Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Δημοψήφισμα - θρίλερ για Ερντογάν

Υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν διαδήλωσαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του «ναι» στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις
Υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν διαδήλωσαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του «ναι» στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις
 
Αβέβαιη η έκβαση της αναμέτρησης για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τον ρόλο του στρατού και αλλάζουν τον τρόπο διορισμού των ανώτερων δικαστών. «Κλειδί» οι αναποφάσιστοι

Αντιφατικές δημοσκοπήσεις, που προκαλούν σύγχυση ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής σχετικά με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν -του πιο κρίσιμου στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας- είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.


Οριακή νίκη του «ναι» (51% έναντι 49%) στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου δείχνει δημοσκόπηση που διενήργησε η ιδιωτική εταιρεία A&G καταδεικνύοντας επίσης τον ρόλο-κλειδί που θα παίξουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων κυμαίνεται από 10 έως 11%, κατά συνέπεια, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
«Ο νικητής του δημοψηφίσματος θα είναι όποιος πείσει τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε ο διευθυντής της A&G, Αντίλ Γκουρ στην εφημερίδα «Ταράφ» προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα θα είναι με μικρή διαφορά και, για τον λόγο αυτόν, δεν θα είναι έκπληξη αν κερδίσει το «όχι».
Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» δείχνει επικράτηση του «ναι», καθώς το 55% των Τούρκων πολιτών τάσσεται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ το 45% δηλώνει κατά.
Το δημοψήφισμα, που περιορίζει σημαντικά τον ρόλο του στρατού και συνιστά αποφασιστικό σταθμό στη σύγκρουση της κυβέρνησης με το κεμαλικό κατεστημένο, διεξάγεται ακριβώς 30 χρόνια μετά το πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν, που στις 12 Σεπτεμβρίου του 1980 ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Ερντογάν ζητεί την τροποποίηση του Συντάγματος που καταρτίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 προβάλλοντας το επιχείρημα ότι, το νομοσχέδιο ικανοποιεί τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Αγκυρας στους κόλπους της (ανθρώπινα δικαιώματα κ.τ.λ.).
ΔικαιοσύνηΗ συνταγματική μεταρρύθμιση αναδιαρθρώνει το δικαστικό σώμα, καθιστά τον στρατό υπόλογο σε πολιτικά δικαστήρια και, κυρίως, αλλάζει τον τρόπο διορισμού των ανώτερων δικαστικών λειτουργών παρέχοντας στον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ ελευθερία κινήσεων για την επιλογή τους.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να αρπάξει τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και δικαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «επιχείρηση άλωσης της Δικαιοσύνης».
Σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Ερντογάν, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με βουλευτικές εκλογές το 2011, θα υποστεί σοβαρό πλήγμα.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (ο οποίος αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), κάλεσε χθες τους πολίτες να του δώσουν την εξουσία λέγοντας «όχι» στις 12 Σεπτεμβρίου, προκειμένου η Τουρκία να προχωρήσει σ’ ένα μονοπάτι αλλαγής.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης