Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

«Θα αποχωρήσω από τις συνομιλίες»

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προειδοποίησε τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω των εδώ αντιπροσώπων τους, ότι εάν υπάρξει απόπειρα επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες και θα καταγγείλει όσους επιχειρούν να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες εκτός της συμφωνημένης βάσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», προ καιρού, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε δέκτης πληροφοριών ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προχωρούσαν σε μεθοδεύσεις που είχαν ως στόχο να εισαγάγουν στις συνομιλίες κάποια στοιχεία που θα οδηγούσαν σε επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και υστερότερα σε επιδιαιτησία, κάλεσε στο Προεδρικό τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. Αλεξάντερ Ντάουνερ και σε έντονο ύφος τον προειδοποίησε ότι: «Εάν επιχειρηθεί επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, θα αποχωρήσω από τις συνομιλίες και θα καταγγείλω όσους το επιχειρήσουν. Δεν θα δεχθώ σε καμιά περίπτωση, η διαδικασία να εκτροχιαστεί από τη συμφωνημένη βάση».
Σύμφωνα με έγκυρους κύκλους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι αποφασισμένος να ανακόψει κάθε απόπειρα που θα φέρει την ελληνοκυπριακή πλευρά ενώπιον διλημμάτων του 2004.
Το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας ήλθαν εκ νέου στην επικαιρότητα, με αφορμή τη συνέντευξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην «Κυριακάτικη Σημερινή», αλλά και δηλώσεις ξένων παραγόντων που άφηναν ανοικτό παράθυρο σε τέτοιες πρακτικές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται επιδιαιτησία ή χρονοδιαγράμματα. «Αλλωστε», πρόσθεσε, «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει και έχουμε συμφωνήσει με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και ήταν ατελέσφορες και οδήγησαν την ίδια την πρωτοβουλία του τότε Γ.Γ. σε αποτυχία».
Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι οι Κύπριοι πρέπει να βρουν τη λύση μεταξύ τους και η λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή για να πάει στις δύο κοινότητες για να εγκριθεί σε δημοψηφίσματα. «Εάν κάποιοι προσδοκούν ότι μέσα από την αδυναμία των δύο κοινοτήτων να βρουν λύση θα πάμε σε διαδικασίες επιδιαιτησίας, νομίζω αυταπατώνται». ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» σύμφωνα με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη προγραμματίζουν άτυπη διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, για το Κυπριακό, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν υπάρχει τίποτε. Αυτό που υπάρχει είναι μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας την οποία έχουμε συμφωνήσει και οι δύο κοινότητες με τον ΟΗΕ και με αυτή τη διαδικασία έχουμε αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και συνεχίζουμε».
Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι οι Κύπριοι θ' αποφασίσουν πώς θα κινηθεί η διαδικασία. «Άρα τα διάφορα που ακούγονται και που είμαι σίγουρος ότι θα ενταθούν με την παρέλευση του χρόνου, δεν ευσταθούν. Οι Κύπριοι είναι ιδιοκτήτες της διαδικασίας», επανέλαβε.


Δεν είμαστε επιδεκτικοί

Σε ερώτηση, κατά πόσο διαπιστώνεται περισσότερη πίεση όσο περνά ο καιρός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος είπε: «Δεν είμαστε επιδεκτικοί σε πιέσεις».
Ο εκπρόσωπος, που κλήθηκε να διευκρινίσει αναφορά που έκαμε στην ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του 281 Τάγματος Πεζικού στη Βυζακιά, για μη ικανοποιητική πρόοδο στις συνομιλίες, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέμενε περισσότερη πρόοδο. Σημείωσε, όμως, ότι ακόμη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις. «Δηλαδή», πρόσθεσε, «η προοπτική είναι μπροστά μας και είναι αυτό που λέμε ότι έχουμε καλή θέληση να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά στις διαπραγματεύσεις, με την ευχή να έχουμε περισσότερη πρόοδο».
Υπογράμμισε, όμως, ότι για να υπάρξει περισσότερη πρόοδος, χρειάζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να τίθενται λογικές θέσεις, οι οποίες να συνάδουν και να εξυπηρετούν τη συμφωνημένη βάση λύσης, η οποία επαναβεβαιώθηκε και κατά την προπαρασκευαστική περίοδο σε συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Ταλάτ.
Σε ερώτηση, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ικανοποιητικές τοποθετήσεις στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι εάν υπήρχαν ικανοποιητικές τοποθετήσεις, ίσως τώρα θα ήμασταν πιο μπροστά στη διαδικασία και θα είχαμε περισσότερη πρόοδο.


Κάποιοι κινούνται...

Τις δηλώσεις Ταλάτ καταδίκασε και ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχθεί ποτέ χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Τόνισε, ακόμη, ότι τον τελευταίο καιρό κάποιοι ξένοι παράγοντες, κινούνται με σαφή πρόθεση να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες από τη συμφωνημένη βάση τους και συνέστησε επαγρύπνηση.
Ο κ. Καρογιάν, σε ομιλία του σε μνημόσυνο πεσόντων στις μάχες του Αγίου Παύλου Λευκωσίας, του Αγίου Δομετίου και της περιοχής Λήδρα Πάλας, ανέφερε ότι είμαστε έτοιμοι για έντιμο συμβιβασμό, αλλά δεν θα αποδεχθούμε νόθες λύσεις και κλείσιμο του Κυπριακού.
Δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθούμε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση, που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά δικαιώματα ούτε και λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών.


Να δοθούν απαντήσεις

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Ταλάτ στη «Σ» τόνισε ότι ήρθε η ώρα να δοθούν αποφασιστικές απαντήσεις στον κ. Ταλάτ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.
Το μήνυμα αυτό, είπε, πρέπει να σταλεί και στη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα, και να γίνει σαφές ότι την ευθύνη τη φέρει η Τουρκία και η υποχείρια της τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Θα πρέπει, ανέφερε, να δοθεί άμεση απάντηση στον κ. Ταλάτ, ότι δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας και χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό και αν συνεχίσει με αυτή την τακτική, θα τεθούν σε κίνδυνο ακόμα και οι απευθείας συνομιλίες.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης