Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Διαψεύδονται πλήρως οι εκτιμήσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Όταν άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες και έγιναν γνωστές οι πρώτες αδιάλλακτες προτάσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, προκειμένου να καθησυχάσουν τον κόσμο, αλλά και να δικαιολογήσουν την άκριτη απόφασή τους να στηρίξουν τον Πρόεδρο Χριστόφια να εισέλθει σε ένα χωρίς κοινό αντικείμενο και κοινή βάση διάλογο, πουλούσαν παραμύθια στον κόσμο. «Είναι νωρίς ακόμα να κρίνουμε», έλεγαν. «Είναι φυσικό η τουρκική πλευρά να ξεκινά τις διαπραγματεύσεις βάζοντας ψηλά τον πήχυ, προκειμένου να αποκτήσει διαπραγματευτικό έρεισμα και αργότερα να μετακινηθεί σε πιο διαλλακτικές συμπεριφορές».
Μας έλεγαν, ακόμη, ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τι δηλώνουν δημόσια οι Τούρκοι, αλλά τι καταθέτουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Εμείς είπαμε, τότε, στις δύο ηγεσίες ότι κάνουν λανθασμένες εκτιμήσεις και αγνοούν πλήρως τη διαπραγματευτική στρατηγική των Τούρκων. Τους είπαμε ότι η ιστορία αποδεικνύει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που δηλώνουν οι Τούρκοι το εννοούν και το πράττουν. Και τους υποδείξαμε, ακόμη, ότι ποτέ και σε καμιά διαπραγμάτευση η τουρκική πλευρά δεν υποχώρησε στο τέλος από τις ακραίες θέσεις που κατέθεσε στην αρχή. Αντίθετα. Κάνει δέκα βήματα μπροστά, φθάνει στις πιο ακραίες απαιτήσεις, και στο τέλος κάνει, δήθεν, ένα βήμα πίσω, για να δείξει «καλή θέληση», αλλά ουσιαστικά προελαύνει εννιά βήματα πιο μπροστά από τις θέσεις που βρισκόταν προηγουμένως.

Δεν γνωρίζουμε εάν, σήμερα, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες ψευδαισθήσεις. Εάν, δηλαδή, πιστεύουν ότι οι Τούρκοι θα υποχωρήσουν και πως όσα λένε ο Ταλάτ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, ο Ερντογάν, ο Έρογλου, ή καταθέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι λόγια του αέρα.

Οι ελπίδες όμως, ή μάλλον οι ψευδαισθήσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ, ότι οι Τούρκοι ξεκίνησαν με τον πήχυ ψηλά, για να τον κατεβάσουν υστερότερα, ήδη διαψεύδονται παταγωδώς. Ο Ταλάτ, στη συνέντευξή του στη «Σημερινή», τους κατακεραύνωσε: Θέλει λύση δύο κρατών, παρθενογένεση, πολιτική και αριθμητική ισότητα, τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, δεν επιστρέφει έδαφος και περιουσίες, και απαιτεί πενταμερή. Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας επανέλαβε, μόλις προχθές, τα ίδια. Όσον αφορά τη σύνδεση Κυπριακού και ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Εγκεμέν Μπαγίς μάς τόνισε ότι το Κυπριακό δεν είναι στην ενταξιακή ατζέντα της Τουρκίας.

Αλλά τέλος στις ψευδαισθήσεις των δύο ηγεσιών έδωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Μόλις πρόσφατα δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά σκληραίνει τις θέσεις της.

Συμπέρασμα:

Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων είτε περιπαίζουν το λαό, είτε δεν έχουν ορθή κρίση και στερούνται διορατικότητας. Είτε το ένα συμβαίνει, είτε το άλλο, αυτό αποτελεί δυστύχημα για την εθνική υπόθεση.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης