Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Βάλτε επιτέλους κόκκινες γραμμές

Την περασμένη Πέμπτη, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο υποστήριξε ότι στην περιοχή των Υμίων δύο σκάφη του Λιμενικού μας... παραβίασαν (!) για δύο ώρες τα τουρκικά χωρικά ύδατα, όταν παρεμπόδισε το Λιμενικό μας την προσέγγιση στα Ύμια τούρκου κολυμβητή, που μετέφερε ΔΥΟ (όχι μία...) σημαίες, που προφανώς θα τις ύψωνε εκεί. Καμιά, βέβαια, παραβίαση των τουρκικών υδάτων δεν έγινε, η Άγκυρα όμως δεν αποθαρρύνεται να προβάλλει συνεχώς τη θεωρία της περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Η ιστορία με τις σημαίες στα Ύμια είναι γνωστή. Δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε. Νωπά εξάλλου είναι όσα έζησε ολόκληρος ο ελληνικός λαός τον Ιανουάριο του 1996, με τα τότε διαδραματισθέντα και την αμερικάνικη μεσολάβηση, για την οποία ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ευχαρίστησε τους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής!
Προκαλεί όμως εντύπωση ότι το «επεισόδιο» συνέπεσε (!) με την επίσημη παρουσία τούρκου αξιωματούχου στην Αθήνα, του τούρκου αρχηγού ΓΕΑ στρατηγό Κοσανέρ. Και μάλιστα λίγες μέρες μόνο μετά τη συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με τον τούρκο ομόλογό της στην Κέρκυρα. Με ό,τι σημαίνουν αυτές οι... συμπτώσεις και τα μηνύματα που ασφαλώς εκπέμπουν...
Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική θέση είναι ότι η χώρα μας έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα και επομένως νομίμως κατά τρόπο απόλυτο ασκεί κτηνοτροφικές και αλιευτικές δραστηριότητες, όπως ακριβώς συνέβαινε επί πολλές δεκαετίες πριν από το 1996. Διερωτώμεθα λοιπόν κατά πόσο τονίζεται αυτό επαρκώς σε κάθε ευκαιρία; Και όχι μόνο προς τους Τούρκους.
Πώς αντιδρά η επίσημη ελληνική Πολιτεία στον ισχυρισμό ότι όποιος προσεγγίζει τα Ύμια παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα; Ο εφησυχασμός που μόνιμα παρατηρείται, με τις συνηθισμένες δηλώσεις-κλισέ, ότι έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα και ενημερώθηκαν οι εταίροι μας, δεν νομίζουμε ότι αρκεί.
Τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα η Άγκυρα επιδιώκει την παγίωση τετελεσμένων. Δεν θα κουρασθούμε να το επαναλαμβάνουμε. Μήπως ήρθε η στιγμή να οριοθετηθούν επιτέλους κόκκινες γραμμές, μέσα από μια πολιτική στην οποία θα συναινούσαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας;
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης