά, εν τούτοις, για μία ακόμη φορά η υλοποίηση του γίνεται με πρόχειρο τρόπο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τριβές και παρεξηγήσεις σε διακρατικό επίπεδο. Και φυσικά, δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός εμπλεκομένου την προσοχή, ότι τα τελευταία εννιά χρόνια (με αποκορύφωμα το... ιστορικό πατατράκ του καλοκαιριού του 2008 όταν κατέρρευσαν οι διπλές διακρατικές διαπραγματεύσεις με Γερμανία και ΗΠΑ), αυτές ακριβώς οι τριβές, παρεξηγήσεις και προχειρότητες τελικά δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος και τα πιο σύγχρονα ελληνικά άρματα μάχης στερούνται πυρομαχικών. Το ίδιο μοιραία έχει αποδειχθεί η εξέλιξη του προγράμματος και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) Α.Ε. Ελπίζουμε, για το καλό του Ελληνικού Στρατού οι ερασιτεχνισμοί (που αποδεδειγμένα περιπλέκουν και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας αφού σχεδόν πάντα έπονται μεγαλόστομων διακηρύξεων), να μην σταθούν για άλλη μία φορά εμπόδιο.
defencepoint
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου