Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Η τουρκία ετοιμάζεται και εμείς ...

Αερόστρωμνο Αποβατικό Σκάφος (LCAC) του Ναυτικού των ΗΠΑ, με 4 Ελαφρά Τεθωρακισμένα Οχήματα (LAV) και δύο HMMWV ("Hummer") του Σώματος Πεζοναυτών. (US Navy)

Ανακοίνωση μελέτης σκοπιμότητας για Αερόστρωμνο Αποβατικό Σκάφος (LCAC) από την τουρκική SSM

27 Ιουλίου 2009

Στον ιστότοπο της τουρκικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) αναρτήθηκε στις 24 Ιουλίου ανακοίνωση για την έναρξη μελέτης σκοπιμότητας, με αντικείμενο την απαίτηση Αερόστρωμνου Αποβατικού Σκάφους (Langing Craft Air Cushion: LCAC) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Στην έναρξη του προγράμματος, η SSM θα προσδιορίσει τους οργανισμούς και τις εταιρείες με πρόθεση και ικανότητα να συνεισφέρουν στον σχεδιασμό, στην κατασκευή και/ή συντήρηση του συστήματος. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να ενημερώσουν σχετικά την SSM μέχρι τις 7 Αυγούστου 2009.

Τα LCAC διακρίνονται αφενός σε μεγαλύτερα σκάφη για αυτόνομη δράση, όπως εκείνα του ρωσικού προγράμματος 1232.2 Zubr, αφετέρου σε σκάφη περιορισμένων διαστάσεων για επιχειρήσεις από τις δεξαμενές πλοίων αποβάσεων τύπου LHA, LHD, LPD και LSD. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν τα LCAC του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN) εκτοπίσματος πλήρους φόρτου 170-182t, μήκους 26,4m και πλάτους 14,3m. Τα σκάφη αυτά μεταφέρουν φορτίο 60t ή 75t σε υπερφόρτωση. Με πλήρη φόρτο η ταχύτητα υπερβαίνει τους 40 κόμβους. Η αυτονομία με φορτίο φθάνει τα 200 μίλια με 40 κόμβους ή τα 300 με 35. Τα Zubr είναι πολύ μεγαλύτερα με εκτόπισμα πλήρους φόρτου 550t, μήκος σκάφους 56,2m και πλάτος 22,3m. Με μέγιστη ταχύτητα 60 κόμβων η αυτονομία φθάνει τα 300 ναυτικά μίλια, ενώ με μέγιστη διατηρούμενη 55 κόμβων επεκτείνεται σε 1.000. Επιπλέον 140 πεζοναυτών, το μέγιστο φορτίο φθάνει τους 130t.

Δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον του TDK να εστιάζεται σε LCAC για το πρόγραμμα Αποβατικού Φορέα Δεξαμενής (LPD) για το οποίο εκδόθηκε Αίτημα Πληροφοριών (RfI) το 2007. Το προβλεπόμενο φορτίο του LPD ήταν 4 Αποβατικά Σκάφη Μηχανοκινήτων (LCM), 27 Αμφίβια Οχήματα Εφόδου (AAV) και δύο Αποβατικά Σκάφη Προσωπικού και Οχημάτων (LCVP). Κατά κανόνα, δεξαμενή με τις απαιτούμενες διαστάσεις για 4 LCM επιτρέπει την υποδοχή δύο LCAC του USN. Αυτό ισχύει ενδεικτικά στην προκαταρκτική σχεδίαση LPD των τουρκικών εταιρειών Εμπορική και Μηχανολογική Αμυντικής Τεχνολογίας (STM) και Delta Marine.

Η μελέτη σκοπιμότητας LCAC επιβεβαιώνει την πρόθεση γενικού εκσυγχρονισμού του τουρκικού αποβατικού στόλου. Υπενθυμίζεται πως στις 18 Δεκεμβρίου 2008 η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) ανέθεσε το πρόγραμμα 8 ταχέων Αποβατικών Σκαφών Αρμάτων (LCT) στην εταιρεία Fultrans-ADIK, ενώ στις αρχές του 2009 κατατέθηκαν στην SSM δύο προσφορές από ιδιωτικά τουρκικά ναυπηγεία για το πρόγραμμα ναυπήγησης δύο Αποβατικών Πλοίων Αρμάτων (LST).

hellenicdefense

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης