Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Προκλητική η τουρκική πολιτική λέει η Ντόρα Μπακογιάννη

Για «προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων» από πλευράς Τουρκίας έκανε λόγο στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη. Έλλειψη προετοιμασίας καταλόγισε στην υπουργό ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η τουρκική πολιτική «έφθασε στο σημείο των διαδοχικών υπερπτήσεων τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από το ελληνικό έδαφος, αλλά και στην απόπειρα δέσμευσης τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Αναφορικά με τη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ και την τουρκική υποψηφιότητα, η Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι μέχρι τώρα η Άγκυρα «δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της», οι οποίες ορίζουν σαφώς την υποχρέωση σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. "Συμμόρφωση α λα καρτ και επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει δεκτή" ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών καλώντας την Τουρκία "εάν επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ να τιμήσει την υπογραφή της". Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις αναφορικά με την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Λαθρομετανάστευση

Αναφερόμενη στο ζήτημα της λαθρομετάναστευσης, το οποίο απασχόλησε επίσης τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί συντονισμό και κοινή δράση. Επεσήμανε δε, ότι το γεγονός πως η σουηδική προεδρία έχει περιλάβει τη λαθρομετανάστευση στις βασικές προτεραιότητές της, καταδεικνύει ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που έκανε η Ελλάδα από κοινού με τους νότιους εταίρους της αποδίδει καρπούς. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της κοινοτικής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων, της γνωστής FRONTEX ενώ υποστήριξε την υπογραφή και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ του επιμερισμού του βάρους της διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Κλιματική αλλαγή

Πέραν της διεύρυνσης και της λαθρομετανάστευσης, στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ περιλήφθηκε και το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενθαρρύνει τη σουηδική προεδρεία, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης, να έρθει σε διαπραγματεύσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα με σκοπό τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΠΑΣΟΚ: Έλλειψη προετοιμασίας

Την εκτίμηση ότι οι παρεμβάσεις της Ελληνίδας υπουργού δεν οδήγησαν τους συναδέλφους της σε θετικές αντιδράσεις εξέφρασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος. "Δυστυχώς, όσα επισήμως γνωρίζουμε προέρχονται μόνο από τις δημόσιες δηλώσεις της κυρίας υπουργού Εξωτερικών. Από πληροφορίες, ωστόσο, προερχόμενες από τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες, συνάγεται ότι λόγω έλλειψης προετοιμασίας, οι παρεμβάσεις της υπουργού δεν οδήγησαν τους συναδέλφους της σε θετικές αντιδράσεις" είπε ο Α. Λοβέρδος.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι "σε πολιτικό επίπεδο, η έλλειψη προετοιμασίας κοστίζει ακριβά, ειδικά όταν στην άμεση προοπτική της Ελλάδας υπάρχουν οι εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων με ορόσημο τον Δεκέμβριο του 2009".

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης