Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Σουηδοί: Μαζί με την Τουρκία μέχρι το τέλος

Συνέχεια στις φιλοτουρκικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ έδωσε ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα, Κρίστερ Ασπ. "Δεν έχω αμφιβολία ότι η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. Θα αποτελούσε στρατηγικό σφάλμα να μη γίνει δεκτή η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση" ανέφερε.

Ο Σουηδός πρεσβευτής, η χώρα του οποίου ανέλαβε από χθες την προεδρία της Ε.Ε., πρόσθεσε ότι η Σουηδία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία ώς την ημέρα που θα γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. και είναι έτοιμη να ανοίξει όλα τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. "Νομίζω ότι είναι λάθος να κοιτά κανείς μόνο το πόσα κεφάλαια διαπραγμάτευσης έχουν ανοίξει. Εκείνο που είναι κρίσιμο είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό να τηρηθούν οι όροι και τα κριτήρια προκειμένου να ανοίξουν νέα κεφάλαια διαπραγμάτευσης" δήλωσε.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις μεταξύ του πολιτικού κόσμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επανέλαβε τον εκβιασμό του ότι "ίσως η παρούσα περίοδος είναι η τελευταία για επίλυση του Κυπριακού" και επέσυρε και πάλιν τη δαμόκλεια σπάθη της αποχώρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης. Έντονες επικρίσεις δέχθηκε και ο Μάθιου Μπράιζα.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να απειλήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά. "Εμείς θα αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας και κανένας άλλος" ανέφερε, και προειδοποίησε ότι κανένας δεν μπορεί να επιβάλει λύσεις πέρα και έξω από τις επιθυμίες του κυπριακού λαού. Τόνισε ότι "για να επιτευχθεί σύντομα λύση, χρειάζεται να ικανοποιηθούν κάποιες βασικές αρχές και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο". Κάλεσε ακόμη όσους επείγονται να εξευρεθεί λύση, να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, ζήτησε όπως συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και ασχοληθεί "σε βάθος και σε έκταση" τόσο με τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς όσο και με τις "πονηρές αιτιάσεις και μεθοδεύσεις των ξένων υποστηρικτών της". Κατηγόρησε τους Μπράιζα, Μίλετ και Μπιλντ ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα πίεσης στη δική μας πλευρά και ευνοϊκό για την Τουρκία, ενόψει της αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Καρλ Μπιλντ, ενώ ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης υποστήριξε ότι στον εγκλωβισμό, όπου έχουμε πέσει, θα δεχόμαστε εμείς τις πιέσεις αντί η Τουρκία.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης