Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΝΑΤΟ αγχώνει τη Λευκωσία

  Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Το ΝΑΤΟ και οι σχέσεις του με την ΕΕ προκαλούν άγχος και ανησυχία στη Λευκωσία. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, καλεί την Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, Βαρόνη Άστον: "Να αναπτύξει ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο η συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ σε θέματα διαχείρισης κρίσεων θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω" (Η αναφορά γίνεται στο κεφάλαιο περί στρατηγικών εταίρων. Τα συμπεράσματα αφορούν στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας).

Σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ

Η διαδικασία αυτή είναι συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2008, η οποία λήφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι αυτής της εμβάθυνσης. Η κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία είναι αντίθετη με το ΝΑΤΟ, επιδιώκει όπως διευκρινιστεί η αυτονομία και ο αυτοέλεγχος της ΕΕ.
Αληθές είναι ότι οι επιδιώξεις της Λευκωσίας είναι ήδη θεσμικά κατοχυρωμένες και προφανώς γίνεται αναζήτηση φραστικών και επικοινωνιακών διαδικασιών, επειδή η Λευκωσία μπορεί μεν να είναι αντίθετη με το ΝΑΤΟ, αλλά δεν δύναται να μπλοκάρει αποφάσεις που είναι ήδη δρομολογημένες στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας, δηλαδή με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως στρατηγικών εταίρων της ΕΕ.

Στρατηγικός εταίρος

Πρόσφατα, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών είχε γίνει εισήγηση από Άγγλους, Σουηδούς και Φινλανδούς όπως καταστεί η Τουρκία στρατηγικός εταίρος της ΕΕ σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Μια εξέλιξη, η οποία θα έφερνε πιο κοντά θεσμικά και άλλως πως την Τουρκία στην ΕΕ, προσδίδοντάς της έναν αναβαθμισμένο ρόλο. Κατόπιν ενστάσεων που ηγέρθησαν από τους Γάλλους, οι οποίοι είχαν τη στήριξη των Γερμανών και της κυπριακής πλευράς, τελικώς η πρόταση δεν προχώρησε. Όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου στο αυριανό Συμβούλιο, οπότε το θέμα θα ανοίξει εκ νέου.

Αμμόχωστος, η αχίλλειος πτέρνα της Άγκυρας!

Πέραν του ΝΑΤΟ και των στρατηγικών του εταίρων, χθες, στις Βρυξέλλες, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός έδωσε Διάσκεψη Τύπου, στην οποία τόνισε ότι η Αμμόχωστος είναι η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας, διότι τη δυσκολεύει. Ο κ. Γαλανός επισήμανε ότι είχε διάφορες επαφές και ότι προσδοκά ότι στη νέα εσωτερική έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα περιλαμβάνεται η άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής Αναφορών, που καλούν την Άγκυρα να προχωρήσει στην επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους προ της λύσης, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε ότι θα επιχειρήσει να επηρεάσει ώστε και η έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτού, που θα αφορά στην αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας, να έχει αναφορές για την Αμμόχωστο.

Πέραν τούτων, ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε και στο θέμα του "απευθείας εμπορίου", τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ο κανονισμός για το "απευθείας εμπόριο" επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω μας και η υπόθεση της Αμμοχώστου ως δαμόκλειος σπάθη επί της Τουρκίας. Και πρόσθεσε ότι από τις επαφές του κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα των κατοίκων της πόλης-φάντασμα, της Αμμοχώστου, να επιστρέψουν.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης