Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Στη Βουλή νόμος για τον αγωγό


Στη Βουλή νόμος για τον αγωγό
Με «μπούσουλα» αντίστοιχο νόμο για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει την κατασκευή του υπόγειου αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Με νόμο επιδιώκει η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία με Ρωσία και Βουλγαρία και ο καθ' ύλην αρμόδιος Κ.Χατζηδάκης θα ενημερώσει την Τρίτη την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα καταθετεί προς ψήφιση.


Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι πρόκειται για έργο κομβικής σημασίας τόσο για τη χώρα μας, όσο και την ευρύτερη περιοχή. «Ακολουθούμε για την πρόοδο του έργου αντίστοιχες ρυθμίσεις που έχουν γίνει για την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου. Χωρίς να ξεχνούμε την ιδιαίτερα σημαντική περιβαλλοντική διάσταση. Προχωρούμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, πιστεύοντας παράλληλα ότι όλοι οι συμβαλλόμενοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση».

Σε γενικές γραμμές η νομοθετική πρωτοβουλία είναι αντίστοιχη παλαιότερης για την κατασκευή του συστήματος παροχής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπου μέσω ενός ευέλικτου θεσμικού πλαισίου διευκολύνθηκε η κατασκευή του συστήματος.

Το έργο του υπογείου αγωγού χαρακτηρίζεται ως έργο μείζονος εθνικής σημασίας, δημοσίας ωφέλειας και δημοσίου συμφέροντος, ενώ προβλέπονται περιορισμοί της δόμησης σε ζώνες εκατέρωθεν του αγωγού για λόγους ασφαλείας των πολιτών και συντήρησης του έργου και αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών.

Παρέχεται, εξ άλλου, η δυνατότητα χρησιμοποίησης, από την εταιρία κατασκευής του αγωγού, δημοτικών ή κοινοτικών εγκαταστάσεων, αλλά και του λιμένα Αλεξανδρούπολης, αναγκαίων για την κατασκευή του αγωγού, ενώ επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση κάθε μορφής έκτασης μόνον κατά το μέτρο που είναι αναγκαία για την εκτέλεση του έργου.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης