Δεν είναι δικοινοτικό ζήτημα
Στην ερώτηση αν ο κ. Χριστόφιας κρατά καλά, είπε ότι «επειδή δεν είμαι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες, αλλά τουλάχιστον βάσει των δηλώσεων που κάνει, δεν πρόκειται να δεχθεί λύση η οποία δεν θα εξυπηρετεί το λαό και δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη». Συμπλήρωσε δε, πως «εάν αυτές οι προτάσεις δεν είναι φραστικές, τότε πάμε καλά». Στην ερώτηση: «36 χρόνια τώρα πού κάνουμε λάθος και δεν λύνεται το θέμα;», είπε ότι «έχουμε ξεφύγει από τη σωστή γραμμή» και εξήγησε πως «το πρόβλημα της Κύπρου είναι η εισβολή και η κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε σιγά-σιγά ξεφύγει από αυτήν τη θέση και κάνουμε το πρόβλημα διακοινοτικό. Δεν έχουν τσακωθεί οι δύο κοινότητες. Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έζησαν επί αιώνες θαυμάσια, ευτυχισμένα, δεν είχαμε ούτε έχουμε θρησκευτικό πρόβλημα στην Κύπρο. Το πρόβλημα είναι η εισβολή. Η Τουρκία εισέβαλε και κατακρατεί παράνομα το 37% του εδάφους».
Υπογράμμισε πως «οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα, βάζουν μαξιμαλιστικές θέσεις» και πρόσθεσε πως «παρόλο ότι η βάση ήταν ομοσπονδιακή, έχουν ξεφύγει οι Τούρκοι από τη βάση και θέλουν συνομοσπονδία και κάτι χειρότερο, κι αυτά ακούγονται από τα πιο επίσημα χείλη: τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά κι από τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων. Μιλούν περί δύο λαών, δύο κρατών, δύο εθνών, καταλαβαίνετε ότι δεν πάμε για συμφωνία».
Αναφορικά με το ποια θα ήταν η δίκαιη και βιώσιμη λύση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επεσήμανε ότι «το ενιαίο κράτος, η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται. Ένα Δημοκρατικό Σύνταγμα βάσει του πληθυσμιακού πόσους βουλευτές μπορεί να βγάζει η τουρκική πλευρά, πόσους υπουργούς πρέπει να έχει ανάλογα με τον πληθυσμό και να υπάρχει το ενιαίο κράτος, ένα κράτος, το Κυπριακό, μία ιθαγένεια, την κυπριακή και τα πάντα να είναι κοινά». Και πρόσθεσε:
«Είμαστε πολύ μικροί για να διαιρεθούμε και να κάνουμε δύο κράτη».
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου