Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Υπέγραψε για 6 υποβρύχια Τype-214 η Τουρκία!




Στην μεγαλύτερη παραγγελία της ιστορίας του προχώρησε χθες το τουρκικό Ναυτικό με την υπογραφή σύμβασης για απόκτηση έξι υποβρυχίων Type-214 από την γερμανική Thyssen Marine-HDW! Το οικονομικό ύψος της αγοράς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά γερμανικές πηγές υποστηρίζουν ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της προσφυγής της γείτονος χώρας στον δανεισμό του ΔΝΤ!

Η προμήθεια αυτή, φυσικά ανατρέπει οποιαδήποτε ισορροπία δυνάμεων στο ναυτικό τομέα υπάρχει στο Αιγαίο, αυτή την στιγμή, δεδομένου ότι για πρώτη φορά εισάγεται σε υπηρεσία ένα τέτοιο οπλοσύστημα υψηλής επιχειρησιακής αξίας σε τέτοιο αριθμό.

Μην ξεχνάμε ότι από ελληνικής πλευράς, από τα τέσσερα Type-214 κλάσης "Παπανικολής" που έχουν κατασκευαστεί (το τελευταίο έχει ήδη ξεκινήσει να ναυπηγείται), το ομώνυμο της κλάσης σκάφος, βάσει των όσων έχουν αποφασιστεί μέχρι στιγμής από την ελληνική κυβέρνηση θα πουληθεί σε πελάτη του εξωτερικού.

Θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε ως βιομηχανικό πρωτότυπο από τη ναυπηγό εταιρεία για να απαλειφθούν τα προβλήματα που παρουσίασε αρχικά η κλάση.

Το θέμα είναι ότι η Τουρκία αποκτά ακριβώς τον διπλάσιο υποβρυχιακό στόλο υψηλής τεχνολογίας σκαφών και επιχειρησιακής απόδοσης σε σχέση με την Ελλάδα.

Με την προμήθεια αυτή, παίρνει άλλη μορφή και η υποβρύχια απειλή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τις μονάδες επιφανείας του Π.Ν.. Η αντιμετώπιση έξι Τ-214 γίνεται πλέον ένας δυσεπίλυτος επιχειρησιακός γρίφος.
DEGENCENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης