Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Χωρίς ανταπόκριση η Ισραηλινή πρόσκληση για “ταγκό” με την Άγκυρα…


Ο Τουρκικός και Ισραηλινός τύπος καταγράφουν με τη δέουσα προσοχή τη συνεχιζόμενη ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ. Η Akşam στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Βέτο από Γκιούλ στο Ισραήλ: Το πρόγραμμά μου δεν είναι κατάλληλο για μια συνάντηση με τον Πέρες» γράφει ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για τις εργασίες των Η.Ε., ανέφερε πως λόγω «βεβαρυμένου προγράμματός του δεν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Πέρες».

Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη συνάντησή του με Τούρκους δημοσιογράφους.  Ο Πρόεδρος Γκιούλ, απαντώντας και στην ερώτηση «εάν θα αρκούσε μια συγγνώμη του Ισραήλ λόγω της επίθεσης στο πλοίο», είπε: «Δεν τίθεται λόγος για μια συγγνώμη, η οποία θα έχει και την έννοια ‘εντάξει, εμείς το ξεχάσαμε και τελείωσε. Οι νεκροί είναι νεκροί και όσοι διασώθηκαν, διασώθηκαν. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συμπεριφερθεί κατ` αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου, εάν δούμε το θέμα και από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι να ζητηθεί συγγνώμη, λέγοντας αυτό το οποίο διέπραξα ήταν δικό μου λάθος και ο δεύτερος να καταβάλει τις ανάλογες αποζημιώσεις του θέματος αυτού».

Η εφημερίδα γράφει ότι η δήλωση Γκιούλ είχε ευρεία απήχηση στον Τύπο του Ισραήλ. Η εφημερίδα Χααρέτζ χαρακτηριστικά έγραψε: «Ο Τούρκος Πρόεδρος ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Πέρες. Όμως, προγραμματίζει μια συνάντησή του με τον Αχμαντινετζάντ».  Η εφημερίδα σημειώνει ότι και ο Ισραηλινός Πρόεδρος ανέφερε ότι υπήρξε πρόταση για συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του την οποία και αποδέχθηκε. Όμως, αργότερα τέθηκαν ορισμένες προϋποθέσεις που δεν θα έφερναν σε θετική κατάληξη τη συνάντηση αυτή. Ο Πέρες ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας: «Εμείς είμαστε φίλοι και συνεχίζουμε να παραμένουμε φίλοι. Ίσως η Τουρκία να έχει αλλάξει την άποψή της. Αυτό είναι κάτι το οποίο επαφίεται στους Τούρκους. Δεν σκοπεύουμε να δυσχεράνουμε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Όμως, ούτε πρόκειται να παραδώσουμε τους εαυτούς μας με προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Η Zaman στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η συνάντηση Γκιούλ – Πέρες ακυρώθηκε, τα βλέμματα στράφηκαν προς Νταβούτογλου – Μπαράκ» γράφει ότι μετά τη δημοσιοποίηση της μη συνάντησης των δύο ηγετών, τώρα τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον Νταβούτογλου και τον Μπαράκ. Ο Μπαράκ στην τουρκική πλευρά είναι γνωστός για τη λογική συμπεριφορά του.

Η ισραηλινή πλευρά επισημαίνει ότι η συνάντηση των δύο Υπουργών δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Τούρκοι αρμόδιοι δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εφόσον προκύψει ανάγκη ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να συνομιλήσουν.  Σύμφωνα με την εφημερίδα το γεγονός ότι στη Νέα Υόρκη δεν έχει μεταβεί ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Λίμπερμαν, αλλά ο Μπαράκ, αποτελεί ένα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου όταν τα θέματα έχουν σχέση με τις ΗΠΑ και την Τουρκία, τότε κινητοποιεί τον Μπαράκ και όχι τον Λίμπερμαν. Πάντως εφιστάται η προσοχή και στο γεγονός ότι ενώ όλες οι χώρες έχουν μεταβεί στα Η.Ε. με τους ΥΠΕΞ τους, εν τούτοις ο Λίμπερμαν αναμένεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη τις προσεχείς ημέρες.

Το γεγονός ότι η Άγκυρα συνεχίζει να μην προχωρά σε διευθέτηση των σχέσεών της με το Ισράηλ έχει, σύμφωνα με τον Αμερικανικό τύπο, εξοργίσει την Ουάσιγκτον που προχωρά με προσεκτικά βήματα επιχειρώντας να πείσει την Τουρκία πως η πολιτική της είναι λανθασμένη αλλά θεωρείται βέβαιο πως στην επόμενη κρίση που ενδεχομένως δημιουργηθεί με το Ιράν, τότε η Άγκυρα θα βρεθεί προ τελεσιγράφου, που δύσκολα μπορεί ο πρωθυπουργός Ερντογάν να ξεπεράσει.
Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης