Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ένας Έλληνας στο τιμόνι του ΝΑΤΟ

Ο Τζέιμς Σταυρίδης, δεξιά, με τον απερχόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μπαντζ Kράντοκ, κατά την τελετή που έλαβε χώρα στη Γερμανία.

Εγγονός Μικρασιάτη πρόσφυγα, ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ανέλαβε προχθές επίσημα τα καθήκοντα του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ και του επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη.

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, ο Τζέιμς Σταυρίδης αντικατέστησε το στρατηγό Μπατζ Κράντοκ, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.
Έχοντας διατελέσει αρχηγός της Νότιας Διοίκησης, με περιοχή ευθύνης τη Νότια Αμερική, με έδρα τη Φλόριδα, ο Σταυρίδης γίνεται ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος τοποθετείται στην ηγεσία του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ, επιβλέποντας όλες τις αμερικανικές δυνάμεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η ανάληψη των νέων καθηκόντων από την πλευρά του Σταυρίδη τον φέρνει να συνεργαστεί με το στρατηγό Στάνλεϊ Μακρίσταλ, ο οποίος πρόσφατα επελέγη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να φέρει στο Αφγανιστάν αυτήν τη νέα ώθηση και σκέψη που απαιτείται, προκειμένου να υπάρξουν νικηφόρα αποτελέσματα στον πόλεμο του Αφγανιστάν. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτικές στο Αφγανιστάν, οι οποίες θέτουν την άμυνα και την ασφάλεια των πολιτών της χώρας στο επίκεντρο των προσπαθειών μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Σταυρίδης στην ομιλία του με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων. «Όλες οι προσπάθειές μας, οι προσπάθειες οι δικές μας αλλά και οι προσπάθειες των συμμάχων θα πρέπει να έχουν ως στόχο τους ακριβώς αυτό» συνέχισε εξάλλου ο ίδιος. Πρόσφατα, ο στρατηγός Μακρίσταλ, ο οποίος αντικατέστησε το στρατηγό Ντέιβιντ Μακίρναν, είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να προωθήσει μια κλασική εκστρατεία κατά των ανταρτών, δημιουργώντας ένα κύμα μεταξύ των ντόπιων Αφγανών και των σκληροπυρηνικών μαχητών των Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να κερδηθεί μεγαλύτερη στήριξη από τις τοπικές κοινωνίες. Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Σταυρίδης τόνισε ότι σκοπεύει να έχει συνάντηση με το στρατηγό Μακίρναν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στις αρχές του περασμένου μήνα, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την υποψηφιότητα του Σταυρίδη για την ηγεσία του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ. Τυπικά ο ομογενής πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του, αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο Σταυρίδης θα προσπαθήσει, μεταξύ άλλων, στο προσεχές χρονικό διάστημα να πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παράσχουν μεγαλύτερη βοήθεια στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Παραδοσιακά, ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ηγείται των στρατιωτικών δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την ίδια στιγμή, ένας Ευρωπαίος ηγείται του πολιτικού σκέλους του ΝΑΤΟ.


Νοσταλγία για την Ελλάδα

Ο Τζέιμς Σταυρίδης γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1955 στο Παλμ Μπιτς της Φλώριδας, από Ελληνοαμερικανούς γονείς. Ο ίδιος μάλιστα πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του, συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης, υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία μεταξύ 1962 και 1964. «Ανήκω σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια», είχε δηλώσει πέρυσι σε δημόσια ομιλία του ο ναύαρχος Σταυρίδης, που μιλάει Πορτογαλικά, Ισπανικά και Γαλλικά. «Ο πατέρας μου μιλούσε θαυμάσια Ελληνικά. Τα δικά μου Ελληνικά είναι, δυστυχώς, φρικτά και οι κόρες μου δεν τα μιλούν καθόλου».
Εγγονός ενός Έλληνα μετανάστη ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Πενσιλβάνια, ο Σταυρίδης έχει ιδιαίτερη νοσταλγία για τον τόπο των προγόνων του. «Η Ελλάδα, αχ, η Ελλάδα!», γράφει στο βιβλίο του «Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού». «Καφετερίες παντού, λαμπερός ήλιος, καυτό αεράκι, ρετσίνα, σουβλάκι, ψητά κοτόπουλα, περίπτερα, μαγαζιά με σουβενίρ και φυσικά οι ίδιοι οι Έλληνες: Μαύρα μαλλιά, έντονα χαρακτηριστικά προσώπου, ζωηρές κουβέντες και χειρονομίες, τσιγάρα, θερμές χειραψίες και συζητήσεις. Τους κοιτάω και αντικρίζω το παρελθόν μου».


Η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία

Ο Τζέιμς Σταυρίδης πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο (Διεθνείς Σχέσεις), την ίδια χρονιά (1984) και από το ίδιο πανεπιστήμιο (Σχολή Διπλωματίας του Ταφτς) με τον Κώστα Καραμανλή, αφού πρωτύτερα είχε αποφοιτήσει από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορες δύσκολες αποστολές, από τις εμπόλεμες ζώνες της Βοσνίας και της Αϊτής ώς το καυτό μέτωπο του Ιράκ. Κι όμως, μια ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το 1993, του έχει εντυπωθεί στη μνήμη και ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του. «Η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία εκτυλίσσεται μπροστά μου. Εβδομήντα χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός γεροδεμένος καθηγητής σχολείου, ονόματι Δημήτρης Σταυρίδης, εκδιώχθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης, δηλαδή πογκρόμ, ενάντια στους Έλληνες που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γλίτωσε την τελευταία στιγμή και με μια μικρή βάρκα διέσχισε το Αιγαίο, έφτασε στην Αθήνα και από εκεί πήγε στη Νέα Υόρκη. Ο αδελφός του δεν ήταν το ίδιο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους». Και συνεχίζει ο Σταυρίδης, στο βιβλίο που μοιάζει περισσότερο με ημερολόγιο καταστρώματος: «Τώρα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, ο εγγονός του, που μιλάει ελάχιστα Ελληνικά, επιστρέφει ως επικεφαλής ενός αντιτορπιλικού στην ίδια πόλη, τη Σμύρνη, που τώρα τη λένε Ιζμίρ απ' όπου εκείνος απέπλευσε ως πρόσφυγας πριν από τόσα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης