Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Τουρκική επίθεση

|

Ενοχλημένη η Άγκυρα κατηγορεί την Κυβέρνηση (Κυπριακή) για βέτο επί του κεφαλαίου της ενέργειας

Νέα επίθεση επί ευρωπαϊκού εδάφους δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, με διπλωματικό μεν αλλά με σαφή τρόπο, από τον επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς. Ο κ. Μπαγίς κατηγόρησε «ένα μικρό κράτος, ένα ηλιόλουστο νησί», δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, πρόσθεσε, παρότι δεν έχει ενεργειακό πρόβλημα θέτει σε κίνδυνο τα συμφέρονταν 500 εκ. Ευρωπαίων, ασκώντας βέτο επί του ανοίγματος του τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου για την ενέργεια.


Όροι παιχνιδιού

Ο Τούρκος αξιωματούχος προέβη στις τοποθετήσεις αυτές στο πλαίσιο Διάσκεψης Τύπου μετά το πέρας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε το άνοιγμα ακόμη ενός τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου, εκείνου της φορολογίας. Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να παίζονται για όλους με τους ίδιους όρους. Η χώρα του, είπε, δεσμεύεται να παίζει με αυτούς τους όρους και όχι με άλλους επιπρόσθετους, τους οποίους κάποιοι θέλουν να εισαγάγουν. Και στο σημείο αυτό, αφενός, τόνισε ότι η Τουρκία είναι επί Σουηδικής Προεδρίας έτοιμη να προχωρήσει στο άνοιγμα των κεφαλαίων, που αφορούν στο περιβάλλον, στον ανταγωνισμό, στην κοινωνία και την εργασία στην παιδεία και στον πολιτισμό, καθώς και σε εκείνο της ενέργειας. Και μετά από αυτό, ο κ. Μπαγίς προέβη σε επίθεση κατά της Κύπρου, επειδή ασκεί βέτο επί του κεφαλαίου της ενέργειας. Και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία δεν είναι μέρος του προβλήματος της ενέργειας, αλλά προσπαθεί να το λύσει, αφήνοντας έτσι αιχμές ότι είναι η κυπριακή Κυβέρνηση αυτή η οποία προβάλλει εμπόδια στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της ΕΕ.


Οι τουρκικές υποχρεώσεις

Σε ό,τι αφορά το επίσημο κείμενο που εκδόθηκε με ευκαιρία τη Διακυβερνητική, η Τουρκία καλείται να εφαρμόσει πλήρως χωρίς διακρίσεις το πρόσθετο πρωτόκολλο. Αυτή τη θέση επανέλαβε και προφορικά ο Προεδρεύων της ΕΕ, Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιάν Κόχουτ.


Η Χάλκη και η Θράκη

Από τα πυρά του κ. Μπαγίς δεν γλίτωσε ούτε η Ελλάδα. Σε ερώτηση, εάν η Τουρκία θα ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος Υπουργός επισήμανε ότι οι «ανάγκες» των Ελλήνων της Τουρκίας συζητούνται μαζί τους και επιχειρείται η εξεύρεση νομικής φόρμουλας με βάση το τουρκικό Σύνταγμα. Και επί τούτου, πρόσθεσε, ότι ταυτόχρονα με το θέμα της Χάλκης υπάρχει το θέμα των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης όπου η Ελλάδα, κατά την έκφρασή του, «πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματά τους». Και όπως κατέληξε, τα δυο ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν ταυτόχρονα. Δηλαδή, συνέδεσε το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την αναγνώριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ως τουρκική.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης